Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwszy zestaw stereo kwota do 4000 zł.

skorpionmce

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawy ten Nad d 3020, coraz bardziej się skłaniam właśnie ku takiemu rozwiązaniu, chęć pozbycia się wielu urządzeń.

Jakie byś ze swojej strony mógł zaproponować monitory do Nad'a ?

Ogólnie Nad'y charakteryzują się dość ciepłym graniem, na takim mi również zależy, z czym że najbardziej zależy mi na równym graniu, z dobrą średnicą i przyjemną górą - nienatarczywą.

Jeśli chodzi o akustykę, i ustawienie kolumn staram się o to zadbać. Dla tego celuję w monitory bo za bardzo nie mam gdzie postawić kolumn. Monitory na standach po prostu nie będą niczym zastawione.

W kable, kolce itp. wodotryski, raczej nie wieżę, może gdybym korzystał ze sprzętu najwyższej półki to bym i może w to zaczął wierzyć.

Nie jestem rasowym audiofilem, wolę cieszyć się dużą ilością muzyki niż sprzętem :)

Dziwna logika.

Kupowanie monitorow i stawianie ich na standach ze wzgledu na brak miejsca to absurd,

Standy zajmuja tyle samo miejsca co pologowce (albo nawet wiecej ze wzgledu na szersza dolna noge).

Po co wydawac pieniadze na standy? Lepiej zainwestowac te pieniadze w porzadne podlogowce.

Nie znam sie na glosnikach na Polskim rynku, ale typowe produkty oferujace duzo muzyki za stosunkowo malo pieniedzy to Canton, Magnat, Heco,...

Rozchodzi się o to że na standach, monitory by były powyżej pewnych rzeczy, mogę zastosować wyższe standy i postawić np powyżej komody itp. natomiast podłogowe będą zakryte.

Tak to masz w zupełności rację, z dużej kolumny pewnie zawsze uzyska się lepsze brzmienie..

Weź może pod uwagę taką kombinację- sieć i USB, że innych nie wspomnę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

najlepiej biały bo nie widać kurzu i zestawione z monitorami np:

Ukryta Zawartość

zagrają lepiej od wielu podłogowych.

Możesz mi też wierzyć, że wielkość ( wielu chłopców trudno o tym przekonać ;-))

nie ma nic wspólnego z dobrym brzmieniem ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zdefiniuj co dla Ciebie jest dobrym brzmieniem.

W oparciu o ta wypowiedz mozna by stwierdzic ze glosniczki wielkosci pudelka po butach moga miec rownie dobre brzmienie jak Westlake Audio :-)

Chyba mamy rozne wymagania...

Tutaj akurat się zgadzam, tak samo jak nie zawsze super drogi sprzęt zagwarantuje nam dobry dźwięk i sprawi radość ze słuchania...

Mam takie wrażenie, osobiście że kiedyś dużo łatwiej było wybrać sprzęt, dzisiaj natomiast poprzez ogromny wybór człowiek dosłownie głupieje, im więcej czyta, porównuję, słucha tym ciężej na coś się zdecydować.

Zdefiniuj co dla Ciebie jest dobrym brzmieniem.

W oparciu o ta wypowiedz mozna by stwierdzic ze glosniczki wielkosci pudelka po butach moga miec rownie dobre brzmienie jak Westlake Audio :-)

Chyba mamy rozne wymagania...

Może ja się wypowiem, tak masz rację na pewno WestLake Audio lepiej zagra od monitorków ale, bądźmy może realistami zejdźmy na ziemię i porozmawiajmy o sprzęcie dla człowieka mieszkającego w bloku, i posiadającego pomieszczenie o powierzchni 13 m 2.. w którym to chce uzyskać jak najlepszy dźwięk, przy okrojonym budżecie..

Priorytetem jest maksymalnie dobry dźwięk przy jak najmniejszej ilości urządzeń i komplikacji systemu.

Pewnie różne wymagania, bo dla mnie Lipinski czy ATC to są świetne brzmieniowo monitory,

a główne zastrzeżenia do dużych ( nie mówię o 5 i więcej cyfr w cenie ) to problemy z szybkością.

Połączone jest zwykle z napompowanym basem, do tego gubiące wgląd w nagranie.

Ale to mój pogląd i nikogo nie zmuszę; tylko nieśmiało polecam ;-))

PS. po wpisie o 13m to może nawet te Pearl mogą być za poważne ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gdyby nie ograniczało mnie pomieszczenie i fundusze, wiedział bym co z czym poskładać, tylko by mi tych 13 m brakło pewnie na wszystko, problem właśnie pojawia się w takich małych ciasnych klitkach. Tak samo jak ciężko dobrać tradycyjny wzmacniacz do cichego słuchania "nocnego plumkania", przy zachowaniu odpowiedniego poziomu dźwięku, dynamiki i ceny - prawie nie możliwe..

Wracając do meritum, dalej skłaniam się ku monitorom, mogą być używane, do tego piecyk - wszystko jak najmniejsze, w oko wpadł właśnie nad d 3020, denon pma 30, dayens ampino - ale tutaj już cena zaporowa a używek jak na lekarstwo, i pomimo braku zintegrowanego dac'a brał bym pod uwagę bo dźwiękowo jest bliski sercu.

Wiadomo ze nie kazdy moze sobie na wielkie glosniki pozwolic, ale twierdzic ze wielkosc nie odgrywa roli jest bledem.

Size does matter !!! Male glosniki to kompromis

A szybkosc nie jest kwestia wielkosci tylko wlasciwej konstrukcji

Producent twoich ulubionyh monitorow tez to ptwierdzi :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I to jest przykład o którym pisałem - 5 cyfr, a czasem więcej, choć kopułki M rewelacyjne ....

Zestrojone też jak trzeba - nadążają ;-)

Który ze zintegrowanych wzmacniaczy sprawdził by się najlepiej ?

- Yamaha wxa 50

- Nad D 3020

- Denon PMA 60

ewentualnie

- Magnat ma 600

- marantz pm 7005

Onkyo txl 20 D

Widzę że wszystkie z nich posiadają wbudowanego dac'a z wejściem USB, czyli bez problemu podłączę PC a w dalekiej przyszłości laptopa.

Małe pomieszczenie więc skłaniam się ku pierwszym trzem z powodu małych rozmiarów.

Chyba że w podobnej cenie uda się znaleźć coś równie funkcjonalnego i stosunkowo małego gabarytowo.

Jest jeszcze taki malec do wyboru :) Elac Elements EA101EQ Sluchalem tego ostatnio w sklepie, ale to byl sklep wiec cieżko sie wypowiedziec jak to zagra w warunkach domowych

Jest jeszcze taki malec do wyboru :) Elac Elements EA101EQ Sluchalem tego ostatnio w sklepie, ale to byl sklep wiec cieżko sie wypowiedziec jak to zagra w warunkach domowych

Tutaj już za drogo, jednak nie chciał bym przekraczać granicy 2 maks 2.5 tys. zł.

Może ktoś jeszcze z szanownych forumowiczów ma propozycje ?

• 6 miesięcy później...
Godzinę temu, perkusista88 napisał:

A powiecie coś na temat stx graviton 900? Akurat są na promocji i zastanawiam się, czy kupować ?

Potrzebujesz to na koncert ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.