Skocz do zawartości
IGNORED

Sony cdp-XB930QS, lub ?

arekm

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, mam pytanie czy występujący w tym modelu filtr cyfrowy ( 3 pozycje i off) faktycznie oferuje namacalne zmiany, jakie?

Rozumiem, że zmiany filtrowania są tylko na wyjściu analogowym. Jakiś inny model z filtrami, jeśli są warte zabawy.

Jeśli skórka nie warta wyprawki to jaki tańszy model Sony byłby tu w miarę godną alternatywą ?

PS. Pytanie dotyczy konkretnie CD Sony, tak mnie wzięło na markę;)

Dzięki

https://www.audiostereo.pl/topic/140259-sony-cdp-xb930qs-lub/

Mam od paru lat 720 QS i trzeba szczególnego materiału muzycznego, by te różnice były uchwytne,

mimo, że od razu wymieniłem wyjściowe kondensatory na foliowe.

Ale poza jakby "niezupełnym" wypełnieniem basu do dźwięku nie mam żadnych uwag.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Tak, model XB 720qs również brałem pod uwagę z racji filtrów.

Dziękuję za wypowiedź odnośnie tych filtrów, szkoda ( a może nie;)) że różnice brzmienia to niuanse w dodatku na niektórych tylko płytach.

Może więc model serii XB 630 bo on nie posiada przełącznika filtra?;/

Wiem też, że tanie modele niższych serii Sony np. XE 200, 300 nie są chwalone(ot zwykłe budżetówki), niemniej zastanawiam się czy seria np xe530, xe720 była by już na w miarę dobrym poziomie . Słyszałem że wyższe serie qs i es mają ładną i bogatą górę pasma, pytanie jak z tymi tańszymi, ale nie najtańszymi jak już zaznaczyłem.

Mam też i 530, ale większe THD; bywa denerwujący i gorsza kontrola basu przy lekkim nadmiarze :-(

Z kolei 716 tuningowałem na 2604 BB plus zegar i grał fajnie, ale się kończył laser, nowych nie było,

więc odstawiłem.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Serię QS znasz od 720 do 930 - 940 muł koszmarny....

Ze zwykłych CDP warte grzechu są jeszcze tylko 3: CDP 950, CDP 970, CDP 990.

Z tych trzech dwa na niektóre rynki szły jako ES. Jeden z w/w miałem na stole ze swoim odpowiednikiem z literkami ES. Mimo patrzenia się jak szpak w winogrona, patrzenia na serwisówki - żadnych różnic nie zauważyłem.

Seria XE tzw. łamańce, to chłam niestety. No jak kogoś nie rażą kąty w tej serii to może skompletować CD 700 XE (główna zaleta to laser - KSS 213), Tuner 700 (znakomity) i wzmacniacz 910....(niezły)

Z serii CDP jeszcze 770 - okrojona wersja 9xx jest warta kupna. Reszta 9xx to chłam, poniżej serii 9xx (CDP) to sprzęt komunijny.

Oczywiście o ile mamy jako taki słuch. Operatorom młótów pneumatycznych każdy Soniak się spodoba...

P.S. ES - tanie 2xx ES to dla mnie quano. Do wyższych laserów nie ma i nie będzie. Sony nie było i nie będzie zainteresowane tym żeby świat pamiętał jakie cudeńka kiedyś robiło.... :P

P.S. 2 @arekm nie szczyp się na kasę. Czasy kiedy do Polski szły tiry sprzętu audio są już praktycznie tak stare jak dinozaury. Żeby Ci to zagrało musisz te 5 setek dać. Owszem możesz kupić coś za 2,3 i przekonywać siebie że gra. (piszę o sonym)

Dlatego pisałem o wymianie wyjściowych elektrolitów np. na MKP, co w zasadzie jest niezbędne

w większości CD'ków i to różnych firm.

Ortodoksi zwierają je na krótko, licząc na zabezpieczenie składowej stałej ze strony wzmacniacza ...

Dzięki Panowie za wyczerpujące informacje. Wiadomo kupno w miarę przyzwoitego używanego Cd poniżej 500-600 zł to marzenia ściętej głowy, pewnie że zdarzają się wyjątki, ale nie ma co zawsze liczyć na szczęście.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.