Skocz do zawartości
IGNORED

Połączenie kina domowego ze wzmacniaczem (yamaha Rx-v365 z CA CXA80)

Seeba

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Chciałbym połączyć Kino domowe yamaha RX-V365, ze wzmacniaczem stereo Cambridge audio CXA80 w taki sposób aby głośniki frontowe podpięte do CXA w przypadku kiedy korzystam z kina, robiły za głośniki frontowe z kina domowego, a pozostałe głośniki tylne, centralny, były podpięte pod Yamahe. Prośba o pomoc i informację czym i jak mam połączyć te sprzęty.

Pozdrawiam

Seeba

Cześć,

Chciałbym połączyć Kino domowe yamaha RX-V365, ze wzmacniaczem stereo Cambridge audio CXA80 w taki sposób aby głośniki frontowe podpięte do CXA w przypadku kiedy korzystam z kina, robiły za głośniki frontowe z kina domowego, a pozostałe głośniki tylne, centralny, były podpięte pod Yamahe. Prośba o pomoc i informację czym i jak mam połączyć te sprzęty.

Pozdrawiam

Seeba

Przerabiam obecnie ten temat. Optymalnie jest aby amplituner miał pre aut na frontowe głośniki a wzmacniacz mógł pracować jako końcówka mocy.

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Muszę zerknąć w instrukcję, ale to dość stara yamaha, może nie mieć pre out. Czy da radę inaczej to ze sobą spiąć? Jeśli nie, to jaki klocek od kina domowego polecacie, który będzie można spiąć ze wzmakiem stereo? Wzmacniacz stereo jak rozumiem da radę i to po stronie ampli do kina jest tylko wymagane wyjście pre out?

Gość

(Konto usunięte)

Nie musisz,ta Yamaha nie ma pre,na dodatek wzmacniacz nie posiada trybu końcówki mocy.

Mógłbyś wykorzystać ten amplituner tylko w przypadku jakbyś miał player z wyjściem 5.1 i regulacją volume, wtedy łączysz wszystko analogiem . Problemem byłby tylko wzmacniacz, musiałbyś ręcznie ustawiać mu poziom volume.

Bez wyjścia pre-out w ampli KD tego nie zrobisz. Musisz zmienić amplituner KD. Jeżeli wzmak stereo nie masz wejścia na koncowke mocy (main-in / direct in itp) to możesz wpiąć już nowy amp KD w jakiekolwiek wejście liniowej, ale bedziesz miał podwójną regulację głośności. Da się to przeboleć kalibrując amp KD na zapamiętanej wartości głośności we wzmacniaczu stereo. Sam tak jechałem przez blisko pół roku i integracja stereo do kina jest jak najbardziej pożądana oraz bardzo opłacalna - nie masz osobnych kolumn do kina i stereo, optymalnie wykorzystujesz to, co masz. Wadą tego rozwiązania jest to, że - masz dwa zintegrowane systemy ;) jak zmienisz kolumny od stereo /fronty/ na lepsze, wypadałoby (co najmniej) wymienić na równą im (tego samego producenta, serii), kolumnę centralną. Podsumowując warto. Rzecz jasna najlepsze rozwiązanie to pre-out na ampli KD i main-in w (dobrym) wzmacniaczu. To rozwiązuje problem.

Czyli KD do zmiany :(

Jakie KD polecacie w takim razie?

Kolumny do stereo mam Tannoy XT6F.

W innym wątku pisali o Denon AVR-X3400H oraz Yamaha 685. Rozglądać się za czymś takim czy coś innego jednak?

Zalezy jakie proporcje między stereo a KD. U mnie Kd działa pomocniczo. Rozejrzyj się za używanym, w dobrym stanie a z wysokiej półki ampli KD. Ja kupiłem 10-letnie Onkyo, które wówczas kosztowało 6 tys i zrobiłem profesjonalny serwis. Mam pre-out i niezłą jakość - jak na ampli KD. Takie wyjście ma jedną wadę - brak nowszych technologii w ampli KD, jakiś kodeków itp. Zalezy jakie priorytety.

Po tym jak jakiś czas temu „wdepnałem” w netflixa zrobiło się z 80:20 muzyka filmy, na 30:70 muzyka filmy, stad chęć przebudowania stereo w KD. Pytanie jakie KD dobrze zgrywa się z kolumnami tannoy revolution XT6F, pozostałe kolumny też pewnie dokupie z tej serii. Nie chce jednak tracić dobrego stereo, stąd chęć połączenia go ze wzmacniaczem. Podwójną regulację głośności przeżyję. Przełączania kabli na pewno nie :)

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.