Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego vinyl brzmi lepiej/inaczej niz CD?

Rekomendowane odpowiedzi

<br />Ja nie protestuję przeciwko Twojej ocenie jak winyl gra, lecz przeciwko nieprawdziwym rzeczom które wypisujesz. <br />
- no dobrze, może uściślij co w moich postach jest nieprawdą - bo to, że zapis na 16 bitowej płycie cd jest stratny i ma mało wspólnego z oryginałem studyjnym, chyba nie podlega dyskusji ?

excelvinyl winylmania blog szukaj

żeby nie było, że wczoraj to było z okazji 1 kwietnia

jeszcze raz:

No akurat z technologii to nie wynika, bo cyfra jest doskonalsza technologicznie w każdym aspekcie. Wszelkie jej parametry przewyższają technikę analogową. Dlatego ewentualnej wyższości winyla należy upatrywać gdzie indziej.

tak jest, nie ma żadnej dyskusji, jest bicie piany

wszystko wyjaśniono, a skąd zatem bicie piany?

otóż jak powiedział kiedyś Stanisław Lem: "Ludzie niczego nie czytają, a nawet jeśli czasem przeczytają, to nie zrozumieją, a nawet jeśli czasem zrozumieją, to zaraz zapomną"

Gdyby tak było, to nie byłoby dyskusji. Na gruncie technicznym sprawa raczej działa na niekorzyść winyla. Dlatego prędzej trzeba się odwoływać do fizjologii słuchu, psychoakustyki itp. a nie mocno ułomnej techniki analogowej.

parametry, które nie opierają się na fizjologii ludzkiego słuchu i ludzkiej psychoakustyce są w kontekście reprodukcji dźwięku dla ludzi bez znaczenia

i cała ta wyższość cyfry nad analogiem to właśnie te parametry - kompletnie bez znaczenia, totalne 100% bicie piany

natomiast te znaczące analog ma lepsze

Wyjaśniliśmy?

Od kiedy używasz pluralis maiestatis?

taki uzus językowy - wyjaśniliśmy wspólnie w dyskusji z Kolegami technicznie zorientowanymi optującymi za "wyższością cd" m.in. IIRC ich nicki były IvanM, liamk itd.

konkluzja była taka, że jedyny argument za cd to szum z winyla, który może zepsuć radość słuchania muzyki typu "ambient" ;-)

BTW podoba mi się Twoja nowa stopka Rochu: "Są audiofile oraz TANIOFILE. Taka jest prawda o tym forum."

teraz rozumiem przyczyny wyboru polskiego produktu Studio 16Hz

Edytowane przez graaf

było wiele dyskusji, są na forum, także w tym wątku, jest wyszukiwarka

mniej paplania a więcej czytania to by nie było 236 stron bicia piany i łatwiej byłoby znaleźć

Ależ czytałem, czytałem. Wątek od dawna śledzę z uwagą jako osoba, która nie należy ani do jednego, ani do drugiego obozu. Lubię oba formaty. Nie lubię natomiast radykałów i głupot które są przez nich wypisywane. Głupot głoszonych nie w imię prawdy, tylko z powodu skrajnych przekonań. Nie znalazłem też argumentów stricte technicznych, które przemawiałyby na korzyść winyla. Chętnie je poznam, jeśli są takowe.

Edytowane przez Kubeł
Gość rochu

(Konto usunięte)

Drogi Graafie, tak aby przerwać ten wątek teoretyzowania, pozwolę sobie zapytać.

Jakie są twoje dotychczasowe doświadczenia z winylem?

Jakiego gramofonu obecnie używasz, jakiego przedwzmacniacza, z jaką wkładką?

Gdzie kupujesz płyty winylowe?

W jaki sposób dbasz o płyty?

Gość cybant

(Konto usunięte)

zmienia w kwestii czy ta uwaga ma mnie dotyczyć

może powrót do tematu?

Ale co zmienia?

Nie przyszło mi do glowy , że im dłuższy staż na forum tym większa wiedza...

A jeżeli tak, to serdecznie przepraszam;)

Nic! Starszemu (na forum) po prostu trzeba pewnie oddać odpowiedni szacunek/respekt :-P Zatem Cybancie, ...marsz do "konta" za karę :-P

A to nie wiedziałem młody jestem...;)

Wracając do tematu, to proszę konkrety.

Miałem system analogowy ( Ad Fontes , Grado, Audio Note ) przez ponad rok i przewagi analogu nie stwierdziłem.

Dlatego sprzedałem , bo niestety analog mocno odstawał od CD ...

Proponuję konkrety , a nie teoretyczne dywagacje...

konkretnie to może Kolega nieoptymalnie zestawił i skalibrował?

a może po prostu lubi brzmienie cyfry, tak też może być

nie podobają się Koledze teoretyczne dywagacje? to może po prostu nie jest wątek dla Kolegi

Gość cybant

(Konto usunięte)

Co jest brzmienie cyfry?

Proszę o definicję bo ja tego nie wiem..poważnie..

Tytuł wątku brzmi ;

"Dlaczego vinyl brzmi lepiej niz CD?"

I chciałbym aby na ten temat wypowiadały się osoby mające doświadczenia praktyczne , a nie osoby chcące tylko bronić postawione przez siebie tezy....

Nad tematem kalibracji pochylę tylko głowę....bez komentarza.

Czy to jest wątek dla mnie, to kolega pozwoli , że to ja zdecyduję;)

Edytowane przez cybant

Ale tu już było wcześniej ustalone że to winyl jest bardziej stratną technologią od CD.

- no, mamy punkt wspólny w dyskusji - cd jest technologią stratną - trudno zresztą to negować wziąwszy pod uwagę fakt wprowadzania na rynek flaców, gęstych plików itp - winyl też jest oczywiście technologią stratną, tylko pytanie czy bardziej czy mniej od cd - ja uważam, że mniej i wbrew temu co napisałeś, nie zostało to wcale wcześniej ustalone - jedni uważają tak, inni inaczej i zabawa trwa...

Drogi Graafie, tak aby przerwać ten wątek teoretyzowania, pozwolę sobie zapytać.

Jakie są twoje dotychczasowe doświadczenia z winylem?

Jakiego gramofonu obecnie używasz, jakiego przedwzmacniacza, z jaką wkładką?

Gdzie kupujesz płyty winylowe?

W jaki sposób dbasz o płyty?

- zapomniałeś spytać czy był szczepiony na ospę....:)

Gość merlin19803

(Konto usunięte)

Tu się mylisz , marnego CD nie da się słuchać, a marnego gramofonu tak.

Na tym właśnie polega zachwyt Exela i jemu podobnych.

Tani analog gra po prostu przyjemnie , ze słabą dynamiką ale gładko....

Racja!!!
Gość cybant

(Konto usunięte)

I znowu Exel pozwala komuś się zgrabnie wycofać ....;)

Ale On przynajmniej wiedzę o analogu posiada...

Edytowane przez cybant

- zapomniałeś spytać czy był szczepiony na ospę....:)

i wszystko w temacie

Czy to jest wątek dla mnie, to kolega pozwoli , że to ja zdecyduję;)

ależ proszę bardzo, mi chodzi tylko to, że może oczekiwania Kolegi biorą się stąd, że pomylił wątki

- jak kogoś interesują /tak jak mnie/ tematy "vinyl vs cd" to natknąłem się na nie tak znowu stare forum:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gość cybant

(Konto usunięte)

i wszystko w temacie

ależ proszę bardzo, mi chodzi tylko to, że może oczekiwania Kolegi biorą się stąd, że pomylił wątki

Nie pomylił...chciałbym , aby ktoś udowodnił , że analog gra lepiej niż CD...

Np.

Mam gramofon i CD z podobnego przedziału cenowego i analog gra lepiej bo.......

Proste;)?

Ja mogę to zrobić w drugą stronę.

Jeżeli ktoś przywiezie gramofon do mnie i udowodni , że gra lepiej to stawiam skrzynę i odszczekam posłusznie moje opinie o analogu...

Budżet. 12000 - 14 000 zł ( gramofon , wkładka , pre plus kable)

Jest ktoś chętny?

Edytowane przez cybant

Proste;)?

Ależ takie wypowiedzi już padały wielokrotnie, konkretne przykłady, zapraszam do wyszukiwarki, nawet sam takie spostrzeżenia głosiłem, ale dla pewnej grupy osób ( m.in. Roch) to nie jest argument, gdyż, mój tor nie spełnia ich wymogów – za tani. Postawiłem więc pytanie, czy dany nośnik nie powinien się obronić w każdym przedziale cenowym, to te same osoby, również twierdziły, że nie, ergo tylko posiadacze toploaderów mają prawo coś powiedzieć o cd, nikt inny.

Szkoda zachodu na takie typy, lepiej posłuchać trochę muzyki

chciałbym , aby ktoś udowodnił , że analog gra lepiej niż CD...

to nie ten wątek

Proste;)?

bo to analog, nie musi być wcale z tego samego "przedziału cenowego", proste

Jeżeli ktoś przywiezie gramofon do mnie i udowodni , że gra lepiej to stawiam skrzynę i odszczekam posłusznie moje opinie o analogu...

Budżet. 12000 - 14 000 zł ( gramofon , wkładka , pre plus kable)

to miałby być "dowód"? że Koledze się będzie bardziej podobać?

Gość cybant

(Konto usunięte)

A tu chodzi co bardziej się komuś podoba...czy lepiej gra muzykę?

Bez względu na cenę...a co to za porównanie...?

Nie ma czegoś tak po prostu..

Oczywiście ,że gramofon klasy Transrotora , VPI z wkładką Dynavectora , Lyra plus pre Phasemotion zagra lepiej niż moje CD ..tylko to nic nie znaczy.

No ktoś mnie odwiedzi?

Edytowane przez cybant

to ja mógłbym Koledze postawić to pytanie

jak Kolega chce ustalić słuchając u siebie czegoś, że to "lepiej gra"?

Edytowane przez graaf
  • Pokaż nowe odpowiedzi