Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego vinyl brzmi lepiej/inaczej niz CD?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />A co do obserwacji z natury- mam czterech kolegów z baaardzo wypasionym sprzętem<br />

A to jest jakiś wyznacznik by czerpać przyjemność ze słuchania muzyki ?

To żeś trochu nie zakumał. Cofnij się do postu Excela "kratka 1827" . (jak się robi "kratkę"?)

Uważam że nie znam się. Ale też wiem które posty czytać, inaczej pisząc kto się zna. A Ty uważasz że tylko dlatego że masz droższy sprzęt to już się lepiej znasz?

Gość rydz

(Konto usunięte)

Użytkownik rydz dnia 01.05.2013 - 19:18 napisał

To żeś trochu nie zakumał. Cofnij się do postu Excela "kratka 1827" . (jak się robi "kratkę"?)

Cofnąłem,i nie kumam dalej,może wyrazisz się jaśniej?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

A Ty uważasz że tylko dlatego że masz droższy sprzęt to już się lepiej znasz?

Rzadko kto kupuje od razu drogi sprzęt. Przeważnie zaczyna się od budżetowego. Nie tyle z powodu braku gotówki co z powodu braku wiedzy.

Potem przez lata wymienia się poszczególne elementy na coraz to lepsze i lepsze. Trwa to latami, obcując z wieloma, wieloma urządzeniami.

I wtedy przychodzi ten moment, że się posiada i droższy sprzęt i przede wszystkim DOŚWIADCZENIE, tzn można o kimś takim powiedzieć, że się zna.

Mniej więcej tak to u większości wygląda.

Edytowane przez masza1968

Czytając niektóre wpisy tutaj to tak. to jest wyznacznik. Za ile masz sprzęt. Jak tani to nie masz prawa głosu bo się nie znasz.

Rzecz w tym, że jak masz tani sprzęt (sam się do takich zaliczam) nie masz odpowiedniej wiedzy by kwestionować zasadność posiadania sprzętu droższego (czytaj: na ogół lepszego) ani do deprecjonowania jego wartości. Nic dziwnego, że właściciele drogich zestawów, zdobytych po latach ewolucji i nabyciu wielu doświadczeń, w rozpaczy walą głową w mur niezrozumienia.

Co to znaczy budżetowy sprzęt? Od początku był mi odradzany. Jak już to sprzęt sprawdzony, dziś tani a swego czasu z górnej półki, czyli drogi. Bambino słuchałem mając 10 lat, nie teraz. Większość prawdziwych winylomaniaków do dzis słucha, starego sprawdzonego sprzętu.

Co do osób, które się znaja to można wyczytac w postach czy przekazują jakąś wiedzę czy tylko się wymądrzają bo mają sprzęt za kilkadziesiąt tysięcy i wszystkie rozumy zjedli. Wiedzę się nabywa, nie kupuje. Można przejść przez kilkadziesiąt rodzajów sprzętu i wiedzy nie posiadać bo kupuje się tylko dlatego żeby pokazać że mnie stać. Tak. Mam taniego Luxmana, oj strasznie taniego.

A może starych boli to że mogli mieć taniej a lepiej?

To co pisze traktuję jako naukę, nie zaczepkę żeby komuś dogryźć.

Edytowane przez Pilot353

Cofnąłem,i nie kumam dalej,może wyrazisz się jaśniej?

Dopiero godz. 20. Ja jeszcze stoję na własnych nogach:)

Zastanawialim się nie nad przyjemnością słuchania z drogiego sprzętu, ino nad tym gdzie też gromadzą się jego właściciele co by informacyami się wymieniać. uff

Edytowane przez jajacek1410
Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />Rzadko kto kupuje od razu drogi sprzęt. Przeważnie zaczyna się od budżetowego. Nie tyle z powodu braku gotówki co z powodu braku wiedzy.<br />Potem przez lata wymienia się poszczególne elementy na coraz to lepsze i lepsze. Trwa to latami, obcując z wieloma, wieloma urządzeniami.<br />I wtedy przychodzi ten moment, że się posiada i droższy sprzęt i przede wszystkim DOŚWIADCZENIE, tzn można o kimś takim powiedzieć, że się zna.<br />

Wszystko to można między bajki włożyć,wszystkiego nie posłuchasz,doświadczenia i obcowanie z większą ilością audio nie jest absolutnie pewnikiem odnalezienia własnego brzmienia,możesz zestawiać latami aż zestawisz np zestaw za 30tysięcy,a przypadek może sprawić że natkniesz się na taki za 10 i okaże się że daje więcej przyjemności w odsłuchu,kropka.

Edytowane przez rydz

Może się już połóż :))

Jeszcze nie mogę. Muszę wyjść bo mi sklep zamkną.:)

A to wątek o wyższości winyla, zdaje się.......?

Jeśli tak to wezmę jakieś analogowe, niefiltrowane.

Edytowane przez jajacek1410

Może na początek nauczysz się regulować obroty w swoim gramofonie?

Ależ rochu Drogi, drugi pasek od dołu 33rpm/50Hz prawie "stoi" trzyma obroty. Co tam obroty, a widziałeś jak to wygląda na Hi Res Universum excela? I co, obrotami się przejąłeś? :-)) Jakby stwierdziła kobieta pracująca "obroty nie grają". :-))

W.

Może na początek nauczysz się regulować obroty w swoim gramofonie?

Dopiero teraz obejrzałem filmik. Co tam obroty. Tam jest Pilot353 we własnej osobie!!! Brawo!

Dopiero teraz obejrzałem filmik. Co tam obroty. Tam jest Pilot353 we własnej osobie!!! Brawo!

Wystąpił jak w reklamie szamponu.

Zdecydowanie jest to najdurniejszy wątek w tej zakładce.

Nie mam zamiaru niczego ważyć.

Od kiedy to się obroty przy pomocy kamery ustawia? I Wy się dziwicie że na filmach auto jedzie do przodu a koła się kręcą do tyłu. Autorytety forum. Faktycznie. Ja tu jestem głupi a wy mądrzy. Przemądrzali, to się zgodzę. I od was mam się czegoś nauczyć? Sory. Nie mam czego. Chyba że chamskiego zachowania.

• Pokaż nowe odpowiedzi