Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego vinyl brzmi lepiej/inaczej niz CD?

Rekomendowane odpowiedzi

Ale glupcy i tak wiedza lepiej.....

Powiedziałem swoje i nie zamierzam polemizować. To jest coś na kształt kółka różańcowego.

A swoją drogą powiedz mi w jakim punkcie drogi trzeba być żeby sądzić że winyl przenosi do 80kHz? Na samym początku. Niestety.

Edytowane przez Accu

Bo to jeszcze jeden aspekt, a mianowicie kwestia dynamic range i tutaj nie tyle co same vinyle ale czas kiedy były nagrywane utwory tj. sporo wcześniej niż loudness war.

Wysyłane z mojego Z10 za pomocą Tapatalk 2

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Ja rozumie ze mozna czerpac radosc z muzyki bez wzgledu na zrodlo ale po co te przepychanki ze cos jest lepsze?

Ja znam vinyl ponad piecdziesiat lat .....

Dlaczego vinyl brzmi lepiej niz CD?

A no dlatego, że winyl daje prawdziwe odczuwalne, a nie wyimaginowane, emocje.

Czy prawdą jest, że płyta winylowa może odtwarzacz częstotliwości od 20 Hz do 80.000 Hz, a płyta cd od 20 Hz do maksymalnie 20 kHz

My, jako gatunek ludzi, odbieramy wysokie częstotliwości, te powyżej 20 kHz, poprzez układ kostny, czyli powierzchnię ciała.

A tam są schowane emocje.

Bez urazy ale większej nie prawdy dawno nie słyszałem.

Ale glupcy i tak wiedza lepiej.....

- może raczej słyszą lepiej :)

<br /> Poprawnie brzmiący odtwarzacz CD (bez cyfrowego nalotu) kosztuje dzisiaj niewielkie pieniądze. <br />
- to nonsens ! - nie ma takich odtwarzaczy i być nie może, bo już na samej płycie cd nie ma dźwięku, więc co tu ma do rzeczy odtwarzacz ? Chyba tylko tyle, że im bardziej bajerny i drogi, tym lepsze samopoczucie właściciela. Zaiste posłuchajcie i porównajcie winyl i cd natym samym sprzęcie - różnica jest ewidentna ! pzdr.

excelvinyl winylmania blog szukaj

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Wielbiciele k***wa vinylu a nawet nie zauwazyli ze JJ.Cale nie zyje.....ze smietnika te wasze hobby...

Kupujecie ten vinyl na "metry" na targowiskach bo niestety nadszedl czas iz umieraja ci co je zbierali tak jak i ci co tworzyli te muzyke...

Taka jest prawda.

Poprawnie brzmiący odtwarzacz CD (bez cyfrowego nalotu) kosztuje dzisiaj niewielkie pieniądze.

Mógłbym prosić o jakieś przykłady takich odtwarzaczy za niewielkie pieniądze? Pytam poważnie, to nie zaczepka. Muzyki słucham z winyla i z cd, a i pliki mi nieobce.

Bez urazy ale większej nie prawdy dawno nie słyszałem.

Zapytałem, czy tak może być, a nie stwierdziłem fakt.

Jest to wypowiedź Petera Suchy, którą dziś przeczytałem.

Accu dziękuje za Twoje zdanie.

Arek a w cztery oczy jesteś równie odważny ?

Masz jaja aby mi powiedzieć w twarz, że jestem głupkiem, czy jesteś frajerem i stchórzysz ?

Wielbiciele k***wa vinylu a nawet nie zauwazyli ze JJ.Cale nie zyje.....ze smietnika te wasze hobby...

Kupujecie ten vinyl na "metry" na targowiskach bo niestety nadszedl czas iz umieraja ci co je zbierali tak jak i ci co tworzyli te muzyke...

Taka jest prawda.

Masz chłopie problem z ...sobą!

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Oczywiscie brak argumentow jak zawsze .....

Głupota nie jest więc problemem psychologicznym, tylko duchowym. Nie są to chore emocje czy stan upośledzenia intelektualnego. Można być bardzo inteligentnym głupcem.

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />Wielbiciele k***wa vinylu a nawet nie zauwazyli ze JJ.Cale nie zyje.....ze smietnika te wasze hobby...<br />

Aaaa,rozumiem że życie opiera się na JJ,Cale,niech mu ziemia lekką będzie ot tyle,ale FURIA?.....cię opętała ? :))

Nie tacy odeszli /odchodzą,odchodzić będą.

Panowie bez ataków proszę.

maciek1 zależy za jakie pieniądze. Ile konkretnie masz do wydania i jaka jest reszta konfiguracji? Plus preferencje brzmieniowe.

To zbędne pytania.Jaki jest Arek każdy widzi po jego wpisach.Kryzys wieku średniego? Być może.Niech wypowiedza się specjaliści.Do nich udać się trzeba zamiast dowartościowywać się na różnego rodzaju forach.

A wracając do tematu.

CD, nie ważne w jakiej formie : K2 Super Coding, XRCD, SHM-CD, HQCD, Crystal Disc, itp. zawsze będzie kopią.

Prawda ?

Prawda.

Więc tracicie na zawartości, późniejsza jakoś odtwarzania jest tu drugorzędna.

Na końcu dnia liczą się tylko emocje, które ta muzyka wywołuje, a nie jak zostały one wywołane.

A co, niby nie nosicie w sercu piosenki, po tym jak ją słuchaliście na starym zagranicznym "jamniku" philips (młodsze pokolenie), albo UNITRZE.

Ostatni przykład :

Jamiroquai ‎– Emergency On Planet Earth

When You Gonna Learn - 6.22 (CD, reedycja MOV LP - 3.52)

To Young To Die -10.08 (CD, MOV - 6.08)

If I Like If I Do It - 6.58 (CD, MOV- 4.55)

Stary przykład :

DSOTM.

Aby było wesoło...

Winyl.

Polskie Nagrania / Muza - SX 2656 z 88r.

CD

Capitol Records - TOGP-15001, SACD, Japan z '03r.

Na wszystkich wydaniach remasterowanych została zmieniona muzyka.

Mowa o piosence "Money". Mason miał bardzo duży problem aby zagrać ten utwór, mowa o funkowej drugiej połowie utworu, efekt był taki, że utwór został nagrany z błędem. W oryginalnych wersjach, wydanych na pierwszych tłoczeniach można ten błąd usłyszeć. Nick gubi rytm, i nie nadąża. W późniejszych remasterach tego fragmentu już nie ma. Został wymazany, a później zastąpiony, tym co znacie z cd -> kopią.

Chcę podkreślić, że zdaje sobie sprawę, z tego, że zawartość wielu współcześnie wydawanych płyt winylowych jest fabrycznie zgrana z kompaktów, ale przecież rozmawiamy o oryginałach tak.

Edytowane przez Dominic2509

Dominic2509, musisz jeszcze dużo poczytać.

W przypadku współczesnych winyli mamy do czynienia z cyfrowym masteringiem. Natomiast sam nośnik jest oczywiście analogowy. I on tutaj się liczy bo moda na winyle sprawiła że w środowiskach takich jak forumowe sprzedają się jak ciepłe bułeczki. Podobnie z milionem remasterów i mydleniem ludziom oczu "gęstymi" formatami. Że niby tylko one spowodują że analog zabrzmi tak jak w oryginale. Bazują przy tym na obiegowych opiniach o tym jakoby winyl miał nieskończoną rozdzielczość i oferował hiper pasmo. Są to wyssane z palca, nieuzasadnione technicznie bzdury mające na celu skłonienie ludzi do wydania pieniędzy. Wystarczy przeanalizować metody pomiaru. Dla laika cyfry -20dB, -40dB nic nie mówią a de facto stanowią one sedno całej sprawy. Włącz sobie muzykę na normalnym poziomie głośności i spróbuj ją ściszyć o 20dB. Wtedy pomyśl jak wygląda słynne -140dB na płycie Wish You Were Here. Dołóż sobie szumy i trzaski nośnika. No i najważniejsze: ile muzyki jest w hiper paśmie? Tylko wybrzmienia niektórych instrumentów. Pomijam że już 20kHz jest poza percepcją Twojego słuchu.

Edytowane przez Accu
Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Portal “SuperDeluxeEdition” przytacza kilka ciekawych faktów, opowiedzianych przez Andy’ego Jacksona (inżyniera dźwięku Floydów od 1982 roku):

podczas sesji do The Dark Side of The Moon zespołowi zabrakło ścieżek na 16-ścieżkowym magnetofonie z 2” taśmą. Perkusja musiała zostać skopiowana i zmiksowana na 24-ścieżkowej maszynie. Tak więc wszystkie wersje tej płyty sprzed 2003 roku miały perkusję z taśmy 2. generacji. Dopiero James Guthrie w 2003 roku zmiksował ją z oryginalnej, 16-ścieżkowej taśmy,

Chcesz pisać na nowo historię zespołu. ? A Twój przykład potwierdza, że zakochałeś się w kopii, i bronisz jej jak szalony, ale to nie Twoja wina, mogłeś nie wiedzieć.

A na dodatek jesteś zwykłym tchórzem.

Portal “SuperDeluxeEdition” przytacza kilka ciekawych faktów, opowiedzianych przez Andy’ego Jacksona (inżyniera dźwięku Floydów od 1982 roku):

podczas sesji do The Dark Side of The Moon zespołowi zabrakło ścieżek na 16-ścieżkowym magnetofonie z 2” taśmą. Perkusja musiała zostać skopiowana i zmiksowana na 24-ścieżkowej maszynie. Tak więc wszystkie wersje tej płyty sprzed 2003 roku miały perkusję z taśmy 2. generacji. Dopiero James Guthrie w 2003 roku zmiksował ją z oryginalnej, 16-ścieżkowej taśmy,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość rochu

(Konto usunięte)

Chcesz pisać na nowo historię zespołu. ? A Twój przykład potwierdza, że zakochałeś się w kopii, i bronisz jej jak szalony, ale to nie Twoja wina, mogłeś nie wiedzieć.

A na dodatek jesteś zwykłym tchórzem.

Wszystko z tobą w porządku chłopcze?

Arek zapodał pewną merytoryczną informację a ty od razu ładujesz się ad personam?

Pouczasz innych a sam guzik wiesz. Co z resztą widać od dawna.

Edytowane przez rochu

Wy nadal o tym? Ja je....e. Ile można pisać - trza posłuchać, porównać, wybrać co się komu bardziej podoba i zająć się muzyką! Będziecie mieli po 80 lat i nadal będziecie tak gadać?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Rochu nie wtrącaj się proszę.

Przeczytaj dokładnie ostatnie dwie strony, to zobaczysz kto atakuje ad persona.

Pech Arka w tym, że sobie nie pozwolę na takie obrażanie.

Chce go skonfrontować z jego słowami, najpierw gra twardziela, obraża, a jak przychodzi co do czego to kuli ogon.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Rochu nie wtrącaj się proszę.

Wybacz, ale nie masz takiej mocy aby zamknąć mi dziób.

A co do Arka.

Facet ma sporo większą wiedzę i doświadczenie od twojego.

Gdy sam będziesz miał jedno i drugie na tym samym poziomie może ludzie będą traktować cię poważniej.

Edytowane przez rochu

Masz racje nie mam prawa, proszę Cie o to.

A co, uważasz, że ktoś może tak sobie ludzi obrażać, i z racji na to że ma, według Ciebie, doświadczenie,to jest wszystko w porządku ?

Nie ze mną.

Edytowane przez Dominic2509

Dominik, rochu ma wiele racji. Z całym szacunkiem dla Ciebie ale Twoja wiedza w temacie pozostawia wiele do życzenia co nie przeszkadza Ci mądrzyć się w wątku. Stąd reakcja Arka. I nie pręż się tak chłopie bo to tylko śmiech wzbudza. Pamiętaj że zawsze są lepsi od Ciebie i nigdy nie wiesz kiedy właśnie na takiego trafisz.

Edytowane przez Accu

Ale ja nie o wiedzy, ale o kulturze osobistej.

Ty się wykazałeś kulturą, zadałem pytanie na które merytorycznie odp.

Przekonałeś mnie w pewnym stopniu, a co więcej, udowodniłeś, że można bez obrażania.

Arek mnie na "dzień dobry" wyzwał od głupka, więc go pytam, czy ma odwagę mi to powtórzyć w twarz.

To wszystko - Arek masz jaja czy jesteś tchórzem ?

• Pokaż nowe odpowiedzi