Skocz do zawartości
IGNORED

DENON DCD-735

gobo

Rekomendowane odpowiedzi

WOJMOL --> cos mi sie wydaje ze chyba taki przetwornik nie istnieje:) a czy czasem nie jest to PCM63? a nie 61? bo nei moge sie dokopac noty katalogowej do 61:) ...wymiana przetwornika?? ...czyli zbudowanie go od nowa, tak? :) lepiej zostan przy tym co masz a jasli masz PCM63 to jest bardzo dobrze

switchu--> 2x BB PCM 61P dokładnie takie!Może jest jakaś seria układów selekcjonowanych pod kątem zastosowań w sprzęcie audio!?A może można by było zamienić je na pcm 63,które jak wynika z twojej odpowiedzi są b.dobrymi układami?

Na rosyjskiej stronie o audio wyczytałem, pcm61p można zamienić na bb pcm 61p-k(pewnie jakaś slekcjonowana seria), AD 1851 N-J, AD 1861 N-J!!Co ty na to?!A to jest strona gdzie to znalazłem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

WOJMOL>

Notka do PCM61P:

Ukryta Zawartość

switchu>

Sorry za brak odzewu, ale weekend poza siecią (czy to możliwe? ;-) )

Co do układu LC Audio, to zdaje się, że jest to któryś z układów powstały "po drodze do"

układu "Walt Jung Super Regulator". Naprawdę polecam gruntowne studia strony:

Ukryta Zawartość

PDF-y zaraz wyślę ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mi$kin

WOJMOL--> rzeczywiscie PCM61P istnieje;P jednak za specjalnie to on nie wyglada;) nic specjalnego nawet wbudowany wzmacniacz operacyjny ma... hmm...tego PCM-ka nie wymienisz na nic innego bez zmiany ukladu, jesli chesz zbudowac na czysm inym to musisz poprostu zbudowac nowy przetwornik, nie polecam grzebania przy przetworniku bo jak go nie popsujesz to zawsze jest do czego wrocic:P jesli DCD735 ma wyjscie optyczne to mozesz sprobowac zmontowac jakis zewnetrzny przetwornik np na CS4390, zawsze chcialem pospluchac czy gra lepiej niz PCM1702:)

mi$kin--> nie ma sprawy, dzieki za pdfki! musze znalesc chwile na poczytanie;P wielkie dzieki!

WOJMOL--> rzeczywiscie PCM61P istnieje;P jednak za specjalnie to on nie wyglada;) nic specjalnego nawet wbudowany wzmacniacz operacyjny ma... hmm...tego PCM-ka nie wymienisz na nic innego bez zmiany ukladu, jesli chesz zbudowac na czysm inym to musisz poprostu zbudowac nowy przetwornik, nie polecam grzebania przy przetworniku bo jak go nie popsujesz to zawsze jest do czego wrocic:P jesli DCD735 ma wyjscie optyczne to mozesz sprobowac zmontowac jakis zewnetrzny przetwornik np na CS4390, zawsze chcialem pospluchac czy gra lepiej niz PCM1702:)

mi$kin--> nie ma sprawy, dzieki za pdfki! musze znalesc chwile na poczytanie;P wielkie dzieki!

• 2 miesiące później...

Szanowni Panstwo,

Jestem szczesliwym posiadaczem denona dcd735, ale czy aby napewno?. Otoz od jakiegos czasu zaobserwowalem taki to objaw zachowania: Po wlaczeniu plytki wzmacniacz itp w glosnikach owszem slychac dzwiek ale jakby przez tłumik 20dB co najmniej a pokretelko Volume prawie na maksa. Po jakims czasie - okolo 10min zaczyna grac normalnie czyli sluchac w glosniczkach jak nalezy. czy ktos spotkał sie z takim objawem?

• 11 miesięcy później...

Jest jakiś sposób na zmniejszenie poziomu sygnału wyjściowego z DCD-735 bez użycia pilota (i lutownicy)? Muszę jednorazowo zmniejszyć moc do minimum, bo mam wrażenie że CD przesterowje mi wejście AUX w amplitunerze.

Nie bardzo mam ochotę do takiej jednorazówki kupować jakiegoś Denon'owego pilota (zwłaszcza ze nie mam pewności czy regulacja wzmocnienia będzie działać).

Proponuję zastosowac dzielnik rezystorowy w środku odtwarzacza. Od wyjścia do gniazda dajemy oprnik 5.1k, i drugi 3.3k od niego (od styku "gorącego" wyjścia, środkowego) do masy. W razie czego proszę poszukać na forum pod hasłem "dzielnik napięcia", "dzilenik rezystorowy". W obu kanałach wykonujemy go w identyczny sposób. Myślę, że tłumienie będzie wystarczające.

• 1 rok później...
Gość _harry

(Konto usunięte)

Denon dcd735 ma regulacje poziomu sygnalu wyjsciowego sterowana z pilota. Wykonuje sie to w 12 krokach (db ??) - od 00 do -12.

Przy zastosowaniu preampa (aktywny lub pasywka) problemu nie ma zadnego - glosnosc mozna sterowac w pelnym zakresie preampem (lub kombinacja preamp/pilot)

Niestety ostatni poziom -12 jest stosunkowo wysoki - CD podlaczony bezposrednio pod koncowke mocy daje zbyt wysoki poziom glosnosci.

Czy istnieje mozliwosc takiej zmiany elementow w torze regulacji aby mozliwe bylo wyciszenie "do zera" lub przynajmniej do duzo nizszego poziomu niz jest teraz. Zalezy mi jednoczesnie na pozostawieniu pelnej dostepnej skali regulacji - tak wiec zwykly dzielnik na wyjsciu tu mi nie pomoze....

pozdrawiam

harry

Regulacja odbywa się w torze cyfrowym więc nie ma możliwości wpływu na jej zakres, może taka jest właśnie skala przewidziana przez producenta filtra cyfrowego w którym ona zachodzi.

A kondensatoryu w filtrze LPF wymienialiśćie? 180pF, 200pF, 820pF i 1000pF?

Jakie tam są, ceramiczne? Jeśli tak to bieda - trzeba dać Silver Mica, MKP, (M)KS, KSF, to podstawowy mod. No i wszytkie ceramiczne syfki 100nF w zasilaniu na foliowe.

PCM61 przydałoby się wymienić na AD1861R-J ale niestety te są tylko w obudowie SMD.

Aha, tu już w LPF siedzą PP.

Ale nadal jst kilka 100nF/25V i 10nF ceramików oraz puste miejsca na nie, więc warto dać foliowe w zasilaniu.

A jakie elektrolity tam są? Nippon Chemicon, jaka seria, SME czy SXE?

A ktoś próbował zmienić wartości kondensatorów w filtrze LPF i przy opampach (te 4 które wcześniej wymieniłem 180-1000pF) na mniejsze np. o połowę? Jaka teraz jest cz. graniczna filtru, coś koło 40kHz?

Przy gniazdach Cinch siedzą ceramiczne 1000pF - C317, C318 - należałoby je skillować, tak jak R321, R322 (30k || do masy) i zmniejszyć R323, R324 (680ohm).

Na wyjściu są brązowe N.Ch. ASF, to dziwne ze takich samych nie dali w cz. m.cz. przy DACach i LPF.

sorry ale to bez sensu - co masz złego w KSS213C? zalety to że tani i czyta nawet CDRW

zmiana lasera... nie tędy droga - pomijam fakt konieczności posiadania kontrolera do mechanizmu

wstaw osobny zegar

josef, 30 Paź 2007, 20:40

>... co masz złego w KSS213C?

1. zbyt długa oska silnika napędzającego płytę - powoduje to zbyt duże drgania,

2. plastikowa soczewka układu optycznego lasera

3. mało precyzyjne prowadnice głowicy laserowej

4. luzy na zębatkach stanowiących napęd głowicy

5. szczotkowe silniki napędu głowicy i płyty

no ok - plastik jest - ale co do bicia płyty i czy braku precyzji nie mogę się zgodzić - u mnie działa szybko i dokładnie

zauważ też, że laser jest łatwo dostępny, wytrzymuje spokojnie 3 lata a kosztuje 25zł

josef

>... co masz złego w KSS213C?

jeszcze dodam:

6. kiepski talerzyk układu napędowego płyty

7. lużno osadzony magnes krążka dociskowego płyty

>u mnie działa szybko i dokładnie

No to przynajmniej nie musisz mysleć o tuningu napędu - u mnie świadomość jego niedostatków ostatnio mocno zaprząta mi głowę.

Pozdrawiam

Robert

Czy ktoś może mi podpowiedzieć jakie wartości powinny mieć brakujące kondensatory przed pcm61, chodzi mi o takie jak na zdjęciu ze strony cdmods.prv.pl

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W swoim 735 dałem tam 10uF. Od autora cdmods.pl dostałem kiedyś taką informację "Pojemność o ile się nie mylę coś z zakresu 10uF-47uF. Każda z tych wartości będzie ok." Muse są tam ze względu na swoją muzykalność.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.