Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki SUBWOOFER do stereo - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

A ja nie wiem co Wy macie do jakości youtube... Ja ma na wysokim poziomie, może macie słabe odbiorniki, internet? Przyjemniej mi się słucha z youtube niż z flac. Coś tam jest różnica w szczegółach, ale minimalna. 

Znajomy się dziwi bardzo, że mam taka jakość z youtube, u niego zupełnie inaczej, rzeczywiście tak jest. U niego to mp3 słabej jakości brzmi lepiej. Może to cóż z dac zamontowanym w urządzeniu, może rodzaj połączenia? Identycznie też filmy z różnego źródła brzmią u mnie dużo lepiej więc obstawiam urządzenie dekodujace (amplituner, dac, streamer). 

A może właśnie odwrotnie. Twój odbiornik wymaga podbitego dźwięku który często ląduje na YT?

Medal ma dwie strony.

Pokaż który utwór dla ciebie brzmi lepiej niż na przykład na tifalu

3 minutes ago, raiwan said:

A ja nie wiem co Wy macie do jakości youtube... Ja ma na wysokim poziomie

...albo oczekiwania na bardzo niskim, skoro tak twierdzisz 😉

1 minute ago, Piotr Sonido said:

podbitego dźwięku który często ląduje na YT?

Niejednokrotnie widziałem na YT wstawki z dopiskiem "bass boosted" i tym podobne. Widocznie są tacy, którzy to lubią.

Mozliwe tez, ze ci, ktorzy nie słyszą degradacji muzyki z YT względem tego samego materialu we flacu mają po prostu zbyt mało rozdzielczy system i/lub ubytek słuchu nie pozwalający tych róznic usłyszec.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

7 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Twój odbiornik wymaga podbitego dźwięku który często ląduje na YT?

Podbity dźwięk zazwyczaj jest w streamingu i bardzo często w dostępnych teraz w sprzedaży na CD remasterach. Na YT wystarczy, że ktoś podczas zgrywania ustawił najwyższą jakość a do CD-Rom wsadzil przez przypadek posiadaną lepszą realizację, by efekt końcowy był przyjemniejszy od nowoczesnych technologii.

Ps

Inna sprawa, że dźwięku podbitego bardzo często wymaga charakterystyka ludzkiego zmysłu słuchu.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

12 minut temu, szymon1977 napisał:

Ale z Twoje opisu wynika, że były tylko zostały automatycznie skompensowane.

O czym Ty piszesz? Opóźnienia automatycznie skompresowane?

Nie widziałeś, nie słyszałeś, a tworzysz teorie.

Może starsze urządzenia miały z tym problemy. Weź pod uwagę, że technologie łączności bezprzewodowej są ulepszane i aktualizowane. Nowe urządzenia korzystają z najnowszych rozwiązań, więc taka komunikacja staje się coraz szybsza i bardziej stabilna.

22 minuty temu, bosastopa napisał:

Nie możesz się pogodzić z "faktami" ... 

Widocznie dźwięk z tego TV trafił w Twój kaprys ... 

YT w dobrej realizacji (nie ważne czy podbity czy nie) gra lepiej niż flac ... 

😉

Edytowane przez Seyv

Tylko, że flac bezpośrednio z serwera przez urządzenie 😂 a youtube z tv

Na pewno małe oczekiwania. Znajomy słucha muzyki z tidal bezpośrednio przez urządzenie a nie tv. U niego spora różnica między youtube z tv i tidal z urządzenia. Nie zauważyłem różnicy w jakości, czy u mnie z Tv Tidal, czy u niego bezpośrednio z urządzenia. 

Ja nie twierdzę, że jest lepsza jakość, tylko, że nie ma takiej przepaści w jakości jak opisujecie. Przynajmniej na moim sprzęcie. 

Porównywałem sobie w ten sposób, że ten sam utwór puszczony pierw na YouTube, później z urządzenia z flac i tak w kółko, żeby wyłapać tak opisywania tu różnice. Znalazłem u siebie tylko różnice w szczegółach. 

Na YouTube też są bardzo dobrej jakości utwory, wpiszcie sobie w wyszukiwarce choćby audiofil

Edytowane przez raiwan
1 minutę temu, szpakowski napisał:

Jeszcze czegoś nie rozumiesz? Pytaj, "mistrz" odpowie a ja lece po popcorn ... 😉

Zbyt długi logiczny i merytoryczny wywód zwykle przekracza możliwość mojej koncentracji 😉

45 minut temu, Piotr Sonido napisał:

A może właśnie odwrotnie. Twój odbiornik wymaga podbitego dźwięku który często ląduje na YT?

Medal ma dwie strony.

Pokaż który utwór dla ciebie brzmi lepiej niż na przykład na tifalu

Gdzie ja napisałem, że youtube lepszy od tidal? Tidal ma podbitą średnicę według mnie. Też robiłem porównania. 

Poza tym zauważyłem, że tu na forum w większości przypadków jest tak, że "ja czegoś nie zauważyłem, nie usłyszałem i doświadczyłem to znaczy, że tego nie ma, jest to niemożliwe i nie do przyjęcia" 🙂

A te grono większość specjalistów udzielajacych się tu to tak na prawdę kanapowcy, którzy nie jeżdżą, nie sprawdzają, nie testują i nie poznają innych sprzętów i zestawień połączeń u innych. To samo z kablami, elementami zwrotnic i urządzeniami poprawiającymi jakość - raz kupił, nie trafił i już specjalista, że te zmiany nic nie przynoszą 😁

Edytowane przez raiwan
55 minut temu, szymon1977 napisał:

Podbity dźwięk zazwyczaj jest w streamingu i bardzo często w dostępnych teraz w sprzedaży na CD remasterach. Na YT wystarczy, że ktoś podczas zgrywania ustawił najwyższą jakość a do CD-Rom wsadzil przez przypadek posiadaną lepszą realizację, by efekt końcowy był przyjemniejszy od nowoczesnych technologii.

Ps

Inna sprawa, że dźwięku podbitego bardzo często wymaga charakterystyka ludzkiego zmysłu słuchu.

Banned

52 minuty temu, bosastopa napisał:

O czym Ty piszesz? Opóźnienia automatycznie skompresowane?

Może starsze urządzenia miały z tym problemy. Weź pod uwagę, że technologie łączności bezprzewodowej są ulepszane i aktualizowane. Nowe urządzenia korzystają z najnowszych rozwiązań, więc taka komunikacja staje się coraz szybsza i bardziej stabilna.

Mówię. Nie karmijcie. Zostawcie 

On nie rozumie co mówi.

27 minut temu, raiwan napisał:

Gdzie ja napisałem, że youtube lepszy od tidal? Tidal ma podbitą średnicę według mnie. Też robiłem porównania. 

Poza tym zauważyłem, że tu na forum w większości przypadków jest tak, że "ja czegoś nie zauważyłem, nie usłyszałem i doświadczyłem to znaczy, że tego nie ma, jest to niemożliwe i nie do przyjęcia" 🙂

A te grono większość specjalistów udzielajacych się tu to tak na prawdę kanapowcy, którzy nie jeżdżą, nie sprawdzają, nie testują i nie poznają innych sprzętów i zestawień połączeń u innych. To samo z kablami, elementami zwrotnic i urządzeniami poprawiającymi jakość - raz kupił, nie trafił i już specjalista, że te zmiany nic nie przynoszą 😁

Hehehe. Czyli forum do zamknięcia?

Oczywiście że teoretyków jest znacznie więcej niż praktyków. Zawsze tak było. 

37 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Hehehe. Czyli forum do zamknięcia?

Nie trzeba od razu zamykać, wystarczy konkretnie utemperować paru niereformowalnych rozrabiaków. 

W dniu 10.02.2024 o 12:40, szpakowski napisał:

Nie trzeba od razu zamykać, wystarczy konkretnie utemperować paru niereformowalnych rozrabiaków. 

Nie działa to od zarania/utworzenia forum. No to jak żyć?

9 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Nie działa to od zarania/utworzenia forum. No to jak żyć?

To zamknąć. Szymon zgasi światło ...

Wracając do tematu tematu to trzeba uważać bardzo przy połączeniu subwoofera do zestawu stereo. 

Zamknąłem bas reflex w drugiej kolumnie tak z ciekawości jak się zmieni dźwięk ogólnie bo szukam złotego środka w możliwych opcjach swoich kolumn. 

Po dłuższych odsłuchach, trwających jak zwykle kiedy mam trochę więcej czasu wolnego, zaczęły mnie boleć uszy. Przez kilka dni nie słyszałem dobrze basu, byłem przewrażliwiony na wysokie tony.

Tak samo kiedy otworzyłem bas reflex w drugiej kolumnie i było za dużo basu. Po dłuższych odsłuchach bolała mnie głowa i na odwrót brakowało mi wysokich tonów a wokal stał się kompletnie niewyraźny. 

Najlepsze ustawienie u mnie to zamknięta jedna kolumna, która stoi przy narożniku a druga otwarta, która jest bliżej środka w salonie. Basu jest idealnie wtedy, choć było by miło, jakby było więcej z powerem przy najniższych. 

Chodzi mi o to, żeby nie powielać jakieś częstotliwości i nie przesadzać z ilością basu. Trzeba to zrobić bardzo umiejętnie bo łatwo można sobie pogorszyć a nie poprawić przyjemność z odsłuchów lub seansów 

Edytowane przez raiwan
14 godzin temu, szpakowski napisał:

To zamknąć. Szymon zgasi światło ...

Hahahaha. No kto inny 😉

Ale fakt wróćmy do tematu. Wszyscy wiemy jak jest 🙂

13 godzin temu, raiwan napisał:

Wracając do tematu tematu to trzeba uważać bardzo przy połączeniu subwoofera do zestawu stereo. 

Zamknąłem bas reflex w drugiej kolumnie tak z ciekawości jak się zmieni dźwięk ogólnie bo szukam złotego środka w możliwych opcjach swoich kolumn. 

Po dłuższych odsłuchach, trwających jak zwykle kiedy mam trochę więcej czasu wolnego, zaczęły mnie boleć uszy. Przez kilka dni nie słyszałem dobrze basu, byłem przewrażliwiony na wysokie tony.

Tak samo kiedy otworzyłem bas reflex w drugiej kolumnie i było za dużo basu. Po dłuższych odsłuchach bolała mnie głowa i na odwrót brakowało mi wysokich tonów a wokal stał się kompletnie niewyraźny. 

Najlepsze ustawienie u mnie to zamknięta jedna kolumna, która stoi przy narożniku a druga otwarta, która jest bliżej środka w salonie. Basu jest idealnie wtedy, choć było by miło, jakby było więcej z powerem przy najniższych. 

Chodzi mi o to, żeby nie powielać jakieś częstotliwości i nie przesadzać z ilością basu. Trzeba to zrobić bardzo umiejętnie bo łatwo można sobie pogorszyć a nie poprawić przyjemność z odsłuchów lub seansów 

Trzeba uważać co nie znaczy że się bać. Bo wiele osób czytając takie posty jest wręcz przerażona że "ja tego nie ustawie". 

A prawda taka że nakładanie się pewnych pasm może się podobać! I to nic złego. 🙂

nie bać się!

A przy jakim lub jakich utworach ustawiać ilość basu? Takie, które nie są podbarwione ani odchudzone z niskich? 

Edytowane przez raiwan
Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Hahahaha. No kto inny 😉

Ale fakt wróćmy do tematu. Wszyscy wiemy jak jest 🙂

Trzeba uważać co nie znaczy że się bać. Bo wiele osób czytając takie posty jest wręcz przerażona że "ja tego nie ustawie". 

A prawda taka że nakładanie się pewnych pasm może się podobać! I to nic złego. 🙂

nie bać się!

Zawsze można wejść w fantastyczny świat pomiarów, który prawie nic nie kosztuje i można sobie ustawić idealnie. 

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

A prawda taka że nakładanie się pewnych pasm może się podobać! I to nic złego

Przede wszystkim to pokrywania się basu kolumn i suba należy unikać, bo skutkuje spadkiem jakości. Jak to się komuś podoba to jego sprawa, ale może skończyć się błędnym spostrzeżeniem, że sub to nadaje się do KD.

-----

48 minut temu, raiwan napisał:

A przy jakim lub jakich utworach ustawiać ilość basu?

Przy dobrze nagranej. Jakiej muzyki słuchasz? Długo masz suba?

W dniu 1.02.2024 o 09:44, Ajothe napisał:

Też często sobie sprawdzam na płycie Marka Lettieri

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

14 godzin temu, raiwan napisał:

Najlepsze ustawienie u mnie to zamknięta jedna kolumna, która stoi przy narożniku a druga otwarta

Jakie masz kolumny? Może Ci to pomoże: w moich BW producent udostępnia trzy opcje BR: otwarty, zamknięty i taka rurka zmniejszająca średnicę ale zostawiająca otwór - mi pasuje to trzecie. A tu masz wykresy:

54550-monitory-bowers-and-wilkins606-aud

17 minut temu, Ajothe napisał:

Zawsze można wejść w fantastyczny świat pomiarów, który prawie nic nie kosztuje i można sobie ustawić idealnie. 

Mi z pomiarów wyszło, że lepiej niż na ucho to już nie ustawię 🙂

Używasz REW? Jakie wygładzenie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Przede wszystkim to pokrywania się basu kolumn i suba należy unikać, bo skutkuje spadkiem jakości. Jak to się komuś podoba to jego sprawa, ale może skończyć się błędnym spostrzeżeniem, że sub to nadaje się do KD.

-----

Przy dobrze nagranej. Jakiej muzyki słuchasz? Długo masz suba?

Ukryta Zawartość

Jakie masz kolumny? Może Ci to pomoże: w moich BW producent udostępnia trzy opcje BR: otwarty, zamknięty i taka rurka zmniejszająca średnicę ale zostawiająca otwór - mi pasuje to trzecie. A tu masz wykresy:

54550-monitory-bowers-and-wilkins606-aud

Znam porady RELa, dzięki 😁

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, Ajothe napisał:

Znam porady RELa, dzięki 😁

Nie ma za co, nie Ty pytałeś 🙂

Używasz REW? Jakie wygładzenie?

Edytowane przez szymon1977

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Nie ma za co, nie Ty pytałeś 🙂

Używasz REW? Jakie wygładzenie?

Narazie nie bawiłem się w zgrywanie suba w Rew, bo jestem na etapie szkolenia się z robienia filtrów. Okazało się po obejrzeniu świetnego tutorialu, że to nie są 3 kliknięcia, a dłuższą zabawa i łączenie REW z rePhase dopiero daje świetny efekt. 

Suba kręcę na ucho na podstawie doskonale znanych utworów....narazie 😁

Edytowane przez Ajothe
8 minut temu, Ajothe napisał:

Suba kręcę na ucho na podstawie doskonale znanych utworów....narazie 😁

Aha, czyli polecasz coś, czego nigdy nie robiłeś - spoko.

20 minut temu, szymon1977 napisał:

Aha, czyli polecasz coś, czego nigdy nie robiłeś - spoko.

Robiłem tak jak zaleca REL, polecam również metodę pomiarową 🙂

Polecam również zlecenie zawodowemu akustykowi zrobienie adaptacji akustycznej pokoju, chociaż sam mam, jakiś problem w tym widziesz? 

Edytowane przez Ajothe
1 godzinę temu, raiwan napisał:

A przy jakim lub jakich utworach ustawiać ilość basu? Takie, które nie są podbarwione ani odchudzone z niskich? 

Takich które ty słuchasz.

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Można. Tylko po co? Żeby być zgodnym z wytycznymi? Czy zrobić na słuch żeby być zadowolonym?

Co kto woli :):) 

jest wybór 

49 minut temu, szymon1977 napisał:

Banned

9 minut temu, Ajothe napisał:

Polecam również zlecenie zawodowemu akustykowi zrobienie adaptacji akustycznej pokoju, chociaż sam mam, jakiś problem w tym widziesz? 

Dać zrobić zawodowcowi a zrobić samemu to dość subtelna różnica.

6 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Można. Tylko po co? Żeby być zgodnym z wytycznymi? Czy zrobić na słuch żeby być zadowolonym?

Co kto woli :):) 

jest wybór 

Bo to fajna zabawa 🙂

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Dać zrobić zawodowcowi a zrobić samemu to dość subtelna różnica.

Samemu nie polecam robienia prawdziwej adaptacji, bo można tylko biedy narobić i stracić kasę. 

Nie wiem jaki to ma związek z polecaniem przeze mnie ustawienia suba metodą pomiarową. 

Rozumiem, że szukasz zaczepki 😄

4 minuty temu, Ajothe napisał:

Bo to fajna zabawa 🙂

No i to jest super powód 🙂

4 minuty temu, Ajothe napisał:

Samemu nie polecam robienia prawdziwej adaptacji, bo można tylko biedy narobić i stracić kasę. 

Nie wiem jaki to ma związek z polecaniem przeze mnie ustawienia suba metodą pomiarową. 

No też tak myślę.

I zgadzam się. Byłem w salach gdzie adaptacja akustyczna była robiona na własną rękę no i nie wyszło to najlepiej.

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Czyli nie rozumiesz, a mógłbyś gdybyś choć spróbował.

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Jak ktoś zrobi pierwszy pomiar i zobaczy zygzaki, to co najmniej się zdziwi. Nie będziesz w stanie wytłumaczyć mu co i jak z tym zrobić, ani jak po kolei postępować by suba z kolumnami zsynchronizować. Przy okazji Twoje "idealnie" okaże się być w praktyce niewykonalne. Nie obraź się, ale z Twoją wiedzą i doświadczeniem to możesz polecić co najwyżej fajny tutorial na YT... i ja bym chętnie obejrzał.

7 minut temu, Ajothe napisał:

Bo to fajna zabawa 🙂

Fajnie jest gdy się szanuje fakty. Bo jak ktoś napisze, że "dublowanie basu kolumn suba jest fajne", to warto wiedzieć, że w ten sposób generuje się zniekształcenia basu, żeby zabawy nie zakończyć błędnym przekonaniem, że "sub to do KD". 

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Nie obraź się, ale z Twoją wiedzą i doświadczeniem to możesz polecić co najwyżej fajny tutorial na YT... i ja bym chętnie obejrzał.

Poradzisz sobie, jest tego trochę. 

• Pokaż nowe odpowiedzi