Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki SUBWOOFER do stereo - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, Ajothe napisał:

Poradzisz sobie, jest tego trochę. 

Ja być może tak, a świeżak raczej nie, a Ty mu nie pomożesz... a z tym "idealnie" to mocno przesadziłeś niestety.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Ja ustawiłem sobie na słuch tak jak lubię i wytrzymałem prawie dwie godziny tylko słuchania muzyki i oglądania tv

Po tym bolała mnie cały dzień głowa i później już nie słyszałem dobrze wysokich... Szkoda słuchu i zdrowia. Wiem, że basu brak lub wysokich... Ale to kwestia przyzwyczajenia później. Trzeba niekiedy sobie darować to co się lubi. 

Podobnie z graniem. Fajnie sobie zrobić obraz w monitorze jaśniej, podkreślić ostrość, wyłączyć filtry, ale później bolą oczy szybciej niż zwykle i cienie pod oczami przez parę dni murowane. No i ból głowy oczywiście 

33 minuty temu, Ajothe napisał:

Odechciało mi się dzięki Tobie. 

Tylko nie próbuj za brak rozumienia faktów obwiniać osobę która bląd Twój w merytoryczny sposób wykazała ... 😜

9 minut temu, szpakowski napisał:

Tylko nie próbuj za brak rozumienia faktów obwiniać osobę która bląd Twój w merytoryczny sposób wykazała ... 😜

Staram się jak mogę, ale to dla mnie za trudne... 🤔

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Staram się jak mogę, ale to dla mnie za trudne... 🤔

Jak mawia mistrz: temat Cię przerósł ... 😉

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Odechciało mi się dzięki Tobie. 

Dlaczego? Od świadomości tego, co faktycznie można zrobić, wolisz wierzyć, że stanie się cud? Wybacz kolego, ale jak ktoś w internecie zobaczy takie

main-qimg-984e699cfbf18d7174ca7d7ab33eb7

a u siebie to

mains-investigation-at-80hzxo-jpg.271352

to może mocno się zdziwić.

-----

Godzinę temu, raiwan napisał:

Ja ustawiłem sobie na słuch tak jak lubię i wytrzymałem prawie dwie godziny tylko słuchania muzyki i oglądania tv

Po tym bolała mnie cały dzień głowa

A bez suba Cię nie boli? Jakie masz kolumny, jaki sub, jak podłączony i jak ustawiony? Zasadniczo z subem powinno grać jakby bez suba, ale bas jakiś taki miększy, mocniejszy, głębszy i pełniejszy ale równie szybki. Zmiana powinna być nie tyle w głośności gitary basowej, co jakości najniższych dźwięków (oczywiście jeśli masz monitorki z pasmem od 80Hz to najniższe dźwięki mogą zagrać wyraźnie głośniej).

7 minut temu, Ajothe napisał:

Współczuję zdziwienia, ale trzymam kciuki. 

Poczuj się jakbyś komuś polecił pomiary, a ten kupił Umik i zainstalował REW jak ustawić "idealnie", skoro pasmo kolumn ma górki od 55Hz do 95Hz? Posprzątaj bałagan, który narobiłeś.

Napewno precyzyjniej da się ustawić poziom głośności, crossover i fazę jak na ucho.

Będziesz ciągnął temat, baw się dobrze. 

4 minuty temu, Ajothe napisał:

Napewno precyzyjniej da się ustawić poziom głośności, crossover i fazę jak na ucho.

Jak ustawić precyzyjnie coś, co samo w sobie ma precyzję od 55Hz do 95Hz?

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Już pisałem, wygoogluj sobie. 

Nie potrzebuję o ja to nie tylko rozumiem ale doświadczyłem w praktyce. Patrząc na postępy, które robisz i Ciebie wkrótce to czeka, warto jednak żebyś nie wprowadzał innych w błąd, że hop-siup mikrofonik i będzie idealnie - nie będzie bo być nie może. Prawidłowe ustawienie to sztuka kompromisu.

5 godzin temu, szymon1977 napisał:

Nie potrzebuję o ja to nie tylko rozumiem ale doświadczyłem w praktyce. Patrząc na postępy, które robisz i Ciebie wkrótce to czeka, warto jednak żebyś nie wprowadzał innych w błąd, że hop-siup mikrofonik i będzie idealnie - nie będzie bo być nie może. Prawidłowe ustawienie to sztuka kompromisu.

Jezeli masz wieksze doswiadczenie, wiedze i lepiej kumasz o co chodzi to powinienes napisac co i jak zrobic tak zeby nikt w blad nie zostal wprowadzony a Ty ewidetnie oczekujesz odpowiedzi od innych, jak to piszesz mniej doswiadczonych i wprowadzajacych w blad, zeby miec do czego sie przyczepic i ciagnac temat bez konca.

Nie rozumiem tez dlaczego nie tolerujesz tego ze ktos ma wylane na pomiary i cos o idealnie plaskiej charakterystyce niekoniecznie brzmi dla niego przyjemnie.

Sa tacy ktorzy uzywaja sprzetu do sluchania muzyki na takich ustawieniach ktore pasuja im najbardziej a sa tez tacy ktorzy beda dazyc do osiagniecia idealu. 

Ktos moze kupic Porsche i na ustawieniach fabrycznych bedzie to idealne auto, ale znajda sie tez tacy ktorzy beda poprawiac fabryke i tuningowac to samo auto wierzac w to ze da sie z niego wycisnac jeszcze wiecej.

21 minut temu, BlueDot napisał:

ewidetnie oczekujesz odpowiedzi od innych

Ja się pytam aby ktoś sobie zdał sprawę, że nie zna odpowiedzi.

powinienes napisac co i jak zrobic

Są tutoriale, jest forumowy mistrz EQ @xajas, który zrobi to lepiej... poza tym od świadomości, że coś jest źle do umiejętności zrobienia dobrze czasem droga daleka, przykładowo jak sufit spadnie to wiem, że ktoś coś spierd.ł, ale sam nad własną głową małe dziurki ze strachem szpachluję.

Nie rozumiem tez dlaczego nie tolerujesz tego ze ktos ma wylane na pomiary i cos o idealnie plaskiej charakterystyce niekoniecznie brzmi dla niego przyjemnie.

Nie wiem co Ty komentujesz, ale nie są to moje wpisy: nigdzie nie krytykowałem podbijania basu ani ustawiania suba na ucho, wprost przeciwnie.

8 minut temu, szymon1977 napisał:

Ja się pytam aby ktoś sobie zdał sprawę, że nie zna odpowiedzi.

Ale moze on zna tylko ma na to wykukane.

10 minut temu, BlueDot napisał:

Ale moze on zna

Po tym co pisze widzę, że nie. Zamiast szukać dziury w całym, powiedz lepiej jak u Ciebie postępy?

Arogancja szymon1977 jest niebywała 🙂

Za to jest ekspertem ze słuchem absolutnym i ustawi subwoofer lepiej od kogoś kto skorzysta z REW 😁

14 minut temu, Ajothe napisał:

Arogancja szymon1977 jest niebywała 🙂

Przecież sam pisałeś, że tego nie robiłeś i nie wiesz, jak to się robi, więc gdzie ta moja arogancja? Swoją drogą tu punkt dla Ciebie, bo zdać sobie sprawę, że się czegoś nie rozumie, to pierwszy krok by to zrozumieć - trzymam kciuki.

18 minut temu, Ajothe napisał:

Za to jest ekspertem ze słuchem absolutnym i ustawi subwoofer lepiej od kogoś kto skorzysta z REW 😁

Powtórzę pytanie: jak chcesz za pomocą REW ustawić dokładnie coś, co samo w sobie rozłazi się w zakresie 55-95dB? Nie chcę żebyś odpowiadał, tylko dostrzegł istnienie problemu.

38 minut temu, szymon1977 napisał:

jak u Ciebie postępy?

Mam maly problem z akceptacja dwoch 15" subow w salonie, ale negocjacje jeszcze trwaja.

1 minutę temu, BlueDot napisał:

Mam maly problem z akceptacja dwoch 15" subow w salonie, ale negocjacje jeszcze trwaja.

A mierzyłeś już coś? Ciekawy jestem wyników.

46 minut temu, szymon1977 napisał:

Przecież sam pisałeś, że tego nie robiłeś i nie wiesz, jak to się robi, więc gdzie ta moja arogancja? Swoją drogą tu punkt dla Ciebie, bo zdać sobie sprawę, że się czegoś nie rozumie, to pierwszy krok by to zrozumieć - trzymam kciuki.

Powtórzę pytanie: jak chcesz za pomocą REW ustawić dokładnie coś, co samo w sobie rozłazi się w zakresie 55-95dB? Nie chcę żebyś odpowiadał, tylko dostrzegł istnienie problemu.

Za pomocą REW mogę sobie dokładniej ustawić poziom głośności, fazę i crossover znacznie łatwiej i lepiej jak na ucho. 

Jak masz z tym problem, albo nie wiesz jak to sobie znajdź mentora. 

Za pomocą REW mogę sobie dokładniej ustawić poziom głośności, fazę i crossover znacznie łatwiej i lepiej jak na ucho. 

Widzę nadal nic z tego nie rozumiesz... co z tego, ze kręcisz sobie gałką i oglądasz zmiany wykresu z dokładnością do 1dB, skoro sam w sobie wykres rozłazi się o 40dB? Nawet krzywe, które dostałeś w prezencie do testowania różnią się o kilka dB, a tu nagle REW ma być rozwiązaniem?

Jak masz z tym problem

Ty na razie nie wiesz, że go masz, ja już znam rozwiązanie.

Szymon, ty tego nie kapujesz, jak za pomoca obserwowania pomiaru w REW, mozna to zgranie subwoofera wlasnie krecac galkami zoptymalizowac. I nie ma to nic wspolnego z jakims „rozlazeniem“ o 40dB

A jak nie galkami to czym? Po co sa te galki?

24 minuty temu, xajas napisał:

nie kapujesz

Czasem mnie rozbawiasz.

pomoca obserwowania pomiaru w REW, mozna to zgranie subwoofera wlasnie krecac galkami zoptymalizowac.

REW to tylko uproszczony obraz rzeczywistości. Z pewnością pomoże, zwłaszcza komuś niezbyt osłuchanemu. Ale już nawet Twoje krzywe, których dla samego przykładu zrobiłeś kilka, a różnią się między sobą o ładne kila dB pokazują, że REW nie pokaże jednego rozwiązania, i że jednego rozwiązania nie ma.

I nie ma to nic wspolnego z jakims „rozlazeniem“ o 40dB

Jak sobie wygładzisz wykres to można komuś powiedzieć, że tych górek i dolinek nie ma. Ale co byś na tych wykresach nie wykombinował, to ostateczna ocena i tak jest subiektywna aktualnego słuchacza.

1 minutę temu, xajas napisał:

My o kozie a ty o wozie.
To jest bez sensu

Żebyś wiedział. Gdzieś Ci umknęło, że wykres nie jest rzeczywistością a tylko jej ułomnym obrazem.

Odkąd mam mikrofon do "domowych" pomiarów to dopiero "dobrze" brzmią kolumny. Zrobiłem według wykresu na "płasko" i w końcu mało co mnie denerwuje sprzęt audio. 

Może to głównie samoświadomość, że jest wszystko z głośnikami ok, pozwoliła mi w końcu w spokoju słuchać muzyki a nie sprzętu... A może jednak właśnie ten piękny płaski przebieg... Kto wie 

Mimo to polecam każdemu taki sprzęt pomiarowy. Wystarczy parę stówek i poświęcić godzinkę na pomiary i już wiadomo co i jak. Ma się spokój duszy, że wszystko jest ok lub na odwrót. Może dopiero wtedy się dowiemy, że kolumny mają przebieg z górkami takimi jakich świat nie widział 😁 Głównie chodzi o to, że jak sprawdzimy, że nasze głośniki mają prawie idealny, idealny lub możliwy przebieg, to w końcu na spokojnie będziemy szukać problemu w akustyce.

Nie koniecznie same kolumny mogą stwarzać problem w złej charakterystyce. Może być winny wzmacniacz lub źródło dźwięku. Taki mikrofon pomiarowy to jak czytnik do auta, bez diagnozy nie ma co naprawiać (szukać dalej źródła problemu w ciemno) 

• Pokaż nowe odpowiedzi