Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki SUBWOOFER do stereo - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Tak była mowa, że forumowicz chce nowy jego wybór oczywiście używany będzie lepszy w tej kwocie. Osobiście nie kupiłbym żadnego nowego w tej cenie, bo tak myślę gdzieś od 3,5tyś można coś sensownie wybierać dopiero z nowych.

Edytowane przez malikali
18 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Fajny tani , dobry do kina.

Brak alternatywy. Do kina.

A ile kosztują testy? Ja powiem sprawdź. Nie wiem. 

Piotrze, nie pytam o testy czy co mi lepiej gra.

Pytam o ryzyko przesteru,  o techniczne różnice w ustawieniach sprzętowych. 

Ucho przyłożyć do suba kręcąc gałkami umiem, następnie weryfikować efekt też. 

Sub ma słyszalne zasilanie. Nie pętla masy, a zasilacz.

Chyba taka jego uroda.

Bo jak na przykład duży bęben lub kocioł będzie tylko szedł z jednego kanału to sub tego nie zagra, bo nie dostanie sygnału.

Ktory „duży bęben lub kocioł“ gra tylko w jednym kanale i to na dodatek tylko w zakresie czestotliwosci subwoofera?

Takie uwagi sa niepowazne
W dniu 2.04.2025 o 17:25, malikali napisał:

Tak była mowa, że forumowicz chce nowy jego wybór oczywiście używany będzie lepszy w tej kwocie. Osobiście nie kupiłbym żadnego nowego w tej cenie, bo tak myślę gdzieś od 3,5tyś można coś sensownie wybierać dopiero z nowych.

Już kilka razy źle wyszedłem na używanych sprzętach i wolę dmuchać na zimne. Dodatkowo wpadłem na temat awaryjnej elektroniki ze względu na zamkniętą obudowę i temperatury w środku. 

Mam świadomość, że jakościowo będzie gorzej ale bezpieczniej w miarę awarii. Ja też nie mam wysokich wymagań.  Ten klipsch rw100 był polecany na forum ale głównie przez sklepy, które go sprzedają więc wiadomo, że trzeba na to patrzeć z przymrużeniem oka. Ten Magnat RS8 i RS12 też wyglądają ciekawie. Mi się zupełnie nie spieszy. Jak tego nie kupię to też nic mi się nie stanie. Mogę poczekać na jakąś fajną promocje. Tylko czy na suby robią takie fajne obniżki jak na wzmacniacze i kolumny gdzie cena potrafi spaść o połowę? 

Cóż z tego że nowe, skoro będzie niezbyt zadowalające i zaraz będziesz sprzedawał ze stratą. Jak nie masz kasy na nowy porządny sub to szukaj używanych jeszcze na gwarancji, ewentualnie można dopytać czy sprzedający daje jakąś gwarancję rozruchową / możliwość zwrotu w razie czego. Takie rzeźbienie i ta nadzieja  że może się trafi coś super, w dodatku nowego za małe pieniądze... No nie, wszystko made in China, lekkie, słabo wykonane i słabo grające.

Godzinę temu, waldi1965 napisał:

Już kilka razy źle wyszedłem na używanych sprzętach i wolę dmuchać na zimne. Dodatkowo wpadłem na temat awaryjnej elektroniki ze względu na zamkniętą obudowę i temperatury w środku. 

Mam świadomość, że jakościowo będzie gorzej ale bezpieczniej w miarę awarii. Ja też nie mam wysokich wymagań.  Ten klipsch rw100 był polecany na forum ale głównie przez sklepy, które go sprzedają więc wiadomo, że trzeba na to patrzeć z przymrużeniem oka. Ten Magnat RS8 i RS12 też wyglądają ciekawie. Mi się zupełnie nie spieszy. Jak tego nie kupię to też nic mi się nie stanie. Mogę poczekać na jakąś fajną promocje. Tylko czy na suby robią takie fajne obniżki jak na wzmacniacze i kolumny gdzie cena potrafi spaść o połowę?

Wyczuwam że kolega miał jakieś nieprzyjemne doświadczenia. Kiedyś jak startowałem do zakupu taniego subwoofera też miałem nowe, jakieś DIY też było, potem używany HRS12 - to był najlepszy zakup cena / możliwości miałem go 5 lat działa do dziś u kogoś innego. Także widzisz to nie jest reguła i nie należy wszystkich do jednego wora wkładać, aczkolwiek zdaję sobie sprawę, że zawsze jest ryzyko. Niektórzy  producenci podchodzą do serwisowania gwarancyjnego tez różnie, bo pierwsze co jest zawsze wyciągane to rzekoma wina klienta także nie jest też zawsze różowo. Szanuję Twój wybór, ale przechodziłem to samo i potwierdzam co napisał don111.

Edytowane przez malikali

Koledze nie polecam kupować nowego w tej cenie, szkoda kasy nie będzie to dobrze grało. 

Polecam z używek Svs sb-1000 nie jest zbyt wielki ale daje radę, jest szybki. Testowałem kiedyś coś tańszego w otwartej obudowie,  kupa hałasu!

W przypadku magnata nie masz co liczyć na żadne promocje bo to subwoofery są w bardzo zaniżone w cenach oferowanych przez dystrybutora na terenie Polski jedyna okazja jaka się na nie trafia to czasem pierwsza rata gratis w sklepach typu euro czy Media expert to jest wówczas jedyna zniżka którą możesz uzyskać na te subwoofery. 

Pamiętam jak jeszcze handlowałem modelem przednim czyli 302A No to powiem ci że realnie tam się dało zrobić 50 zł rabatu. 

Dlatego salony audio nie lubią sprzedawać tych produktów bo nie ma na nich żadnego zarobku a miejsce w magazynie zajmują. 

A ja właśnie używanego modelu sb-1000 nie polecam bo to jest najniższy model subwoofera i on była najbardziej awaryjny z całej linii produktów svs. 

Jak już szukać używanego modelu od tego producenta to dosłownie kilka lat temu wskrzesił on i znowu wrócił z produkcji o poprzedniego modelu mianowicie sb12nsd

Jeśli dobrze pamiętam dokładne oznaczenie i jest to odpowiednik dzisiejszego sb2000. 

Był on sprzedawany w dużo niższej cenie i tego już warto szukać na rynku wtórnym

• 2 tygodnie później...

Domyślam się że temat był wałkowany tysiące razy ale mam pytanie laika, chodzi o podłączenie suba do amplitunera. Jakie połączenie jest najlepsze dla mnie i jak / czym je wykonać.

Yamaha R-N800A / sub out czy pre out

Klipsch R120SW - promocyjnie jest z przewodem RCA "Y" 

Jeżeli połączenie pre out będzie lepsze i będzie wymagało przewodu 2RCA - 2RCA to trudno, dokupię ale muszę mieć pewność. 

Nie rozumiem po co te kombinacje? Podłączasz pod wyjście subwoofera, wówczas masz dostępne opcję crossovera i inne ustawiania specjalnie pod suba.

• Pokaż nowe odpowiedzi