Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki SUBWOOFER do stereo - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Popatrz na te dwa obrazki.

To jest przykladowy rozklad cisnienia (SPL) w pomieszczeniu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W zaleznosci od tego, gdzie siedzisz (rozne punkty P1, P2, P3), masz albo wysokie cisnienie (czerwone pole czyli peak) albo niskie cisnienie (niebieskie pole czyli dziure️)

Dobre jest „zielone“ pole

A tutaj inny obraze, pokazujacy dokladnie to samo dla jednej czestoliwosci/osi pomieszczenia.

IMG_5532.thumb.jpg.f4ae2ba27ce38a4103bba47492264372.jpg

Ciemne pola to peak, jasne pola to dziura
Dobre jest cos „posrodku“ niedzy jasnym a ciemnym.

Tutaj tez widac, dlaczego siedzenie bezposrednio przy scianie (ciemne pole) jest do d…

I pokretelka, DSP, sprzet za pierdyliony Euro, subwoofery z 3000W i tysiace youtubes o kalibracji tego nie zmienia, bo to jest kwestja AKUSTYKI

A po co pomiary!

By znalezc optymalne miejsce siedzenia miedza czerwonym a niebieskim (albo miedzy ciemnym i jasnym)

Na ucho tego nie wyslyszysz

PS

Moge przytoczyc dziesiatki pomiarow obrazujacyhch/dokumentujacych to zjawisko, bo robie je niemalze codziennie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Postawiłem , ustawiłem i dostroiłem i gra aż sofa chodzi…

Te czerwone / ciemne miejsca, to sa te miejsca, gdzie „sofa najlepiej chodzi“

Wystartuj sobie Bartkowy kalkular akustyczny Mega Acoustic. Tam mozesz podac wymiary twojego pomieszczenua, siedzenia,… i sprawdzic jak to w Twoim specyficznym wypadku wyglada.

Mozesz tez wystartowac REW i uzyc symulacji akustyki pomieszczenia (czyli bez koniecznosci robienia pomiarow), by symulowac optymalne ustawienie. Wystarczy przesuwac glosniki i siedzenie mysza

Ukryta Zawartość

Wtedy bedziesz widzial, gdzie powstaja dziury (patrz powyzej 50Hz) a gdzie peaki (patrz powyzej 30Hz)

Ukryta Zawartość

18 minut temu, xajas napisał:

Wystartuj sobie Bartkowy kalkular akustyczny Mega Acoustic. Tam mozesz podac wymiary twojego pomieszczenua, siedzenia,… i sprawdzic jak to w Twoim specyficznym wypadku wyglada.

Mozesz tez wystartowac REW i uzyc symulacji akustyki pomieszczenia (czyli bez koniecznosci robienia pomiarow), by symulowac optymalne ustawienie. Wystarczy przesuwac glosniki i siedzenie mysza

Ukryta Zawartość

SUB_1.thumb.jpg.a7767a4163a6e30900d480f6e64f19ae.jpg

Wtedy bedziesz widzial, gdzie powstaja dziury (patrz powyzej 50Hz) a gdzie peaki (patrz powyzej 30Hz)

Tylko ze musi znac Surface Absorption bo inaczej znowu d.pa. Zauwazylem ze wykres mocno sie zmienia po zmianie tego parametru, wiec nie tylko wymiary pomieszczenia, ale takze to z czego jest zbudowane ma wplyw.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

26 minut temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

SUB_1.thumb.jpg.a7767a4163a6e30900d480f6e64f19ae.jpg

Spróbuję pro forma . Problem może być z sufitem bo po 3 metrach następne 4,5 to wysoki ukos z antresolą

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

29 minut temu, Tyrion.L napisał:

Spróbuję pro forma . Problem może być z sufitem bo po 3 metrach następne 4,5 to wysoki ukos z antresolą

Z tego co wiem to problemem są ściany równolegle i kąty proste, a skosy mają pozytywny efekt.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Teraz, szymon1977 napisał:

Z tego co wiem to problemem są ściany równolegle i kąty proste, a skosy mają pozytywny efekt.

Problemu jako takiego z basem nie mam. Na moje ucho gra dobrze, a porównując grafiki Xajasa z ustawieniami kolumn i miejsca odsłuchu to nieświadomie ale kierując się własnym słuchem ustawiłem to poprawnie . Problemem może być wpisanie wysokości do tego kalkulatora 

Tylko ze musi znac Surface Absorption bo inaczej znowu d.pa. Zauwazylem ze wykres mocno sie zmienia po zmianie tego parametru, wiec nie tylko wymiary pomieszczenia, ale takze to z czego jest zbudowane ma wplyw.

Oczywiscie, ale te wartosci mozna latwo sprawdzic w sieci i de facto na ten problematyczny zakres maja maly wplyw, bo 99% typowych „domowych powierzchni ma mikroskopijny wspolczynnik absorbcji w zakresie niskiego basu

Tutaj przyklad

Ukryta Zawartość

BTW
Ostatnie 4 noce spedzilem na tworzeniu wlasnego banku danych z przebiegami wspolczynnika alfa dla roznych materialow, powierzchni i roznych absorberów, wiec jestem „na bierzaco“

Ukryta Zawartość

Wyprobuj rozne wysokosci pomieszczenia, to zobaczysz na ile to wplywa na zmiany w przebiegu, a jesli tak, to w ktorym zakresie.

Takie symulacje sa bardzo pouczajace, szczegolnie jesli masz mozliwosc porownac je z realnymi pomiarami i odsluchami. Dzieki temu zdobywasz znakomite doswiadczenie i wyczucie, co w jakim stopniu wplywa na ktora ceche brzmienia. Jesli zrobiles takie porownania w wielu pomieszczeniach, zgobywasz zdolnosc oceny brzmienia (wbrew rozpowszechnianej opinii „pomiary nie graja“) na podstawie takich symulacji i pomiarow

Speaker out do Speaker level in.

Edytowane przez szymon1977

Prawy do prawego, lewy do lewego. Zwykłe kable głośnikowe.

Jaki model kupiłeś?

8 godzin temu, quatross napisał:

Właśnie kupiłem Velodyne Impact

To znaczy ze wkrotce bedziemy mogli go zobaczyc w temacie o naszych aukcjach 😅

W czwartek 😉

Mam pytanie bo nie będę nowego tematu tworzyć mianowicie posiadanm Svs sb2000pro służy Mi tylko do muzyki (stereo) i codziennie słucham muzyki i oczywiście mam go zawsze w trybie stand by ale ostatnio doszły Mnie słuchy że lepiej jest wyłączać go całkiem z zasilania gdy nie jest użytkowany ale mówię kurde weź teraz pstrykaj tym "pstryczkiem" każdego dnia może się popsuję i teraz nie wiem co lepsze? Jakie macie zdanie na ten temat? 

30 minut temu, OsatoR napisał:

Mam pytanie bo nie będę nowego tematu tworzyć mianowicie posiadanm Svs sb2000pro służy Mi tylko do muzyki (stereo) i codziennie słucham muzyki i oczywiście mam go zawsze w trybie stand by ale ostatnio doszły Mnie słuchy że lepiej jest wyłączać go całkiem z zasilania gdy nie jest użytkowany ale mówię kurde weź teraz pstrykaj tym "pstryczkiem" każdego dnia może się popsuję i teraz nie wiem co lepsze? Jakie macie zdanie na ten temat? 

A jak czesto musisz go wlaczac? Jak raz w tygodniu na godzine to moze miec to sens, ale jak sluchasz muzyki codziennie to lepiej zostawiac na stand by. U mnie sa urzadzenia ktore trzymam na stand by juz od dobrych kilku lat i nic sie zlego nie dzieje.

U mnie amplituner potrafi sam się wzbudzać, chyba przez hdmi i zwykle go wyłączam włącznikiem głównym jak gdzieś wychodzę. Nawet kiedy TV wyłączony to i tak się zdarza amplituner sam wybudzać ze standby

Podobnie kiedyś miałem z subwooferem. Był bardzo czuły na jakiekolwiek zakłócenia  i bardzo często się też sam wybudzał

9 minut temu, BlueDot napisał:

A jak czesto musisz go wlaczac? Jak raz w tygodniu na godzine to moze miec to sens, ale jak sluchasz muzyki codziennie to lepiej zostawiac na stand by. U mnie sa urzadzenia ktore trzymam na stand by juz od dobrych kilku lat i nic sie zlego nie dzieje.

No właśnie codziennie praktycznie słuchane jest i chyba zrobię tak jak kolega wyżej że pod listwe podłącze Sam sprzęt audio a drugi zwykły przedłużacz dam pod TV itp... i wtedy słucham sprzętu odpalam listwę i tyle ale znów też chyba człowiek wymyśla też tak sobie reasumuje 🙂

Temat ogarnięty sprzet Audio podpięte pod taga harmony i kończę sesję słuchania Muzyki dochodzę klikam listwę i tyle resztę podpięte pod klasyczna listwę i teraz glowa spokojna ah te audio 😁

Aktualnie mam SVS SB 1000 Pro. Mocy ma dla mnie aż nadto, jestem z niego zadowolony.

Taki nieśmiały plan mam, aby przenieść go do pokoju z TV + Yamaha R-N803D, a do mojego "pokoju odsłuchowego" z Yamahą R-N2000A, tylko do słuchania muzy w stereo, dokupić Rel'a. Moje pomieszczenie to ok 16m2. W większości czasu nie gram głośno. Lepsze byłyby 2x T5x czy wystarczy jeden T7x lub T9x.

Na olx jest trochę używanych w czarnym kolorze. Kupowanie sub'a z przebiegiem nie jest zbyt ryzykowne?

8 godzin temu, Cameyo napisał:

Nie przesadzasz?

Sent from my Pixel 8 Pro using Tapatalk

Raczej nie. Jak trafisz na takiego suba od milosnika HIPHOPu czy RAPu to wszyskiego mozna sie spodziewac, bo oni w celu uzyskania wielkiego basu w srodkach nie przebieraja.

No tak, racja. Ja słucham głównie rocka progresywnego i u mnie sub ma tylko delikatnie podkreślać dolne pasmo a nie robić za pierwszy plan.

Raczej nie. Jak trafisz na takiego suba od milosnika HIPHOPu czy RAPu to wszyskiego mozna sie spodziewac, bo oni w celu uzyskania wielkiego basu w srodkach nie przebieraja.
To jak trafisz na audiofila hip hop owca to, oni raczej kupują SVS bo są tanie, walą mocno basem na klatę i w technicznej specyfikacji mają duuuuzo watów.

Tu kolega pisze o Relu, najnowszym modelu.

1 godzinę temu, Cameyo napisał:

To jak trafisz na audiofila hip hop owca to, oni raczej kupują SVS bo są tanie, walą mocno basem na klatę i w technicznej specyfikacji mają duuuuzo watów.

Tu kolega pisze o Relu, najnowszym modelu.

Widzisz, forum, marketing dzialaja tak ze RELa do muzyki wybiera wiecej ludzi, bez wzgledu na repertuar. Utarlo sie ze REL do stereo a SVS do kina.

Suba nalezy dokladnie sprawdzic/odsluchac przed zakupem. Watkow o uszkodzonych RELach nie brakuje, rowniez z tej najnowszej serii.

Wiesz, akurat słuchałem u siebie w domu SVS (boom box), JL Audio (super, ale trochę zbyt mocno wyeksponowany bas) I Rel (najbardziej wysublimowany i wyrafinowany bas).

Więc to nie tak, że się utarło.

• Pokaż nowe odpowiedzi