Skocz do zawartości
IGNORED

modyfikacje ;)

Rambo

Rekomendowane odpowiedzi

Dużo osób ma cd oparte na filtrze saa7220 i przetworniku 1541 np. Philips 820, 830, Marantz cd 65 itd. Modyfikowałem taki cd ostatnio i mam parę wniosków. Zrobiłem więcej rzeczy ale wymienię kilka istotnych dla mnie:

1. lepsze odsprzganie napięcia do saa7220 (os con + polipropylen) - duża pozytywna zmiana, wstawienie później osobnego stabilizatora tylko to tego układu niewiele jub nic nie wniosło,

2. wywalenie kondenstaorów smd dookoła dac`a i wstawienie 0,1 uF polipropylenowej WIMY (zielona) - duża, wręcz zaskakująca zmiana,

3. Modyfikacja, którą robiłem bez przekonania a raczej z negatywnym nastawieniem - wymiana taśmy a raczej tasiemki zasilającej (mam zasilacz na osobnej płycie) na porządną z grubszego przewodu - efekt dobrze słyszalny w zakresie basu,

4. Wstawienie diod BYV 26 do cz. cyfrowej - tu też zaskoczenie, że tak duże i pozytywne zmiany - nie wiem czemu to zawdzięczać ale zmiana jest i do tego spora,

5. Zegar Kwak v.7 - jedna z ważniejszych rzeczy - widać w dac`u generator i układ kształtowania jest do d..... - ważna sprawa - wstawienie precyzyjnego kwarca do zegara często prowadzi do otrzymania trochę inneuj niż zakładana częstotliwości i trzeba wstawiać koniecznie trymer mimo, że Kwak jest odrobinę innego zdania,

6. ampy - to temat rzeka - i możliwość sporych zmian brzmienia wedle upodobań - dla mnie opa 2604 i 2134 nie podobają się, słyszałem na nie określenie laid-back, ale jak dla mnie mają jakąś lukę w dźwięku,

7. b. dobrze sprawdziły się na wyjściu Black Gate 4u7 N i wbrew pwenym opiniom to dobre kondensatory i już nie wierzę w ich krytykę :).

Modyfikacji było ciut więcej ale te były dla mnie najważniejsze. Gdyby ktoś chciał się dołożyć z czymś naprawdę przetestowanym na własnej skórze to byłoby fajnie. Te modyfikacje, które podałem nie są rzecz jasna moim wymysłem, ale zrobiłem je i testowałem porównując do niemodyfikowanego Marantza CD 50 SE i zaświadczam, że dobrze działają :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

https://www.audiostereo.pl/topic/14179-modyfikacje/

Podczas gdy swego czasu uzywalem SMD bypasy wokol receivera (i nawet DACa) to w tej chwili dochodze do wniosku ze nie przynosza one zadnej poprawy, a wrecz przeciwnie swego rodzaju degradacje, powodujaca brak air i suchoscia dzwieku.

Przewody zasilajace dobrze wymienic na lepsze, i moje ulubione tu to albo solid core miedz lub Cardas 20ga hookup wire. Ten ostatni potrzebuje solder pot do usuniecia emali.

Diody prostownicze maja zwykle duzy wplyw zarowno na uklady cyfrowe jak i analogowe. Ze wzgledu na to ze mam je zawsze pod reka uzywam tylko MUR860 (analog) i MSR866 (digital).

Jeszcze dzis testowalem zarowno 2604 jak i 2134. Ten pierwszy wydaje sie troche przesloniety i stlumiony (chociaz tonalnie poprawny) , 2134 z kolei przy pierwszym odsluchu moze sie podobac gdyz uwydatnia wysokie i ma lepsza presence, ale gdy sie go dluzej poslucha to wysokie sa nienaturalne, brak im przejrzystosci i brzmia jakby ktos walil mlotkiem w metalowy kubel. Zdecydowalem sie na LM6181, ktory jest duzo bardziej naturalny i praktycznie nie meczacy.

W swojej cenie BG N 4.7/50 jest znakomitym kondensatorem sprzegajacym i trzeba wydac przynajmniej 10 razy wiecej aby znalezc cos lepszego. Podczas gdy nie ma on takiej rozdzialczosci jak lepsze kondensatory foliowe, charakteryzuje go muzykalnosc i naturalna prezentacja, nie majaca w sobie zbytecznej euforii i koloryzacji (jak niektore egzotyczne typy), majaca raczej relaksujacy charakter i nieco 'tubey' sound.

Zauwazylem tez, ze podczas gdy przy TDA1543 BG N sa dobre jako bypasy, przy TDA1541 OsCon nadaja sie jakby lepiej, powodujac bardziej "otwarty" chracter dzwieku. Nie uzywalbym wiekszej wartosci niz 20u i 0.1u pomaranczowy Philips pasuje tu jako dodatkowy bypass. -15V supply gra lepiej gdy 33/16 BG N jest uzyty. Odnosnie 12 (czy14) bypasow na DACu, do tej pory najlepiej sie u mnie spisaly 0.68 ERO MKT (lepiej niz 0.1 BG NX)

https://www.audiostereo.pl/topic/14179-modyfikacje/#findComment-235454

Przeglądałem ostatnio konstrukcję Willy Studera (B226) i ze zdziwieniem zobaczyłem, że stosują b. małe wartości kondensatorów odsprzęgających zasilanie do TDA1541 (chyba jedynie 22 nF). Myślałem, że jest to spowodowane bardzo rozbudowanym zasilaczem, ale nic z tych rzeczy!

Czytałem też fajne wpisy na diyaudio odnośnie Marantza 94 (jeden z ostatnich tematów) i tam również była sugestia dotycząca - jeśli dobrze pamiętam - modyfikacji zasilacza i elliminacji tych kondensatorów. Temat więc będzie jeszcze do zbadania.

Peter - nie zrozuniałem do końca początkowej części wypowiedzi - które kondensatory jako bypasy obecnie eliminujesz.

Ps. z ampów wybrałem lm 6172. Wczoraj słuchałem op275 - robił wrażenie podmuchem powietrza ale nie pasował do mojej aplikacji bo stłumiona była góra, co wyszło na instrumentach smyczkowych :(.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

https://www.audiostereo.pl/topic/14179-modyfikacje/#findComment-235466

Peter co to za diody MSR 866 - nigdzie nie mogę ich danych znaleźć.

https://www.audiostereo.pl/topic/14179-modyfikacje/#findComment-235468

Chyba codziło o MSR860 ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/14179-modyfikacje/#findComment-235645

Tak, chodzilo o MUR860 (pomylka przy wpisie).

Odnosnie SMD caps o ktorych pisalem wczesniej, to te ktore opisuje w tym watku:

Ukryta Zawartość

Probowalem je zarowno przy TDA1543 jak i TDA1541 i zdecydownie nie pasowaly mi.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/14179-modyfikacje/#findComment-235777
  • 2 tygodnie później...

>Rambo

>lepsze odsprzganie napięcia do saa7220 (os con + polipropylen) - duża pozytywna zmiana<

Potwierdzam, to najlepsze miejsce w CeDeku jakie znalazłem dla OsCona. Działa nawet wtedy gdy pominie się filtr i zastosuje NOSa. Może dlatego że jak pisze Jean Paul na diyAudio, 7220 to 'garbage transmiter'.

Ukryta Zawartość

Czy próbowałeś różnych pojemności w tym miejscu ?

Ja mam 33u, kupiłem jeszcze 100u i nie wiem czy warto zmieniać bo Osy wrednie długo 'dochodzą' po lutowaniu. Podobno ich elektolit pod wpływem wysokiej temperatury zmienia właściwości na kilka dni.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/14179-modyfikacje/#findComment-242028

zostaw 33uF, powinno być ok + ładny polipropylen i to wszystko. Ja prowadzę to napięcie dodatkowo osobnym stabilizatorem - najlepsze odsprzęganie :), ale to niewiele już wnosi.

https://www.audiostereo.pl/topic/14179-modyfikacje/#findComment-242058

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.