Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning CD Cambridge Audio - Azur 640C

magazynier

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś z Szanownych kolegów robił może już jakieś działania z tym kompaktem ??

Znalazłem bardzo dużo tematów dotyczących modyfikacji Philipsów, Marantzów, Soniaków i innych jednakże nie widziałem za dużo na ten temat ( jak w tytule). Bardzo pomocnym na pewno byłby tu schemat, może ktoś takowy posiada??

Prawdę powiedziawszy zacząłem dłubać już w swoim CD marki kambodza, ale trochę błądzę w ciemności co częściowo wynika z faktu braku schematu i sprzętu pomiarowego, a też szczątkowej wiedzy w dziedzinie elektroniki oraz układów cyfrowych.

Niektóre mody są oczywiste ( wymiana wzmacniaczy operacyjnych, bez modyfikacji układu ) ale trochę ciężko wykonać bez schematu. Tu przykładem jest próba wywalenia tranzystorów mutujących:). Znalazłem takie tranzystory, wywaliłem je i ........ cisza, przestało działać :). Oczywiście musiałem kupować zamienniki i lutować z powrotem w płytkę, bo wiadomo, inny był układ (doszedłem później po ścieżkach o częściowym rozrysowaniu układu).

Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia w materii modyfikacji tego cedek (bądź innych CA) proszę o pomoc.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/14241-tuning-cd-cambridge-audio-azur-640c/
  • 3 miesiące później...

Poprawiłem, aż za bardzo.

Spaliłem dac.

Ale przed tym incydentem zaczynał juz nawet grać.

Wymieniłem zasilacz (diody i kondy), opampy. Całkiem fajnie to grało, ale zaskoczony byłem wymianą kondensatora na zasilaniu rezonarowa, na części analogowej. Poprawiła się kontrola i rytm w pełnym zakresie.

Na wyjściu najlepiej sprawdziły mi się kondensatry ruskie, pseudo olejowe. Można też rezystory wymienić na precyzyjne, jest znaczna poprawa.

Poczytaj wątek o modyfikacjach Philipsów, tam praktycznie wszystko jest.

Jeśli będziesz miał jakieś szczegółowe pytania, wal.

Tymczasem mam problemy ze znalezieniem dostawcy kości Wolfsona, dlategoteż raczej sobie je odpuszcze i zainstaluje tam NOS DAC :> Tyko nie wiem jeszcze jak się za to zabrać ;)

Pozdrawiam

Dzieki. Trchę przykra spawa... no ale teraz będziesz miał bardzo oryginalnego "azura" :)

O philipsach, marantzach, sony CD czytałem.

Poszukuję raczej jakiegoś sprawdzonego rozwiązania do CA640C na WM8740.

Rozmawiałem z NEELem ale o efektach prac nad 640C nie miał nic do powiedzenia...

Ja niestety nie umiem przy tym dłubać i jeśli się zdecyduję to powierze tuning CD komuś odpowiedzialnemu z doświadczeniem, oczywiście wcale nie musi to być Neel.

Daj znać jak azur ożyje.

Pozdrawiam

• 2 lata później...

to wszystko w tym temacie? Mam CA 640v2 i jestem w kropce, bo obecnie stoi nieużywany, nie wiem czy go sprzedać póki jest w idealnym stanie, czy może z ciekawości coś w nim podłubać, może od czasu tego wątku przybyło trochę doświadczeń w tej materii i ktoś zechce się podzielić ze mną czy to ma sens etc., bardzo mnie korci...

Nie wiem co tam siedzi ale zacząłbym od zegara i ew. wymiany bypassów na zasilaniu z ceramików na foliowe, a w cyfrówce, w jakims bardziej "zasyfionym" miejscu (procesor EFM, pamięć, filtr O-S) powinien znaleźć się kondensator OS-CON, tantalowy lub elektrolit o większej pojemności (z tych ostatnich dawałem nawet 2200uF).

>Molibden,

bypassy to te równoległe do większych pojemności? Foliowe pisząc masz na myśli MKP, MKC, styrofleksy czy jeszcze inne? Zmieniam zegar w CD i zasilanie DAC'a, dlatego temat mnie mocno interesuje. Os-cony przewidziałem. Do os-cona dawać bypassa?

I/V na AD844 - PEDIA.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Panowie -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Wyszło bardzo dobrze. W oryginalne nie da się tego za bardzo słuchać - brak jakiejkowiek magii w dźwięku.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.