Skocz do zawartości
IGNORED

jamo 7.6 a D570 - jaka różnica??

Jamo 7.6 & Infinity Alpha 40

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich , niedawno zakupiłem nowe jamo 7.6 czyli poprzedni model D570-tki , próbowałem znaleść jakieś opinie na ich temat i sprawdzić jaka jest między nimi różnica, czy wie ktoś z was moze czym sie te modele różnią ?? według instrukcji mają dokładnie identyczne parametry i wizualnie też są identyczne , czy jest jakas różnica np wewnątrz między 7.6 a D570 ??? różnią sie np głośnikiem niskotonowym bo nie wiem jak wygląda w D570 bo jest niewidoczny na zdjęciach ??? Z góry dzięki za udzielenie info. POZDRAWIAM!!!

https://www.audiostereo.pl/topic/14285-jamo-76-a-d570-jaka-r%C3%B3%C5%BCnica/

różnica polega na użytych głośnikach niskotonowych wewnątrz obudowy. W 7.6 są dwa głośniki w układzie przeciwsobnym a w 570 jeden głośnik skierowany do dołu. Takie informacje uzyskałem kiedyś w serwisie Jamo. Najlepiej zadzwoń do nich to ci wszystko wytłumaczą.

Nie nie !!!! , w moich 7.6 głośnik jest dmuchający w dół nad dystansem jak w D570 , wkońcu wyzej pisałem ze wizualnie na zdjęciach wszystko jest takie samo jak w D570 , aby nie wiem czy ten głośnik jest identyczny bo nie widziałem tego z D570 dla porównania ale jest na tej samej zasadzie umieszczony , a Dwa głośniki na zasadzie filtra akustycznego mają tylko poprzedniki 7.6 czyli 706 (i większe 707) :)

Poniewaz ma wiekszego brata czyli D590 i bylem w Jamo juz 2 razy wiec moge conieco powiedziec.

O ile wiem to w D590 zmieniono nie glosnik basowy (vifa) ale sredniotonowce, ktore sa od Peerlsa. Starsze maja plaski srodek a nowsze kopulke. Wciaz ten sam dostawca. Sprzedawca Jamo zas powiedzial mi, ze ostatnia wersja D590 to jest juz 3 z kolei upgarde. Kombinowali cos z pierscieniami wokol glosnika basowego i moze cos jeszcze ale trudno powiedziec co. W papierach jest, ze producent zastrzega sobie mozliwosc zmian.

A kolumny swietne w swej cenie. Takze bardzo dobrze trzymaja klase tak przy bardzo niskich jak i bardzo wysokich poziomach glsnosci - teraz mowie o D590 ale D570 pewnie maja to samo. Swietna neutralnosc i wokale oraz precyzyjna scen bo male zniaksztalcenia fazowe. Ogolnie kolumny wciaz w budzetowych rejonach cenowych i bez ekstrawagancji, za ktore zawykle kaza placic a nastawione na uzyskanie dobrego dzwieku. Polecam.

pzdrw

soso

Dzięki soso za info :) wiesz te moje to dokładnie poprzedni model D570 i jednocześnie następca 706 , wiesz, apropo średniotonowych głośników o których wspomniałeś to u mnie są w 100% identyczne jak w D570 , mnie aby gryzie to czy głośnik basowy jest też ten sam w D570 jak w tych moich bo wszystkie parametry w instrukcji są identyczne , podobnie jak zewnętrzny wygląd dłośników średniotobowych i wysokotonowych , natomiast nie widziałem jak wygląda woofer w D570 ponieważ nie widać go na zdjęciach . POZDROWIONKA :)

Apropo brzmienia i dynamiki Jamo 7.6 to naprawde byłem pod wrażeniem gdy je pierwsze podłączyłem do mojego Denona PMA 860 ( mam jeszcze PMA 560 i 920-tke ,Która gra u ojca z Infinity Alpha 40 )

Na wzmaku denona chodzą tak naturalnie i ciepło że mozna by tego słuchać cały dzień , wokale zdają sie wybijać lekko na wierzch przez co daje to efekt przestrzeni , detale nie zamierają przy głośnym odsłuchu i nie ma efektu podbarwień jakich kolwiek nawet jak sie słucha bardzo głośno, basu też nie szczędzą , jest również detaliczny i nie dorabia nic po swojemu , jest bardzo dobra kontrola basu , jestem z nich poprostu zadowolony i zaskoczony wydajnoscią 17-tek na dnie , potrafią dać popis dynamki i jednocześnie głębi basu . Jeśli ktos wie coś jeszcze o różnicy między D570 a 7.6 to czekam na info , wrazie potrzeby też moge służyc niewielkim doradztwem , POZDRO !!!

Woofer raczej ten sam. Powod taki, ze jest on nie taki znowu wyrafinowany. Ten, ktory jest w moich kolumnach widzialem, ma dosc maly magnes i wyglada dosc skromnie. Membrana celullozowa. Kosz metalowy. No ale vifa gwarantuje jakosc. Mysle, ze jest to po prostu glosnik wlasciwy do klasy kolumn. Trzeba pamietac, ze pracuje on tylko w dosc waskim przedziale czestotliwosci, do bodajze 165 Hz a wiec praktycznie to rodzaj subwoofera bo spora czesc pasma basowego i niskich czestotliwosci jednak biora na siebie sredniotonowce a te sa stosunkowo niezlej klasy. Mysle, ze jezeli woofer jest inny to raczej lepszy niz gorszy niz w pozniejszych wersjach :-)

pzdrw

soso

Tak popieram to co napisałeś , woofer jest raczej skromny jeśli chodzi o budowe i zastosowane materiały , jest troche staroświecki , ma celulozową membrane dosć szerokie zawieszczenie , kosz blaszany i niewielki magnes , ale za to odpłaca nam i nadrabia jakością wykonania i brzmienia bo przecież to jest najważniejsze , a częstotliwosci podziału to wg instrukcji 150/2500 Hz więc bas idzie tylko do 150Hz :) w twoich tak samo :))

Tak apropo to od kiedy do kiedy był produkowany ten mój model Jamo 7.6 bo chciałbym wiedzieć mniej więcej ile czasu mogły stać w sklepie gdzie je kupiłem ?? :))

Oznaczenie D570 jest przynajmniej od 2001 roku. Zas kolumny w wieku 15 lat o ile dobrej jakosci to nie tragedia. Tak wiec te Jamo nawet jezeli 5-letnie to jeszcze 10 lat minimum pograja.

pzdr

soso

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.