Skocz do zawartości
IGNORED

PCM2702 karta muzyczna USB

karibe

Rekomendowane odpowiedzi

AD797 - 30V x 0,01A = 0,3W (pojedyńczy)

AD8066 - 24V x 0.014 = 0,336W (podwójny - suma mocy strat)

OPA2604 - 30V x 0,011 = 0,33W (podwójny - suma mocy strat)

To są orientacyjne moce strat w spoczynku, więc układy mają co wydzielić i troszkę będą się grzać.

U mnie stabilizatory w zasilaczu są zauważalnie ciepłe ale nie gorące.

dj_zibi -> odpisałem na maila przed chwilą

Szem -> panterka wyliczył wydzielne moce dla kilku układów w spoczynku, a ja tylko dodam do tego cytat ze strony Analoga:

"For standard SOIC package, typical junction-to-ambient-termperature thermal resistance (thetaJA) is 158 °C/W."

A więc policzmy:) - zakładam, że zasilasz z +/-15V

AD797 - 30x0,0082x158 i mamy różnicę temperatur = 38,8 stopnia. Z tego wynika, że w czasie pomiaru miałeś w pokoju około 16 stopni...nie marzniesz?;)

Ogólnie nie ma się co przejmować, to są normalne temperatury przy wysokim napięciu zasilania. Ale za to LM7805 w takiej konfiguracji zasilania jaką przedstawiłeś na zdjęciu nie powinien się grzać - moc strat na nim powinna wynosić około 0,2-0,3W a jego rezystancja termiczna jest wiele niższa niż takiego AD797:)

A nie, w pokoju musiałeś mieć kilka stopni więcej niż 16 - zapomniałem przecież o rezystancji termicznej złącze obudowa. To wszystko by się teraz zgadzało - nie marzniesz jednak;)

Że na allegro bywają to wiem, ale aktualnie nic nie ma, a takich za 10 zł to jeszcze nie widziałem (nie mówie, że nie ma:). Cały czas monitoruje aukcje, ale jeśli ktoś z tego forum ma jedną lub dwie na zbyciu, to warto zapytać.

Pozdrawiam.

ChUmI - ja się piszę :)

Dzisiaj osiągnąłem chyba ideał - po 2 dniach walki z drugą płytką w końcu wszystko zagrało - poprawka w wersji ®Skrzypek R9,10=10k, R11,12 = 22k (zagrała świetnie w połączeniu z AD797 i 4 czerwonymi Miflexami 4,7uF rocznik 81 ;) na wyjściu...

Było trochę zabawy, aby podpiąć kondy w rastrze 27mm ale opłacało się.

witam

pytalem juz wczesniej ale uzyskalem tylko teoretyczna odpowiedz.

Czy ktos ma takie dwie karty i moglby je podlaczyc na raz?

oczywiscie chodzi mi o to, zeby np dzwiek front szedl na jedna karte, rear na drugą.

pozdrawiam!

witam, nie znam sie na elektronice, a chcialbym taka karte (bo jak widze z opisow tania i dobra :) )

czy ktos podjalby sie zmajstrowania czegos takiego za rozsadne pieniazki ?? czy moze znacie kogos kto by takie cos zrobil ?? z gory dzieki za info. pozdrawiam

witam

mam pewien problem, dzis wkoncu zebralem sie i zlozylem plytke ale nie wszystko gra jak powinno :( jako zasilania uzywam trafo 2x12.2V + 1x7V i po podlaczeniu strasznie grzeje sie sie LM317 (U3), czym to moze byc spowodowane ? napiecia niby podaje dobrze, ale po jakichs 10-15sec jest strasznie goracy i po tym czasie jest taki maly trzask (takie 'pyk'); kondy 10uF 50V a na filtrach 1000uf 50V, firma nie specjlana bo to pierwsza plytka testowa i na niej bede wszystko sprawdzal.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wymień tego LM-a na inną sztukę, to kwestia marnej jakości wykonania przy masowej produkcji - niektóre po prostu tak mają. Element jest sprawny ale do pracy na długą metę się nie nadaje.

Potrzebuje dokładnego opisu jak zmienić napiecie na docelowym OPA2604 który ma 15V na AD8066 który będzie miał około 12v, które rezystorki czy co innego ... Najlepiej napiszcie nazwami Rxx i wartościami . Z góry dzięki :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tutaj pisze, że 15v wytrzymuje ...

Ukryta Zawartość

Jeśli się nie mylę to będzie tak :

V out = 1,25*[1+(R19/R21)]

dla obecnego ustawienia to wychodzi :

V out = 1,25*[1+(2400/220)] = 1,25*(1+10,91) = 1,25*11,91 = 14,88 v

czyli dla 10 V mnożnik musi być 10/1,25 = 8

proponuje R19,R20=2,4k R21,R22=300

A tak do obliczeń... Liczył ktoś pojemność kondensatora wyjściowego dla Ad797 ? Obecnie stosuje 4,7uF ale trafiłem na taki wzorek :

C > 1/(2 * pi * Hz * Rz)

Rz - impedancja wejściowa - 50k

Hz- narożna częstotliwość szumu (3 db)- przyjmowana wartości 2 Hz.

pi - wiadomo ;)

No i mi z tego wychodzi jakieś 1,6uF.

Jakieś wskazówki / uwagi merytoryczne ?

czy ktoś może ma do sprzedania takową kartę - sam napewno nie zrobię, nie jestem elektronikiem. albo może coś innego polecicie do ok 100 - 150 pln? chyba odpuszczę sobie SB. Myślałem o terratecu na pci 5.1 - ale co nico przeczytałem i nie jest najlepiej. Macie jakiś pomysł? może hercules fortisimo np III? gdzieś się na allegro pojawia czasami.

Ponawiam pytanie, bo gdzieś może zagineło w tłoku lub zostało niezauważone.

Czy ktoś może ma do sprzedania taką kartę? czy ktoś może chce zrobić taką kartę na zamówienie w rozsądnej kwocie??

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.