Skocz do zawartości
IGNORED

PCM2702 karta muzyczna USB

karibe

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanko... zmontowałem kartę, wszystko działa ok, ale... czy u Was też jest tak mizernie słaby sygnał na wyjściu? O napędzeniu słuchawek 32r nie ma mowy, po prostu za cicho (poziom gośności powiedzmy poniżej normalnego słuchania, chodź to bardzo subiektywne wreżenie). Wiec, czy ktoś miał już taki problem, czy może tak ma być (w co wątpię) ?

A przystosowales wyjscie do takiej impedancji? Ja elektornikiem nie jestem ale wydaje mi sie ze ta karta nie da rady wysterowac takiej niskiej impedancji, mysle ze wyjscie karty jest liniowe i potrzebny jest wzmacniacz sluchawkowy aby wysterowac sluchawki.

Oczywiście między PCM a słuchawkami znalazł się OPA2134 ;)

Tak czy inaczej, teraz jest wszystko ok. Sygnał wystarcza do wysterowania wzmacniacza, a słuchawki napędzane są przez TPA6120.

I tu pojawił się znowu problem - na wyjściu TPA, w słuchaweczkach słychać chicy brum. Na pewno jakiś cudem wprowadza go układ zasilający TPA, ale jakim to ja już nie mam pojęcia - filtracja jest raczej dość dobra, więc nie powinno być takich cudów... no nic, będzie trzeba jeszcze pomyśleć.

Witam,

Zamieszczam zdjęcie z montażu drugiej karty :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

uaktualniona lista chetnych na pcb:

Kurt - 2szt.

Cooger - 2szt.

Dj_zibi - 2

Canti - 2szt.

Szem - 3 szt.

Arturmis - 2 szt.

Zigi - 2 szt.

DMA - 1szt.

CASKP - 1szt

Kodi - 3szt.

Waldez - 1szt.

Cyku - 1szt.

Rafk - 1sz.

Wodzu - 1szt.

michaszek - 1szt.

ADAS - 2szt.

GrzesiekK.- 1szt

razem 28 sztuk.

Uaktualniam:

Kurt - 2szt.

Cooger - 2szt.

Dj_zibi - 2

Canti - 2szt.

Szem - 3 szt.

Arturmis - 2 szt.

Zigi - 2 szt.

DMA - 1szt.

CASKP - 1szt

Kodi - 3szt.

Waldez - 1szt.

Cyku - 1szt.

Rafk - 1sz.

Wodzu - 1szt.

michaszek - 1szt.

ADAS - 2szt.

GrzesiekK.- 1szt

pedro311 - 1 szt

razem 29 sztuk.

>I tu pojawił się znowu problem - na wyjściu TPA, w słuchaweczkach słychać chicy brum. Na pewno jakiś

>cudem wprowadza go układ zasilający TPA, ale jakim to ja już nie mam pojęcia - filtracja jest raczej

>dość dobra, więc nie powinno być takich cudów... no nic, będzie trzeba jeszcze pomyśleć.

Sprawdz przebieg masy i rozetnij petle (na 90%)

Kodi, pętlę masy mówisz? Niebieskie to masa ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czas popchnąć sprawę dalej - wobec tego listę zamykam w poniedziałek rano i tegoż samego dnia rusza produkcja druków.

esh0 -> nie wiem jaką masz topologię połączeń na druku TPA i jak są wobec tego są rozprowadzone masy, jednak spróbuj połączyć masy sygnałowe (z tego poglądowego schematu wynika że nie masz tego połączenia). Ponadto, brumy to śliska sprawa;) - jednak w większości przypadków można się z nimi uporać.

dj_zibi - w porządku. Skontaktuje się z Tobą przez maila wieczorem, ponieważ za chwilę wychodzę.

Wobec tego aktualnie lista wygląda tak:

Kurt - 2szt.

Cooger - 2szt.

Canti - 2szt.

Szem - 3 szt.

Arturmis - 2 szt.

Zigi - 2 szt.

DMA - 1szt.

CASKP - 1szt

Kodi - 3szt.

Waldez - 1szt.

Cyku - 1szt.

Rafk - 1sz.

Wodzu - 1szt.

michaszek - 1szt.

ADAS - 2szt.

pedro311 - 1 szt

Całość - 26szt.

msfalcon -> druk TPA w wersji Veterana, zasilacz też. Postaram się sprawdzić z tą masą, chociaż może być problem, bo już nie mam karty u siebie. Tak czy inaczej, dzięki ;)

Ps. na płytce mogły by być ciutkę wieksze pola lutownice :) Albo ja mam za duże wiertło hehe.

ad esh0: Kodi, pętlę masy mówisz? Niebieskie to masa ;)

No widze ze zrobiles podobny blad - 2 zasilacze, nieumasiony sygnal. U mnie najmniejszy brum przy tej konfiguracji (z 2 zasilaczami) byl przy rozcieciu masy miedzy zasilaczem tpa a tpa. A zupelnie mi brum ustal przy oddzielnym uzwojeniu dla wzmaka sluchawkowego.

Niedawno złożyłem kartę na płytce msfalcona - wcześniej miałem AVT także mam pewne porównania - oczywiście rozplanowanie jest lepsze na projekcie msfalcona, ale - otworki w płytce są starsznie małe - musiałem większość rozwiercić (po stronie cyfrowej) - wszystkie 100n i 10u które niestety po kilku wymianach się uszkodziły (odpadły te metalowe "kółeczka") i musiałem podpiąć kondy wyjściowe do gniazd C15 i C16 - ale i tak mam ERO osiowe (10u i 100n) które nie bardzo dało się upchać w normalny sposób - w przyszłości cała część wyjścia pójdzie poza płytkę.

Generalnie dźwięk jest bardzo ładny - znacznie lepszy niż dla OPA2604 - ale mam kilka problemów z szumami - na głośnikach nie są one specjalnie zauważalne, ale na słuchawkach niestety są - co prawda bardzo małe ale spodziewałem się, że będzie lepiej - trafo mam z metalowym ekranem, obudowa metalowa - ale czy buda jest otwarta, czy ekrany są założone, czy nie to niewiele to zmienia jeśli chodzi o szumy.

Jest jeszcze jedna ciekawa sprawa - mam jeszcze układ 2xAD769 który mam zamiennie z AD8066 i jak go podłączę, to przy zbliżaniu ręki do niego słychać buczenie z głośników - to normalne?

Trafo mam kupione w toroidach - 2x15V + 7V, kondensatory dobre, w części cyfrowej tylko 100u są elektrolity, a tak reszta 5-10% MKT, tylko 18p i 330p są ceramiczne i trochę biednie wyglądają (i nie mam pojęcia jaką mają tolerancję).

Tu jest zdjęcie bez ekranów (od tego czasu trochę się zmieniło):

A tu jest obudowa:

Puk, puk, puk.

msfalcon kiedy można się spodziewac płytek ? PCM-ka mi dojechała i kompletuje resztę cześci - chciałbym sobie jakiś horyzont czasowy nakreślić.

A w kwestii technicznej - jakiej mocy ma być trafo do tego projektu ? I może ma ktoś namiar na trafo odpowiednie pod ten projekt - z pomocniczym uzwojeniem 6V ? Najlepiej jakieś małe bo mam małe pudełko na kartę.

www.toroidy.pl

moc - 10VA w zupelnosci wystarcza.

mi za zrobienie w wersji audio, z ekranem, 2x(2x14) + 1x6 +1x4 policzyli ok 90pln. Ale zadowolony jestem z niego :D

Aha - z doswiadczenia: trafo o napieciach 2x14+1x6 w zupelnosci wystarcza do zasilania tej karty, a stabilizatory nawet cieple sie nie robia.

(wiem, wiem - mialo byc tanio... szukaj TS15/6 - ja za swoje zaplacilem 16plnow)

najtansze ts15/6 jakie znalazłem to

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lista zamknięta - płytki będą gotowe 22 maja.

kodi -> z doświadczenia, to nawet trafo 2x12V wystarczy do zasilenia WO na 2x15V;) (ale lepiej nie przeginać bo może braknąć;) ), ale 2x14V jak najbardziej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.