Skocz do zawartości
IGNORED

PCM2702 karta muzyczna USB

karibe

Rekomendowane odpowiedzi

kolczas, 10 Sie 2008, 20:09

>Czy ktoś może mi zaproponować jak obniżyć poziom sygnału 12mHz z generatora z poziomu 5V do 3,3V? Ja

>sam się mało znam. Jestem tylko prostym chemikiem.

poszukaj jakichś driverów linii na 3.3V tolerujących sygnały wejściowe na 5V

Zrobiłem dzielnik i dalej Winda wykrywa nieznane urządzenie. Można jakoś sprawdzić czy jest sygnał 12MHz bez oscyloskopu? Coś mi się widzi że skopałem podłączenie generatora.

Mam pytanie do znawców tematu, czym różnią się rezystory metalizowane od zwykłych? Maja jakiś istotny wpływ na pracę urządzenia? Mam kłopot ze znalezienie owych metalizowanych i zastanawiam się, co będzie jesli dam zwykłe..

Transformator wystarczy, a rezystory mozna kupić tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Vincentos, 13 Sie 2008, 14:21

>Mam pytanie do znawców tematu, czym różnią się rezystory metalizowane od zwykłych? Maja jakiś

>istotny wpływ na pracę urządzenia? Mam kłopot ze znalezienie owych metalizowanych i zastanawiam

>się, co będzie jesli dam zwykłe..

zwykłe moga byc metalizowane lub weglowe. jak nie wiesz jakie sa to bierzesz kleszcze przecinasz rezystor na pol i patrzysz czy na przekroju jest czarny/ jednolity czy tylko na obwodzie znajdowala sie blaszka. jak blaszka/drucik to masz metalizowany. jak wegiel to masz weglowy. w zaleznosci od tego jakie chcesz uzyskac brzmienie takie dajesz rezki. do cyfry dobrze dawac rezystory bezindukcyjne/niskoindukcyjne. najlepiej w takich przypadkach sprawdzaja sie rez'ki SMD czyli do lutu powierzchniowego. male odleglosci/male pola magnetyczne. dlatego wlasnie cyfra najlepiej brzmi oparta o SMD.

to tak w skrocie i dla laika. jesli komus sie bedzie chcialo dokladniej to prosze bardzo.

Witam! Złożylem karte w oparciu o płytke avt i mam następujacy problem. Karta jest wykrywana i instalowana przez system prawidłowo czyli jako Glosniki USB jednak gdy następuje odtwarzanie w odtwarzaczu normalnie pokazuje progres utworu lecz... nie słychac żadnego dźwięku. Nawet po odkrecęniu gałki wzmacniacza na maksa nic nie słychać. Myślałem, że to może wina opaampa jednak po przylutowaniu złącza tuż za nóżka pcmki odpowiedzialnej za sygnał audio jest to samo. W czym moze tkwić przyczyna ? Proszę o pomoc i z góry dziekuję.

znalazłem scalak i tanio na allegro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli nie gra to musisz ustawić w programie odtwarzającym muzykę, żeby używał właśnie Głośników USB a nie urządzenia zainstalowanego w komputerze. Jeszcze jedna rzecz - ustaw w systemie głośność na wszystkich suwakach głośność na MAX. Powinno śmigać aż miło.

Pozdro

Witajcie

Postanowilem zadac pytanie w tym watku, pomimo, ze dotyczy ono daca na PCM2704. Otoz posiadam chinski DAC oparty o ten chip ktory niestety ulegl uszkodzeniu. DAC przestal byc wykrywany w systemie. Po wymianie kosci wszystko smigalo sobie przez czas jakis, ale niedawno usterka powrocila. Jesli sie nie myle to awaria wystapila podczas restartu komputera (w wiekszosci przypadkow uzywam hibernacji systemu, ale instalacja poprawek wymusila restart). Zdaje sobie sprawe, ze bez schematu nie wiele bedzie mozna zrobic, ale jesli ktos ma jakiekolwiek sugestie to bardzo bym prosil o info.

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

proszę bardzo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Odświeżam wątek.

Z moją kartą mam taki mały problemik, że występują krótkie przerwy w odtwarzaniu, takie mini trzaski na ułamki sekundy. Zdarza się to żadko, ale jednak. Dodam, że w tym momencie na ten ułamek sekundy właśnie, mruga dioda wskazująca brak przychodzącego sygnału.

Druga sprawa to spory(?) szum z karty. Przy zatrzymanej muzyce i odkręconym potencjometrze we wzmaku szum jest spory (dla porównania z CD technicsa na gównianym kabelku szumu praktycznie brak). Jakość dźwięku również mnie nie zadowala. Z czym kombinować? Chcę zmienić opamp na 2x ad8610, coś jeszcze? Może źle dobrane kondzie WIMA? Bardzo proszę o sugestie. Pozdrawiam

Odpowiedź jest prosta. Coś zrobiłęś nie tak. Miałem podobne objawy gdy któraś nóżka scalaka czasami niekontaktowała (przerwy w odtwarzaniu) oraz jak coś skopałem z filtrem (duże szumy). No chyba, że coś totalnie schrzaniłeś z zasilaniem i prowadzeniem masy...

Nie no, aż tak źle nie jest, żeby coś było totalnie schrzanione... Szum w ogóle to słychać od godziny 3 na potencjometrze głośnosci, wczesniej nic. a taka przerwa to się zdarza czasami dwa razy pod rząd ale potem dłuuugo normalnie gra. Generealnie to na jedną sesję max 2 razy się to zdarza. Scalak raczej jest dobrze przylutowany bo rezystancja mierzona dotykając miernikiem ścieżki gdzieś dalej oraz nóżki scalaka wynosi niemalże 0.

• 2 tygodnie później...

Witam,

Szybkie pytanko. Czy jest w tym momencie (wrzesien 08) jakikolwiek sposob na zdobycie plytek msfalcon'a?

Bylbym bardzo wdzieczny za kazda informacje.

Z tego co widze to ostatnie zamowienia byly w okolicach marca br.

Dzieki wielkie,

Marcin

Wprawdzie nie posiadam plytki msfalcon ale mam prawie złożony uklad na plytce by veteran. Dobre elmenty wima, oscon, elna cerafine, BG N na wyjsciu. Do tego trafo w wersji audio z toroidy. Jakos od dwoch lat nie moge tego skonczyc i chyba jestem to w stanie odsprzedac. Dorzuce pozniej zdjecia

Oto zdjęcia, zapomnialem dodac ze dac jest zmontowany na kwarcu z omigu

Ukryta Zawartość

post-2927-100004431 1222807421_thumb.jpg

post-2927-100004432 1222807421_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Vincentos, 10 Wrz 2008, 13:30

>Odświeżam wątek.

>Z moją kartą mam taki mały problemik, że występują krótkie przerwy w odtwarzaniu, takie mini trzaski

>na ułamki sekundy. Zdarza się to żadko, ale jednak. Dodam, że w tym momencie na ten ułamek sekundy

>właśnie, mruga dioda wskazująca brak przychodzącego sygnału.

Jak by ktoś miał taki sam problem,

zamieniłem Winampa na Foobar2000 i problem ustąpił ;)

pozdrawiwam

Przyłączam się do pytania mnaglik'a - da się jeszcze zdobyć płytkę? Oprócz tego mam kilka swoich pytań- czy całkowite rozdzielenie zasilania części analogowej na kanał lewy i prawy (osobne transformatory i zasilacze) dało by jakieś wymierne korzyści? Czy do wyjścia karty opartej na PCM2702 można bezpośrednio podpiąć słuchawki 60om (dokładniej Koss UR-40), czy niezbędny jest przedwzmacniacz?

sam bym chetnie zrobil ta PCM2702 lub kupil gotowy modul. moze lista chetnych i grupowe zamowienie?;)

mysle ze chetnie ktos by oddal do zakladu projekcik do wykonania:)

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Już dawno miałem o to pytać ale miałem problemy z netem. Trzeba się zorganizować i zrobić kolejne zamówienie na PCB pod PCMy. Na razie niech się zgłaszają chętni. Jak się okaże, że jest nas wystarczająco dużo (w co nie wątpię) to zrobi się zamówienie. Ja potrzebuje minimum 2 szt (lub więcej o ile cena będzie atrakcyjna)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.