Skocz do zawartości
IGNORED

vifaD27TG-45-06

endriu

Rekomendowane odpowiedzi

>gipsy2

a znasz ten głośnik?

bo ja nawet nie wiem jak wygląda :-)

nie będzie "śmiecił" przy podziale 2-2.5kHz?

misiomor ma jakieś tajne zapiski orazujące znikształcenia tweeterów :-)

Halo! misiomor! jesteś gdzieś w pobliżu?

• 2 tygodnie później...

Kolejna porcja moich doświadczeń, dla kopiujących Esa Ostinato 2000:

1. W oczekiwaniu na morele za radą doświadczonego kolegi konstruktora odwróciłem fazę w moich O200 w tweeterach.

2. Skutek: wpłynęło to zbawiennie na jakość wysokich: stały sie jedwabiste i gładkie. Nie potrafię tego wytłumaczyć, ale nareszcie D27TG zaczął dobrze grać. Mimo pozostawania w przeciwwfazie wobec oryginalnego schematu, Vifa gra naprawdę przyjemnie, niemęcząco, a przy tym szczegółowo i czyściutko jak sreberko. Przestrzeń i lokalizacja - bez zarzutu. Co więcej, poprawił sie bas- nic nie tracąc ze swej głębi i potęgi stał sie szybszy. Poprawiła się też równowaga tonalna.

3. Wnioski: zawsze należy sprawdzać i eksperymentować, choćby z pozoru najdziwniejsze rozwiązania.

>Qubric

Właśnie teraz kolumny grają liniowo, niczego nie brakuje i nic nie drażni.

Ktoś mi powiedział, że naprawdę na budowie kolumn zna sie w Polsce zaledwie kilka osób. Jedna właśnie z tych osób poradziła mi zmianę fazy tweetera dodając, iż w elektroakustyce jest odrobina magii i prawie nigdy dźwięk wyliczony na papierze nie pokrywa się z rzeczywistością a eksperymenty potrafią zaskoczyć wynikiem w najmniej spodziewanym momencie. gdyby wszystko dało sie przewidzieć w fazie obliczeń, znani konstruktorzy nie robiliby żadnych prób odsłuchowych i poprawek, tylko codziennie wypuszczali nowy model kolumn grających hi-endem.

Przyznaję, iż ja sie nie znam dobrze na technicznych sprawach elektroakustyki, ale słucham muzyki jako audiofil nie od wczoraj i potrafię odróznić kiedy jest dziura w paśmie a kiedy podbicie.

Advocat, facet który Ci to powiedział ma duże doświadczenie praktyczne, co jest niezwykle rzadkie i cenne. Więcej się od takiego nauczysz niż od teoretyków z przygotowaniem politechnicznym i najlepszym zapleczem pomiarowym. Co nie znaczy że teorię należy całkowicie olać.

Dzięki McGyver.

Znacie taki schemat, gdy ktoś przeczyta książkę medyczną i nagle stwierdza u siebie wszystkie choroby?

Po przeczytaniu tekstu Qubrica poszedłem się wsłuchiwać i po paru minutach zaczęło mi sie wydawać, że faktycznie brakuje fragmentu pasma akustycznego:) Ostatecznie jednak myślę, że jest wszystko w porządku. Było u mnie kilku starych wyjadaczy haj-fajowych i potwierdzili już wczoraj, że super, więc raczej przyjmuję że tak jest. Chociaż jeśli o mnie chodzi, nigdy nie jest tak dobrze, żeby nie dążyć do tego, aby było lepiej:)

Pozdrawiam

advocat, 19 Cze 2005, 19:58

Wyślij je komuś do pomiarów to się przekonasz czego nie słyszysz :)

Wysokotonowy gra z większym blaskiem bo tym odwrówceniem fazy prawdopodobnie wyciąłeś mu wąskie pasmo na granicy podziału i nie słyszysz z niego pasma które niesie najwięcej informacji. Teraz powinieneś na nowo zaprojektować zwrotnice dla tej odwróconej fazy... Albo połączyć w fazie zgodnej i też na nowo zaprojektować skoro za mocno piaszczyła wysokie.

W pewnych warunkach nawet afazowe podłaczenie kanałów stereo może się wydawać lepiej brzmiące od prawidłowego i ktoś tam nawet może zachwycać się wiekszą głebią takiej "stereofonii" - różne są przypadki ;)

no coś w tym jest, pewnie magia też, ale ....

tak zupełnie i po prostu zwyczajnie nie można zmienić polaryzacji głośników. Do każdego z nich trzeba na nowo projektować zwrotkę. To czy słuyszysz czy nie, czy jest dziura w paśnie czy góra łątwo sprawdzić przy pomocy generatora częstotliwości i odrobiny cierpliwości w słuchaniu kolejnych ich zakresów. Zmiana polaryzacji nie musi jednak od razu oznaczać że zrobił się rów marjański ..... poprzednio przecież mógł być Mount Everest :))

>Panowie

moja wiedza nijak się ma do Waszej i przynajmniej na tyle jestem mądry, aby sie do tego przyznać. Nie wiem, co jest nieprawidłowe w zwrotnicy, którą zrobiłem wg oryginalnego schematu O2k. Później tę zwrotnicę oglądali konstruktorzy będący za pan brat z elektroakustyką i nie stwierdzili błędów. Mimo to nie dało sie słuchać, gdy tweetery były w fazie. Dopiero po jej zmianie dźwięk osiągnął wysoki poziom. Porównywałem już go z kolumnami w salonach audio za 5-6tys. i uważam że własnie moje kolumny grają bardziej liniowo, czyli lepiej. Nie potrafię tego wytłumaczyć. Dla pewności zamówiłem u osoby trzeciej jeszcze jedną zwrotnicę dla porównania. Być może w tej mojej są takie błędy, które faktycznie stworzyły Himalaje na przełomie średnicy i góry, a po odwróceniu fazy charakterystyka sie wyrównała, a być może jest w tym odrobina magii.... Póki co, czekam na nową zwrotnicę dla porównania. Jeszcze raz dziekuję wszystkim za porady

advocat => o ile pamiętam ty masz SS 9300 za gwizdek , a PL18 wymieniłeć na M18

Uważam , że zrobiłeś kiepski interes

PL cięta poniżej 2000 Hz ( tak ma większość konstrukcji ) gra bardzo dobrze , a do tego twój SS 9300 bardzo dobrze się nadawał ( niskie fs)

Być może SS 9300 ma inny przebieg fazy niż D27TG Vify stosowany w O2000 i dlatego u ciebie lepsza jest faza zgodna ? ( w tym szukałbym przyczyny dwoich doznań )

możesz spróbować jeszcze tak

Woofer L1,8mH (R 0,26) Cw- 8,2 uF i układ RCL ( R-22Ohm ; C 12uF ; L-5,6mH (R2,6))

gwizdek C1-5,6uF , L równolegle 0,33mH (R0,48) ; C2 15uF i dwójnik 3,3 Ohma z 8,2Ohma

ta zwrotka była niestety optymalizowana również dla D27 Vify i może również nie zadziałać. pozdro

a polaryzacja obu głośników zgodna

możesz spróbować na kiepskich elementach typu MKT ( R w nawiasach to rezystancja uzwojeń cewki )

a zakładm, że masz monitor ( nie wolnostojący ) i przednią ściankę nie szerszą niż 21 cm

pozdrawiam

dodo

>dodo

ja mam od początku oryginalnie jak w Ostinato 2000: M18WH i D27TG. zamiany PL na M18 dokonał sizaru i także on ma SS 9300. Im dłużej drążę temat odwrócenia fazy tweetera, tym więcej znajduję więcej opinii, że jest w tym sens, bo zwrotnica często odwraca fazę. Dziękuję Dodo za wyliczenia, aczkolwiek sizaru bardziej sie przydadzą.

sorry pomyłka z mojej strony

no to spróbuj użyć tej zwrotnicy , jeżeli masz wolnostojący to wygląda to z grubsza trochę inaczej , musiał mym usiąść nad tym , a w tym ustawieniu napewno nie ma dziury na SPL , warto spróbować

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.