Skocz do zawartości
IGNORED

Potencjometr CA Azur 530A

korn85

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych kolegów z forum:)

Potencjometr głośności w moim Azurze niestety kończy swój żywot. Od nowości nie było żadnych problemów z regulacją. Jakieś dwa/trzy lata temu pojawiły się kłopoty z regulacją więc zastosowałem preparat do "regeneracji" potencjometrów ale to rozwiązało problem na krótki czas. Zgodnie z instrukcją serwisową potencjometr głośności jest dwutorowy 20kA. Pytanie następujące... czym go zastąpić? Alpsy, które znalazłem mają wartości 10, 50 lub 100k...

Z góry dziękuję za pomoc:)

https://www.audiostereo.pl/topic/143505-potencjometr-ca-azur-530a/

Za mało danych na temat potencjometru (model, rozmiar, zdjęcie), a nie każdy ma pod ręką serwisówkę do 530A.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Mój błąd moja pomyłka... chodzi o integrę Azur 540, nie 530 (proszę o poprawienie tytułu tematu).

Azur 540 v2.0

Part No PY1013, 20kA, Motorised Dual Volume Pot,  Factory Part No. 1062-003511E110, High Torque

Tyle wyciągnąłem z serwisówki :)

W 640A - sadze ze w 540 tez siedział jakiś chiński, dość badziewny potencjometr, o takim rozstawie pinów, że nie dało się na to miejsce dobrać niczego normalnego / dobrego. Założyłem ALPSa 50K i dodałem krótkie kabelki między PCB a potencjometrem (przykreconym do obudowy). Oczywiście nie musisz iść tą drogą, nie muszę mieć racji jedynej słusznej itd ?

Pozdrawiam. 

nie

3 godziny temu, korn85 napisał:

A czy inna wartość tj. 50k wpłynęła jakoś na regulację głośności? Chodzi mi czy jest mniej lub bardziej czuła?

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.