Skocz do zawartości
IGNORED

Czyda się zrobić "trigger" w audiolab 8200m ?

M-K

Rekomendowane odpowiedzi

Można wykonać zewnętrzne pudełko z przekaźnikiem i gniazdami zasilania. To o tyle lepsze rozwiązanie, bo wepniesz w to dac, pw riaa, itp.

Wszystko dostanie napięcie jak włączysz główne urządzenie.

Tak, tylko mam jakieś opory w zaakceptowaniu że "z zewnątrz" nagle dopływa prąd do już włączonego urzadzenia.Jakoś kojarzy mi się to z możliwością uszkodzenia.

druga sprawa to przy 2 monoblokach , to chyba trzeba by było właczc je sekwencyjnie?

Czy w tych końcówkach jako wyłączniki sieciowe "robią" wyłączniki mechaniczne? Jeśli tak, to z punktu widzenia elektrycznego, działanie tych wyłączników, nie będzie się różnić od działania styków przekaźnika zewnętrznego, podającego napięcie na załączone wyłączniki w końcówkach.

Sprawdziłem. Tak, mają wyłączniki mechaniczne.

Dlaczego sekwencyjnie? Najpierw lewy, później prawy kanał? Można i tak, ale nie szkodzi włączać jednocześnie.

A myślicie że ktoś podjalby się zrobienia tego tak aby nie trzeba było kolejnych elementów wsadzać w to kłębowisko węży za szafką?

W sensie takim że przełącznik byłby zamontowany w środku końcówek ?

Kiedyś popełniłem soft start z wejściem trigger i wyjściem trigger. Spisałby się tutaj idealnie ? Dzięki temu, że jest to soft start nie byłoby problemu z włączaniem w tym samym momencie dwóch końcówek. No i jest gasik przepięć przy rozłączaniu obciążeń indukcyjnych ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Asustor AS-5002T z MPD + Amanero + AD1865 .3lite DAC + Autorskie PRE + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Na pewno ktoś by się podjął. Miejsca w środku jest wystarczająco, ale i tak trzeba do każdej końcówki doprowadzić napięcie zasilające układ uruchamiający. 

Osobiście robiłbym zewnętrzny układ, aby zachować "dziewictwo" monobloków.

Godzinę temu, LuSzTi napisał:

Kiedyś popełniłem soft start z wejściem trigger i wyjściem trigger. Spisałby się tutaj idealnie ? Dzięki temu, że jest to soft start nie byłoby problemu z włączaniem w tym samym momencie dwóch końcówek. No i jest gasik przepięć przy rozłączaniu obciążeń indukcyjnych ?

Ukryta Zawartość

Czy to dałoby się zamontować tak aby nie demolować wnętrza końcówki ?

Ukryta Zawartość

Ja mam zewnętrzną listwę z 4-ma gniazdami wyzwalaną włączeniem wzmacniacza. Co prawda u mnie podaje zasilanie nie do końcówek mocy, ale suba, dac'a, zasilacza odbiornika bt i gramofonu, ale to ta sama idea.

U mnie było o tyle prosciej, że wykorzystałem zamontowane na tylnej ściance gniazda zasilania 230V i przekaźnik na napięcie sieciowe włączający 4 gniazda. Nie chciałem obciążać mini przekaźnika we wzmacniaczu dużym prądem uruchamianego dubwoofera. W przypadku sprzętu z tego wątku, do odpalenia przekaźnika potrzeba paru elementów i zasilaczyka wtyczkowego, a można to wsadzić do obudowy typowej listwy zasilającej.

2 godziny temu, M-K napisał:

Czy to dałoby się zamontować tak aby nie demolować wnętrza końcówki ?

Nie wiem jak wygląda końcówka, ale raczej bez problemu powinno dać się to ogarnąć, moduł nie jest duży.

Asustor AS-5002T z MPD + Amanero + AD1865 .3lite DAC + Autorskie PRE + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.