Skocz do zawartości
IGNORED

Czy wymiana CD na DVD pogorszy dzwiek?

Viktor

Rekomendowane odpowiedzi

Ten temat jest po raz drugi poruszony bo wczesniej zly tytul mu nadalem.

Mam amplituner Pioneer VSX-D711 i kolumny Jamo e-370

Do tego mam podlaczony po optyku odtwaczacz CD Pioneer PD-S505. Mam zamiar dokupic DVD ale po optyku moge miec podlaczone tylko jedno urzadzenie.

Dlatego nosze sie z zamiarem zamienienia CD na odtwarzacz dvd DV-575.

Czy jakosc dzwieku z plytek muzycznych mi sie pogorszy?

Nie stac mie na model typu DV-668 bo jest pare tysiaczkow drozszy.

Czy w takim razie patrzac tylko z punktu widzenia muzycznych CD moge sie spodziewac pogorszenia dzwieku?

https://www.audiostereo.pl/topic/14466-czy-wymiana-cd-na-dvd-pogorszy-dzwiek/

Nie musi! I wlasnie jesli poczytasz to forum dowiesz sie, ze nie musi.

Opinie odtwarzacza DVD o jakosci CD dorownujacej CD playerom za 2000 zl ma Samsung HD745 oraz HD945 i nie jest to tylko opinia z tego forum. Sam go mam i potwierdzam o reszcie z braku doswiadczenia sam sie nie wypowiem

Jak można pogorszyć dźwięk zastepując starego poczciwego Cd nowoczesnym odtwarzaczem DVD ?

1- bedziesz miał lepsze źródło w postaci nowoczesnych gesto nagranych płyt SACD czy DVDAudio, a tych jest pełno na rynku.

2- słuchasz zapewne chętnie nagrań koncerowych, więc pomyśl o róznicy w Budokanie Dream Theater w wersji zwykłej CD i pełnej wielokanałowej DVD. Nie mówiąc już o obrazie to 2 różne światy, a przykład 1 z brzegu.

3- zawsze warto zastapic odtwarzacz nowym, inaczej stary trzeba tuningować, czyli wymieniać kondensatory, przetworniki itd. A te nowe przetworniki to właśnie domena DVD. Do tego nowy solidny laser i jest ok.

4- faktycznie pojawiło sie na rynku sporo badziewia DVD za 100-300zł, ale o tym chyba nikt nawet nie mysli, podobnie jak o CD rodem z jamnika.

Kiedys toczyły się tu dyskusje na temat wyzszosci DVD nad CD, ale to temat zamkniety, możesz skorzystać z wyszukiwarki. Obecnie wszyscy łącznie z największymi potentatami z kręgu audiofilskiego stereo wzięli się za kino domowe które wzbogacają po prostu o dobry tor muzyczny i chyba o to chodzi.

pieprzysz głupoty private,wiadomo ze kazdy ma prawo do własnego zdania ale Ty wprowadzasz ludzi w bład,a to złe:) oczwistym jest ze Cd bedzie lepsze od dvd,z ta róznica tez róznie bywa,raz ona jest powalajaca a raz znikoma,bo jak porównasz dvd za 10kzł do Cd foniki to jest wiadome ze moze nawet dvd wygra,ale np dvd za 2kzł kontra stary dobry Cd-ek za około 300zł bedzie niestety lepszy,to cod podobnego jak porównanie ampli KD do wzmaka stereo,ale w tym przypadku juz róznica jest sporo wieksza:)

Sory elfan ale właśnie o takich jak Ty tutaj mowa. Pierwszy raz słyszę żeby DVD za 2kzł zagrało na płycie SACD słabiej od starego wyschnietego Cd na starodawnej płycie CD. Teraz wiadomo kto wklepuje małolatom takie pierdoły, ciekawe kto sie jeszcze odezwie. Jak Sz.P. Stryjecki propagujący Moniuszkę na SACD przeczyta co napisałeś to wymięknie.

Pozdrawiam

A może P.Stryjecki się wypowie ?

jesli do uzyskania audiofilskiego dźwięku wystarczy odtwarzacz CD za 300zł (o zgrozo) to po co Rotel i inne firmy tak się silą wymyslając piekielne maszyny DVDAudio ?

A co to Stryjecki jakiś guru czy cóś ? ;-)

Odtwarzacze wieloformatowe produkuje się, bo jest na nie zbyt, choć plyt jak na lekarstwo......SACD na odtwarzaczu DVD za 1-2 kzł brzmi znaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaacznie gorzej niż paskudne przestarzałe CD na odtwzrzaczu CD do 1 kzł........Miałem na testach Pionka 656 z SACD, DV Audio - kosztował 2 lata temu 2,4 kzł i grał znaaaaaaaaaaaaaaaacznie gorzej od przeciętnego Cd-eka....................Nawet bardzo drogie odtwarzacze wieloformatowe często nie dorównują Cd-ekowi za 1,5 - 2 kzł.......... Może są jakieś wyjątki typu Primare za 10 kzł, ale nawet w tym przypadku nie jestem pewien........

"jesli do uzyskania audiofilskiego dźwięku wystarczy odtwarzacz CD za 300zł (o zgrozo) to po co Rotel i inne firmy tak się silą wymyslając piekielne maszyny DVDAudio ?"

a widzisz,nie zrozumiałęs kompletnie co napisałem powyzej bo bys takiego tekstu nie napisał:)przeczytaj jeszcze raz co tam napisałem i moze bedzie wteyd lepiej;) a co do red. Stryjeckiego to jak to redaktor,pochwali to za co mu lepiej zapłacą ;) no i po drugie musi jakos byc trendy:D

Zostaw sobie CD na interkonektach, dokup 575 i zobaczysz?. Bedzie dobrze CD sprzedaż.

Ja sobie wymieniłem sprzet ( CD mi padł) na DVD Panas i co . Dokupiłem CD Denona. mam teraz dwa urzadzenia. CD tylko przez Interkonekty ( chodx mam kilka wejść optycznych). lepiej po prostu brzmi.

Porównywałem DVD Pioneera ( 470 - podobny ale bez dekoderów) przez optyka z CD Denona przez optyka. denon grał bardziej miekko. Ale dźwiek z Pionera tez mi sie podobał . nie był zły. Na pewno lepszy od DVD Panasonic'a.

Jako że Stryjecki na tym forum od jakiegoś czasu nie bywa, pozwolę go sobie zacytować:

"Według mnie SACD to wyłącznie marketing i bicie piany. Na szczęście Krell to również, a raczej przede wszystkim, odtwarzacz CD. Naprawdę wysokiej klasy. Na tyle, że chętnie pozostawiłbym go w swoim systemie."

Tekst pochodzi z HFiM, 3/2004, str 66.

Zbig- P. Stryjeckiego faktycznie zostawmy, a raczej on sam sie zostawił. Jest największym propagatorem SACD w naszym kraju, a przez wojnę z zatwardziałymi wyznawcami jamnikowych CD dał sobie spoój. Może nie tyle dał spokój co "Pamietam że to nie krystaliczna jakość dźwięku przekonała mnie do CD, ale to, że mozna słuchać nawet 1000 razy"i troche dalej " ...kupiłem metalówkę w pewexie, na którą trafiły "Dzwony rurowe" Oldfielda z CD. Miałem jeszcze starego, żelaznego tedeka, "zrobionego" w domu z LP Virgina . i przypadkiem porównałem obie tasmy. To był początek przełomu w mysleniu".

Ale to jeszcze nie wszystko. Doslownie przed chwilą w "TECHNOSKOPIE" pewien pan opowiadał o sprzęcie hiendowym. Na koniec pozostało źródło dźwięku czyli płyty (zbyt często błędnie za źródło uwaza się czytnik). Okazało się że ponad 90% płyt CD nie nadaje się do słuchania, a biedni audiofile zmuszeni sa do kupna specjalistycznych wydawnictw z dźwiękami zamiast muzyki. Czyż to nie komiczne ?

Pozdrawiam

No to mam szczęśliwą rękę, bo kupuję płyty wcale nie audiofilskie (co to takiego te płyty audiofilskie?) i bez sprawdzania jak grają i 90% nadaje się do słuchania :-)

Privaten, czy gdyby pewien pan w TECHNOSKOPIE (co to jest ten TECHNOSKOP?) powiedział, że za dwie godziny będzie koniec świata, to byś się przykrył prześcieradłem i zaczął czołgac na cmentarz?

Viktor -podpinając cd i dvd optykiem różnica nie powinna być wielka, wręcz minimalna.pewnie wiesz że podpinając tak wykorzystujesz cd i dvd jako napędy a prawie cała jakość to przetwornik cyfrowo-analogowy w twoim amplitunerze,wejście optyczne jest zubożone jeśli chodzi o pasmo, więc nie stosuj go,lepszą jakość uzyskasz stosując interkonekty.Gdy kupisz sobie dvd,możesz podpiąć coaxialem o ile takie masz,nie będziesz miał tutaj takich strat jak w optyku.Za zakupem dvd przemawia to, że zyskasz możliwość rozbudowy kina domowego i niewielkiej różnicy w jakości.------------------------------------------------------------------------------------------------------------->privaten-elfan, tak na marginesie napisze ,że jestem posiadaczem odtwarzacza dvd Panasonic,który czyta równierz dvd audio i odtwarzacz dvd Sony /ceny to odpowiednio 4500 i 4900/.jestem równierz posiadaczem cd za 2000/+tuning/Jakość przed tuningiem była o niebo lepsza niż obu dvd, po tuningu nokaut dla dvd.Dvd Audio to gra,pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.