Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner + końcówka mocy jako napęd do subwoofera

mnosal

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
mam pytanie a w zasadzie prośbę o poradę w przygotowaniu zestawu do subwoofera. Posiadam amplituner Panasonic SA-HE75 do niego mam a w sumie miałem podłączony subwoofer aktywny (konstrukcja DIY, skrzynia o pojemności 50l) głośnik JL Audio + wzmacniacz PA 300. Niestety sprzęt uległ awarii - głośnik spalił się wraz z końcówką PA.
Chodzi mi po głowie przygotowanie nowego zestawu ale tym razem w oparciu o amplituner + końcówką mocy jako napęd do subwoofera.  
Myślałem o zakupie końcówki 'the t.amp E-800' + głośnik 'W.32.500.8.MC'. I teraz pytanie czy pod taką końcówkę mogę podpiąć wyjście na subwoofer z amplitunera czy może ogólne wyjście 'line out'? Czy dodatkowo będę potrzebował 'miksera' ewentualnie innego urządzenia (jeśli tak to jakiego).

Czy dobrze kombinuję? Czy takie rozwiązanie ma sens?
Pokój ma około 60m2

Na wyjściu sub-out amplituner kd daje już obrobiony sygnał, pod warunkiem, że kolumny L i P są zasilane tym amplitunerem. Z wyjscia sub-out dajesz sygnał na wejście liniowe wzmacniacza, do którego bezpośrednio podłączasz głośnik subwoofera pasywnego. Pozostaje jedynie zgrać poziom basu za pomocą regulacji w końcówce mocy. (Lub autokalibracją, jeśli jest w amplitunerze kd.) Mając wzmacniacz dwukanałowy można pokusić się o wykonanie np dwóch subwooferów, jako podstawy pod kolumny podstawkowe L, P.

Dziękuję za poradę.

W przypadku tego amplitunera sygnał dla subwoofera jest zarówno w systemie stereo jak i 5.1.

A czy ta końcówka moce jest 'wystarczająca' na potrzeby pokoju? Czy może w podobnej cenie lepiej zakupić inną np używaną?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.