Skocz do zawartości
IGNORED

Kibmber kable 8PR versus 8VS

Marcin Wielgus

Rekomendowane odpowiedzi

WOW, Zazdroszczę. Gdzie można takie cudo kupić? 

Trafiły się na portalu HiFi w Holandii

Wysłane z miłości do muzyki

jak chcesz kupic cos sensownego (a nie optycznie ladnego) to kup takie
2718380911d468bbcff5d7fe8b4fdc24.jpg

Xajas mylisz że te WBT tylko wyglądają ?

Ja nazywam cos takiego "Overkill Engineering"

Przeciez chcemy optymalizowac kontakt/przejscie miedzy kablem a terminalem -> im mniej przejsc, tym tepiej

W polaczeniu takim jak te wtyki WBT musisz najpierw przykrecac kable do wtyku (pierwsze przejscie) a potem wsadzic wtyk do gniazda (drugie przejscie). Rownie dobrze mogl bys wsadzic te kable bezposrednio do terminal, przykrecic je dokretka terminal i zaoszczedzic sobie te wtyki (i jedno przejscie)

BTW. zanim wsadzisz kable do takich skrecanych wtykow i przykrecisz je, kabelki powinny byc najpierw spiete/zacisniete odpowiednia tutejka (tak przewiduja do normy/standardy) i wbrew coniektorym "zaleceniom" nie lutowane (zlutowanych koncowek sie nie skreca).  

Masz takie specjalne tulejki i szczypce zaciskowe?

Przytoczone przeze mnie wtyki sa max proste, lutowane (nie skrecane), siedza bardzo dobrze w terminalu i sa stosowane nawet przez najbardziej Audiofilskich prducentow.

To sie nzywa  "no-nonsense design"    

Takie wielkie skomplikowane wtyki jak te WBT to takie same optyczne gadzety, jak wieke innych pdstawek, kolcow, izolatorow, wywierajacych optycznie duze wrazenie, ale ich funkcjonalnosc i pozytywny wplyw na jakosc sygnalu/dzwieku jest conajmniej podejrzana (w tym wypadku moim zdaniem nawet "szkodliwa")

3 godziny temu, hey napisał:

A co jeszcze robią?

no np. sa wykonane z materiałów które deklaruje producent, które maja wpływ na przewodzenie a chińczyk ci zadeklaruje co tylko chcesz ?

koledzy Hey'u i Xajas'ie nie idźmy w tą stronę bo nie o tym założyłem ten temat. nie zamierzam Was przekonywać do czegoś do czego sam mam dystans bo można mnożyć argumenty za i przeciw i jak wiecie, choć by na naszym forum, dyskusję ciągnąć bez końca a nie o to mi chodzi.

chce mieć wtyki bo często odłączam kolumny przesuwam bo mam taki układ w domu ze musze odsunąć żeby dostać się do tyłu sprzętu, wiec gołe przewody, choć potencjalnie mogłyby być najlepsze, nie wchodzą w grę u mnie. jak może pamiętacie kiedyś robili kolumny w których nie było terminala tylko przewód wychodzi aż do wzmaka. - kolejna eliminacja polaczenia. czemu przestali ? koszt przewodu ??? księgowi ale terminal tez kosztuje ?

mam dostęp do zaciskarki i do tulejek choć znowu tulejka powinna być z odpowiedniego materiału - ciężej o takie. ze sa takie normy to wiem ale mogę przytoczyć wiele bezsensownych norm wiec ich w ciemno nie stosuję - nie twierdze ze ta jest bez sensu, po prostu mam inne zdanie.

filmik bardzo fajny i pokazujący o co chodzi i w domowej elektryce jestem za tulejkami , a w audio …. nie stosuję ponieważ nie powinno się wg mnie - moje zdanie podkreślam a nie jakas wykladnia - stosować roznych metali na drodze przesyłu prądu bo styk metal - metal szczególnie ja sa rozne wpływa na to co plynie (fizyka) z tego samego powodu uważam ze lutowanie tez średnio, ale tu na forum znajdziemy wielu którzy powiedzą LUTOWAĆ. co więcej tulejka jest cylindrem i jak zakręcisz śrubką to masz kontakt sróbki z tym cylindrem czyli bardzo mała powierzchnia. na filmie musze przyznać ze zaciskarka jest fajna bo zgniotła tulejke do prostokątu co poprawi kontakt fenomenalnie. i tak możemy się doktoryzować Z podłaczeń w hifi. załóżmy inny watek to sobie wszyscy doktorat zrobimy. na konieć pytanie czy to będzie słychać ? połaczenie WBT, Furutechy czy inne hmm wątpię, mój cel to funkcjonalność i żeby nie popsuć a nie poprawić  ale licze na to ze kabel tak

p.s.

tak mi się spodobało że was zapytam - wszystkich - gdzie można kupić tulejki z czystej miedzi bo aż mam ochotę zacinać - bo pięknie żyły ułożone w środku jak uciął piłką były i jak w taki kwadrat zacisnę ( a nie tylko odkształcenie cylindra) to kontakt będzie chyba lepszy niż zakręcanie żył.

Nikt nie robi tulejek z miedzi. Za miekka i sniedzieje.

Jesli nie lubisz zmiany metali na przejsciach, to pomysl o budowie takiego wtyku WBT. Kazy element: srobki, korpus, wtyk/banan jest w srodku masywny (mosiadz albo podobne) i powierzchniowo pozlacany. Policz ile to jest zmian na przejsciach w samym wtyku: 5-6

Nikt nie robi tulejek z miedzi. Za miekka i sniedzieje.

Jesli nie lubisz zmiany metali na przejsciach, to pomysl o budowie takiego wtyku WBT. Kazy element: srobki, korpus, wtyk/banan jest w srodku masywny (mosiadz albo podobne) i powierzchniowo pozlacany. Policz ile to jest zmian na przejsciach w samym wtyku: 5-6

Nie to że nie lubię nawet wykazałem powyżej "entuzjazm" tak mnie zaispirowaleś ale:

1. I owszem są tulejki z czystej miedzi
2. W tych WBT nie ma 5-6 przejść tylko w najgorszym przypadku 2 . Miejsce kontaktu drutów/ tulejki z łącznikiem / blaszka która jest jednym odlewem aż do końca banana. Sróbki tylko dociskają, i drugie banan do terminala kolumny
3. W zasadzie przejść pomiędzy roznymi matalami nie ma są tylko punty kontaktu takich samych metali
4. WBT jest wykonane tylko z miedzi wysokiej czystości w torze sygnałowym.
Plus mikrony złota

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale .... WBT też zaleca tulejki, jak i ty, tylko cholera mój entuzjazm opadł bo trzeba mieć zaciskarke która jedną stronę zostawi cylindryczna / półokrągła. Poszukam moze to nie problem, ale jak nie to druty pod śrubki i jazda bo chyba ani ja ani ty tego nie usłyszymy tj różnicy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja też, poprostu jedni w to wierza a inni nie. Na szczęście parę twoich obaw udało się wyjaśnić

Pozniej podeślę ci link do tulejek miedzianych. Będzie miał je w swojej ofercie Blackdotaudio.pl niedługo. Uważam że warto chyba że kable też masz stalowe

jak chcesz kupic cos sensownego (a nie optycznie ladnego) to kup takie
2718380911d468bbcff5d7fe8b4fdc24.jpg

A gdzie kupujesz te wtyki? Nie łamią się przy cięższych kablach ? Rozumiem że one też na zacisk?

Dzięki za fotki.

Pierwsze wrażenia z odsłuchu Kimber 8TC które na moment przed wyjazdem dotarły do mnie więc nie wiele słuchania.

Jasne , przejrzyste , poprawiła się szczegółowość i szersza scena i bardzo ładne stereo
Ale ...
Muszę posłuchać czy na wysokich tonach nie jest za ostro.
Muszę pożąglowac z 8PR i porównac

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.