Skocz do zawartości
IGNORED

Denon DCD-1560, problemy z czytanie CD-R

wisior

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , to mój pierwszy post tutaj. Od niedawna interesuje sie tematy domowego audio i dlatego pytan specjalistów w tym temacie. Nabyłem ostatnio wyżej wspomiany CD w idealnym stanie (wizualnym i teoretycznie techniczym również), po odebraniu paczki z poczty CD leżało w ciepłym miejscu dobrą godzinke co by sie "wygrzało" ;) po czym włożyłem do niego jakąś oryginalną Cd i ?? nie bangla , druga CD to samo , tel do sprzedawcy - oswiecił mnie , że od spodu jest magiczna śrubka. Przekręciłem ja na FREE i zaczelo grac jak należy na oryginalnych CD a włożeniu CDera, który jest nawet nieznacznie zniszczony Cd mam problem z czytaniem. Otowrzyłem obudowe , żeby obaczyć co sie dzieje (nie widać zadego sladu ingerencji kogokolwiek) , ku mojemu zdziwieniu jak włozy sie słabej jakosci CD napęd najpierw kręci ja w LEWO ?? po czym normalnie i wyskakuja same zera - nie może przeczytać. Sytuacja sie znacznie porpawia jak Cd pochodzi z 30 minut czyta juz prawie wszystko... Ehhh mam nadzieje , że nie zanudziłem Was na smierć tymi wypocinami powyżej ale chciałem oddać w 100% co sie dzieje. Teraz mam pytanie, co mam z tym napedem zrobić , zeby zaczął normlanie czytać wszystkie CD ?? Jesli mam go oddac do jakiejś regulacji/servisu to poprosze o kokretne dane sprawdzonych osób...(mieszkam w woj.łódzkiem, ucze sie we Wroclawiu)

Pozdrawiam i z góry dziekuje za zainteresowanie i wszelaką pomoc ....

• Redaktorzy

niestety Denony nie przepadają za CDRami. Miałem kiedyś DCD735 i jeśli się włożyło wypalankę i wcisnęło "play" to z reguły ruszał (po dłuuugim mieleniu), ale nie daj Boże w trakcie odsłuchu było zastopować, zapauzować, czy przeskoczyć do następnego utworu - mogiła.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Nie zgodzę się z Frantzem. W Denonie DCD 1560 zamontowany jest laser KSS 151a, który bezproblemowo czyta cdr (zresztą niższe modele Denona też nie mają kłopotów z nagrywanymi płytami). Problem z odczytem cdr wynika najprawdopodobniej ze zużycia napędu i może mieć to związek z wyważeniem płyt.

Tutaj parę zdań na ten temat:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dzieki za odp...

przeczytałem dokładnie archiwum tego forum, również podany przez Ciebie wątek ale u mnie prawa wyglada z goła inaczej...Pytałem troche tu i tak i podobno da sie to "podregulowac" ale ja sie tego nie chcę dotykac, wole oddać profesjonaliscie do "przegladu" pytanie teraz, gdzie i komu ?

Wisior,

jak bywasz we Wrocławiu to znajdź kontakt na Piotrka608 z tego forum. On robił juz podobe rzeczy i jest z Wrocławia. Możesz skontaktować się też z Jackiem DCAudio (www.dcaudio.pl) - Jacek chyba ma w tej chwili taki napęd a jak nie to z całą pewnością to robił. Jacek jest z Kłodzka, ale też studiuje we Wrocku.

ps. a więc to Ty zgarnąłeś DCD 1560 na allegro poza aukcją? Ile za niego dałeś?

Może śmieszne, ale moje doświadczenie, być może pomoże bez kosztów, tak ja mi pomogło.

Z góry zaznaczam, że nie mam pojęcia o elektronice i nie wiem dlaczego u mnie pomagało ;)

Mam Technicsa SL-PS700, rocznik 1993 (w czasie produkcji cena 700 marek, raczej drogi szczególnie jak na ówczesne polskie warunki, chociaż znacznie tańszy od wspomnianego Denona).

Technics był używany średnio intensywnie (15-20 godzin tygodniowo) wyłącznie na oryginalnych CD, pierwsze 5-6 lat, bez żadnych problemów.

Od kiedy zacząłem odtwarzać coraz więcej CDR, po około roku - dwóch zaczął coraz dłużej mieszać płytą zanim załapał. Dotyczyło to tylko CDR, a oryginalny płyty odtwarzał normalnie, szybko. Kiedy już stało się to nie do przyjęcia (np. minuta mieszania po włożeniu płyty, a czasem wcale nie załapał) - zdjąłem pierwszy raz obudowę.

A że się na tym nie znam kompletnie - jedyne co mogłem zrobić to przeczyścić soczewkę lasera, analogicznie jak w dawnych czasach czyściło się głowice magnetofonów.

Zaznaczę, że wnętrze odtwarzacza nie zdradzało żadnych oznak zabrudzenia, żadnego kurzu, wręcz byłem zaskoczony że po prawie 8 latach używania wygląda w środku czyściutki jak nowy. Także soczewka lasera nie wyglądała na zakurzoną.

Ale skoro już go rozkręciłem, a nic nie umiałem poradzić, to "profilaktycznie" przeczyściłem soczewkę watą ze spirytusem.

O dziwo - odtwarzacz zaczął czytać CDR-y tak samo szybko jak nowy. No to się ucieszyłem, bo już się obawiałem, że się mój sprzęt zaczyna "kończyć" i będzie wymagał jakiegoś drogiego, być może nieopłacalnego serwisu.

Po przetarciu soczewki otwarzacz działał elegancko chyba z rok, po czym znowu zaczął mieszać coraz dłużej CD-R-ami.

Zrobiłem to samo, przekonany, że drugi raz ten numer nie przejdzie...

Okazało się, że przeszło, i znowu było ok, tym razem krócej, jakieś pół roku.

Czyściłem go tak ze 4 razy, za każdym razem co najmniej kilka miesięcy działał bez problemów, ale za każdym razem jakoś krócej.

Ostatnio już zaczął mieszac także oryginalnymi płytami, nie wszystkie chciał odczytać. Po kolejnym czyszczeniu soczewki poprawiło się znowu, ale już nie do końca. Niektórych płyt nadal "nie lubi", przeważnie CDR. Ale również czasem trafi się oryginalna płytką którą dłużej czyta po włożeniu. Jak już ruszy, to wszystko ok. Niektóre CDR też bez problemu. Jak pogra parę godzin - to wtedy czyta chyba wszystko, albo prawie wszystko, w każdym razie dużo lepiej niż jak jest zimny.

No ale w tej chwili odtwarzacz ma już prawie 12 lat, więc przymykam oko na te jego fanaberie ;)

A podobno normalną sprawą jest wymiana lasera we współczesnych odtwarzaczach co ok. 3-5 lat (tak twierdzili w serwisie, zaskoczeni gdy mój znajomy z podobnym Techniksem - kilka lat młodszym od mojego - przyszedł do serwisu dopiero po 7 latach używania ;) )

A niedługo znowu go rozkręcę, może się poprawi :)

Posiadam Denona 1560 i u mni łyka wszystko nawet bardzo porysowane cd-ry. Spróbuj tak jak kolega wyżej radzi ptrzeczyścic laser a jak to nie pomoże to juz tylko czeka cie wymiana lasera. W tym Denonie siedzi sony KSS 151A na stronie www.czytniki.pl możesz sobie takiego zamówić.

• 1 miesiąc później...

Troche sie spoznilem z tematem ale mam wlasnie problem z odtwarzaczem Technicsa wspomnianym wyzej.

Moj 12-letni odtwarzacz CD Technics SL-PS700 poszedl do naprawy, bo nie czytal dluzszych plyt. Objawy sie pogarszaly i ostatnio w ogole niewiele czytal. ;-)

Wrocil z serwisu (serwis nieautoryzowany ale polecony i podobno ok) z kartka

" regulacja ukladu optycznego" (to chyba czyszczenie lasera. tak? :-) oraz

"naprawa ukladu mechaniki" (czyli to o co chodzilo).

No wiec podpialem (ten sam sprzet, te same ustawienia co przed naprawa) i

jest tak:

Mechanika dziala jak trzeba, plyty odczytuje itd.

Natomiast jakosc dzwieku jest jakby troche gorsza (jak sie slucha muzyki TAK

SAMO od 12 lat to latwe do porownania). Spedzilem pol dnia na przepinianiu

kabli, uzywalem sluchawek itd. Pelne testy. Nawet po wpieciu sluchawek do

samego CD playera WYDAJE mis sie, ze dzwiek jest gorszy. :-(

I tu dwa pytania:

1. Czy cos mogli popsuc w serwisie w moim CD ze dzwiek sie pogorszyl (facet

twierdzi, ze robil tylko z mechanika + czyscil optyke)? Jakis uklad

peryferyjny w elektronice cz cos?

2. Czy w czasie transportu samochodem (jakies wstrzasy byly) cos sie moglo

stac?

BTW Biore pod uwage, ze cos sie moglo rowniez popsuc we

wzmacniaczu/korektorze ale...

Bede wdzieczny za pomoc.

Andrzej

• 2 lata później...

aaag--> rozkręć obudowę i zobacz czy czasem nie wymienili np jakiś kondkow itp.

jeśli wszystko jest jak było to pozostaje ci tylko udać sie z CDekiem do serwisu który go naprawiał. (skłam, że np dźwięk nie ma basu czy coś takiego bo jak powiesz ze scena ci sie sypie lub wokale nie maja ciepła to pewnie nawet nie zajrzą do środka)

Jak kręci płytą w lewo to trzeba jeszcze podregulować ustawienia cewek odczytu - ogniskowanie i ew. śledzenie ścieżki, czasem można uzyskać lepsze ustawienia niż fabryczne - płyty wczytuje wtedy szybciej i ciszej pracuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.