Skocz do zawartości
IGNORED

Którego brać suba ? Zagwozdka.

Kenny McKornick

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Tak jak pisałem wcześniej- testu/opinii, niestety, "nie budiet". Przyczyna jest bardzo porozaiczna- jest to mój pierwszy zakup tego typu i nawet go z żadnymi innymi produktami nie porównywałem. Mogę tylko napiasć że jest to "mocarz", w każdym tego słowa znaczeniu. Pierwsze zaskoczenie po wyjęciu z pudła to jego wymiary i waga. Kawał solidnej, cięzkiej, bardzo dobrze wykonanej technicznie skrzyni. Z ustawieniem fizycznym i "gałkologicznym" zeszło mi trochę czasu- ponad godzinka: noszenie po pokoju, włączanie ze 20 płyt po fragmentach oraz kilku filmów i dwa momenty zwątpienia że może coś z nim jednak "nie tak". Wreszcie po w/w godzince: TADAAAAA ! - sub zagrał tak jak IMHO powinien. Volume ustawiony na "pół gwizdka", sprawił że 25-metrowy pokój napełnił się soczystym, pełnym, ale zarazem dyskretnym i niedominującym basem od podłogi aż po sufit.

(z Volume lepiej jednak nie przesadzać-ja dałem na pół, a bas się odwdzięczył- w nagrodę pięknie skomponował się z resztą).

Odnośnie samej jakości/barwy tego basu- niestety nie jestem w stanie go opisać, czy to kiepska "pusta beczka" itp, bo jak wspomniałem- nie mam porównania. Dla mnie jest ok i tak właśnie wyobrażałem sobie pracę suba.

Przy filmach- nawet na takim ustawieniu potrafi zatrząść podłogą.

Chyba jest dobrze, bo bas nie dudni i zarazem nie można wskazać palcem skąd dochodzi. Odnośnie samej skrzynki- ma ona wejścia low level i high level, wyłacznik główny z tyłu, przełącznik "czułości " czuwania z tyłu-off/high/low i przłącznik fazy. Z przodu- świetnie rozwiązany panel z potencjometrami Volume i High cut oraz z przełącznikami music/movie oraz dodatkowym Standby/ON.

Nie wiem czy nie popełniłem gdzieś błędu w ustawieniach, bo być może istenieje szansa na jeszcze lepsze brzmienie, a więc tak...

Moje przody schodzą do 40HZ.

Na ampli ustawiłem:

1)crossover frequency na 80Hz

2)głosniki na large (zalecano takie, gdy są w stanie produkować dźwięki poniżej w/w crossover frequency)

3) tryb pracy suba - NORMAL, nie "+Main", czyli chyba pozbyłem się niskich poniżej 80HZ z kolumn

Na subie:

1)High Cut- na 80HZ

2) Faza na Rev

Może (i pewnie) jest tu jakas sprzeczność, więc proszę o ewentualną korektę i sugestie. Prosze również o potwierdzenie/obalenie mitu o kabelku "Y". Ja mam 1xRCA-1xRCA.

Pozdrawiam

P

>Prosze

>również o potwierdzenie/obalenie mitu o kabelku "Y". Ja mam 1xRCA-1xRCA.

Z tym "Y" to wielka lipa mająca napędzać sprzedaż w/w i poprawiać samopoczucie nabywców. W moim YSW800 prawy kanał w ogóle nie jest podłączony do wzmacniacza suba (gniazdo wisi w powietrzu), więc domyślam się co dzieje się w tańszych konstrukcjach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.