Skocz do zawartości
IGNORED

zestaw gosnikow 7.1 czy 5.1.2

bisti30

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Nawet jeżeli takowy set posiada to i tak śmiech na sali... w pozycji jakiej z niego korzysta... 20% może  dociera do niego reszta się gdzieś szlaja po pokoju... a najlepsze ten centralny nad TV pod samym sufitem... 

I tu jest sedno waszych wszystkich subiektywnych spekulacji. Rozumiem, że świąteczne potrawy zajęły miejsce zdrowego rozsądku.  A jeżeli chodzi o miejsce odsłuchowe i resztę waszych fachowych porad to polecam zapakować w sam środek waszego miejsca odsłuchowego i przeznaczyć to na własny prezent świąteczny. Temat uważam za zamknięty z racji wyłącznie własnego waszego  i wyłącznie na skraj paranoidalnego myślenia o wyłączności na właściwą receptę jakim jest kino domowe i inne systemy audio. Z racji tego aby uzmysłowić wam sens kina domowego to wskazuję, iż każdy jest inny i mam prawo do własnego wyobrażenia o właściwym dla siebie systemie  audio.  Nie jestem audiofilem tak jak wy i nie muszę rozważać, utożsamiać się oraz stosować do założeń skrajnie -perfekcyjnych idei waszego sensu.  

Trzeba być audiofilem żeby zrozumieć założenie dźwięku surround? OTACZAJĄCY to taki dookoła a ty siedzisz mniej więcej po środku i czy to zestaw za 3k czy 300k to jest te same przesłanie a nie siedzieć z boku a głośniki ustawić tak jakbym siedział po środku pomieszczenia . To naprawdę jest dowcip , nie wierzę w to co czytam ....

Z założenia uznaję, że wypowiedzi tu złożone zakładają że w kinie widzowie siedzą na środku - opcja środka się w tedy znakomicie z płynącymi tu ideami. Jednakże zakładam z własnego doświadczenia kinowego, iż jest wiele miejsc siedzących- z boku, obok środka. Do kolegi powyżej- mam wieszaki obrotowe i wszystko jest skierowane na słuchacza- kalibracja. Używam regulowanych wieszaków i wszystko mi dociera, podoba mi się. Jeżeli chodzi o głośnik centralny jest już pod tv bo mi też nie pasowała. Może nie mama takich sal kinowych jak reszta komentujących ale nie oto chodziło z założenia w moim wpisie. Proszę czytać ze zrozumieniem inne tematy, innych potrzebujących rady a nie próbować masakrować czyjeś założenia według własnego subiektywnego mniemania.

Według własnego mniemania ?! Człowieku od 2 głośników /kolumn wzwyż jesteś jako słuchacz uwzględniony symetrycznie do miejsca słuchania czyli od stereo gdzie masz dwa kanały siedzisz na wprost tworząc trójkąt z kolumnami a nie z boku , to samo masz na ścianie z mebloscianką to są kanały zakładam tylne i tylne wysokie a w twoim miejscu odsluchowym to są kanały prawe niskie i wysokie....ty w ogóle nie wiesz co piszesz i nie masz pojęcia o czym piszesz . Centralny masz przed sobą , fronty po bokach po twojej prawej i lewej,  boczne ...jak nazwa wskazuje , po bokach czyli po twojej lewej i prawej , tylne .. za tobą  i tyle a jak te głośniki będą się miały do Twojego miejsca na kanapie... 4 czy 5 głośników lewych i 2 czy 4 głośniki prawe , taki podział masz. Żadne 7.1 czy 5.1 

Gość

(Konto usunięte)

Idąc do kina zawsze wybieram środek między lewa i prawa ściana i na wysokości 2/3 sali od ekranu... jeżeli nie ma miejsca w danym rzędzie to wybieram inna godzinę/dzień seansu lub robię rezerwacje dużo wcześniej... pod ekranem, ściana boczna czy pod sama tylnią siedzą osoby które nie wiedza co to kino lub idą by obejrzeć i nic po za tym nie interesuje w tedy ich dźwięk...

Polecam Ci wybrać się do kina i raz usiąść pod sama ściana z lewej tak jak ty siedzisz a raz na środku sali. Ale musi to być ten sam film ta sama sala... sam usłyszysz różnice i w tedy się dowiesz i przekonasz ze twój system jest źle ustawiony!!!

Tyle ode mnie... 

Różnica zawsze będzie to wiadomo ale po to jest kalibracja i ręczne ustawienie. Zdaje sobie sprawę, że środek najlepszym miejscem jest, bo sam to przerabiałem w pokoju bez mebli tylko sofka ale jak nie mam możliwości to muszę jakąś alternatywę z budować teraz. Kino od zawsze mi się podobało - stereo to nie dla mnie( kiepskie w filmach jak dla mnie ),  sandbary to porażka ale oczywiście dla innego użytkownika może to najlepsza opcja i może być najlepsze dla niego rozwiązanie i nic mi do tego każdy lubi to co lubi.

Nie znasz podstaw nawet nie tyle kina co w ogóle AUDIO i jeszcze takie ustawienie pozostawiasz kalibracji ?! Wiesz w ogóle jakie jest jej zadanie ?  W takim ustawieniu jak masz wystarczy 8 czy 7 głośników podłączonych do wzmaka stereo i będzie ten sam efekt , Ciebie interesuje dźwięk wielogłosnikowy a nie wielokanałowy a to kolosalna różnica . Zamknij ten temat i słuchaj jak chcesz ale już nie rozwijaj wypowiedzi bo nie idzie tego czytać 

Gość

(Konto usunięte)

W takim razie powinieneś kupić narożnik z funkcja spania zamiast tej kanapy, ustawić dłuższa częścią pod oknem a ta krutsza w stronę ściany gdzie obecnie masz sofę... i w tedy podczas oglądania siadając na tej krótszej części, jesteś po środku i w środku akcji... tyle ci doradzę i na 100% będzie już w tedy lepiej i tak jak powinno być... i w tedy możesz myśleć nad Atmosem... inaczej on tez nie ma prawa bytu...

Gość

(Konto usunięte)

Jaki pies pogrzebany??? Masz 350cm szerokości wiec swobodnie wchodzi tam kanapa 220 i zostaje jeszcze 130cm na dojście do szafy... w tedy sofa/narożnik z 80-100cm od szafy i ze spokojem oglądają trzy osoby na raz a ty znajdujesz się w samym centrum i masz możliwość zbudowania systemu 5.1.2 czyli Atmos...

Ja mówię na to tak : „Dla chcącego nic trudnego” tylko trzeba pomyśleć...

Ps. Wywal te biurko i ten fotel... masz laptopa wiec stolik kawowy troszkę wyższy i pasuje ... w czym problem by obecna sofę tak ustawić???

Kompromis z żoną i 2 dzieci ( mam 2 pokoje niestety) . Zamierzam ta kanapę wymienić po nowym roku ale muszę to dobrze rozegraći przemyślec co wstawić.

Dzieki za rady. To właśnie o to chodzi - dyskusja a nie linczowanie. Różne mogą być przyczyny rozstawienia takiego a nie innego. Pozdrawiam.

Liczba pokoi czy wielkość mieszkania czy w końcu liczba członków rodziny nie staje raczej na przeszkodzie logicznego myślenia którego tu brakuje , nie masz warunków na 5.1 czy 7.1 ale i tak czepiasz głośniki gdzie popadnie i nazywasz to kinem domowym ...jak to się ma do powyższych ograniczeń??? Pisałem że soundbar z subem będzie pasował w takich warunkach to się obruszyłeś...widać że musisz pogodzić kilka spraw w mieszkaniu i sam tam nie jesteś ale mimo to kupujesz zestaw i montujesz " kino" , pomyśl trochę czy to ma sens , czy masz warunki itp 

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.