Skocz do zawartości
IGNORED

Jak ustawić crossover Jamo S809 + Onkyo TX-NR696

Delbuthos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

Kupiłem zestaw Onkyo TX-NR696 wraz z głośnikami Jamo S809 5.1.2 

Jest to mój taki pierwszy zestaw, dlatego mam wątpliwości jak ustawić odpowiednio parametry.

Zrobiłem oczywiście kalibrację za pomocą mikrofonu , ale nie wiem czy system poprawnie wszystko ustawił.

Moje wątpliwości biorą się z tego, że odległości zmierzone przez amplituner do miejsca odsłuchowego były błędne. Lewy głośnik pokazywało 0m a np. prawy około 2. Głośniki ustawiłem symetrycznie. 

Praktycznie wszystkie głośniki miały błędną odległość, dodatkowo główne przednie kolumny miały ustawione wzmocnienie na +2db . 

Głównie jednak chciałem prosić o rade jak ustawić crossover przy moim zestawie , system automatycznie zaproponował tak : 

Front : 40Hz

Center : 40Hz

Height: 40Hz

Surround: 60Hz 

LPF of LFE : 120HZ 

z góry dziękuję za pomoc

Myślę że ustawienie wg Thx 80hz będzie najlepszym rozwiązaniem, ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie by trochę pokombinować i potestowac różne ustawienia, że względu na akustyke pomieszczenia może okazać się ze inne rozwiązanie będzie lepsze.

Może spróbuj dać też fronty na large a resztę 80hz i posłuchaj jaka różnica będzie 

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

Ustawiłem przednie na Full , resztę na 80hz a suba na 120hz. Pobawię się przez kilka dni różnymi ustawieniami i zobaczę jakie będzie mi najbardziej odpowiadać. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.