Skocz do zawartości
IGNORED

dylemat w sypialni..))

leszekmw

Rekomendowane odpowiedzi

witam uprzejmie..

chciałbym napisać Wam o moim problemie .

miejsce - sypialnia 3x3m ,więc minimalistyczna , centralnie  na ścianie tv xf9005 , pod nim komoda , na przeciwko łóżko dotykające węzgłowiem do ściany.

i w związku z tym że dużo tv oglądam w łóżku to chciałem sobie oczywiście poprawić odsłuch. na początek kupiłem sounnbar xf9000 , niestety po tygodniu go odniosłem bo to nie to.. , inne soundbary lepszej klasy  kosztują sporo kasy i po odsłuchach w MM wcale nie jestem przekonany że będę zadowolony .

sugerując się opiniami na forum następnie przyniosłem miniwieżę panasa pmx80  , abstrahując od tematu która świetnie gra z cd a kiepsko z tunera jak na swoją klasę  , podłączyłem niestety po bth ponieważ wieża nie posiada optyka , ..no jakość dźwięku majtek nie ściągała ..choć było i tak lpeiej jak z głośników TV , nie wiem czego to wina..kolumn , bth , czy ogólnie .., natomiast zauważyłem że niestety ale żeby dialogi leciały tak jak trzeba to muszę leżeć idealnie centralnie jak przy stereo , co w łóżku nie zawsze jest możliwe bo czasami jestem w nim z żoną ))).. i wtedy od razu dialogi się przesuwają na jedną stronę.. jak to w stereo..))

no i wymyśliłem ze jednak może trza by  podłączyć ampli KD i podłączyć tylko fronty i centralny , wtedy najprawdopodobniej było by ok  z dialogami centralnie ? jeżeli się mylę a tak może być to proszę uprzejmie o wyprostowanie.. .  nie chcę podłączać całego kina z racji kabli no i przed wszystkim braku miejsca .. oczywiście mogę wstawić zdjęcia żeby to zobrazować. moje pytanie do szanownych kolegów jest takie - czy mam rację z tym układem 2.1 ?  czy możecie doradzić jakieś sprzęty ampli + kolumny  , fajnie by było używane ale nowe też by wchodziły w rachubę , żeby to w miarę fajnie chodziło że tak powiem uniwersalnie czyli tv i muzyka .  dodam ze nie mam żadnych odtwarzaczy , jedynie dekoder tv do podłączenia.  dodam jeszcze ze raczej kolumny podłogowe nie da rady ponieważ z jednej strony sofy stoi niska szafka z dekoderem , laptopem.. . czyli że monitory są potrzebne.. . wymyśliłem ze jeden bym dał na standzie  a drugi będę improwizował )))..centralny oczywiście na komodzie ,  też tak sobie wymyśliłem że fajnie by było jakby to grało ciekawie bez zbytniego pogłaśniania , o ile to możliwe..

takie to moje problemiki są ..może się Wam uda jakoś coś podpowiedzieć.. uprzejmie dziękuję ..

a jeszcze takie pytanie mam - jeżeli w takim starszym ampli yamahy V459 wyjście optyczne nie pali się na czerwono to znaczy że jest zepsute ? 

https://www.audiostereo.pl/topic/148739-dylemat-w-sypialni/
On 1/26/2020 at 1:46 PM, leszekmw said:

a jeszcze takie pytanie mam - jeżeli w takim starszym ampli yamahy V459 wyjście optyczne nie pali się na czerwono to znaczy że jest zepsute ? 

Prawdopodobnie znaczy , że to wejście ?

On 1/26/2020 at 1:46 PM, leszekmw said:

żeby dialogi leciały tak jak trzeba to muszę leżeć idealnie centralnie jak przy stereo , co w łóżku nie zawsze jest możliwe

Zaproponowałbym jakieś aktywne monitory z wejściem optycznym lub bez plus DAC bo sam tak mam przy TV. Z łóżka mam co prawda metr dalej jak ty, ale na aż takie uciekanie dialogów nie narzekam.  Może więc faktycznie lepszym rozwiązaniem będzie dla ciebie centralny plus fronty.

Glosnik centralny powinien poprawic sytuacje.

Jako rozwiazanie „zastepcze“ wyprobuj mocne skrecenie glosnikow do srodka, tak ze osie przecinaja sie przed toba.

W ten sposob rozszerzasz szerokosc bazy(sweetspotu).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
W dniu 26.01.2020 o 13:46, leszekmw napisał:

no jakość dźwięku majtek nie ściągała

Jesteś jeszcze niedoświadczony to zdradzę, że muzyka paniom przeszkadza.

W dniu 26.01.2020 o 13:46, leszekmw napisał:

co w łóżku nie zawsze jest możliwe bo czasami jestem w nim z żoną

Widzę, jednak zdobywasz doświadczenie, bo jak z żoną tylko czasami to z kim najczęściej ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.