Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz lampowy - upgrade zestawu

jeffu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Jak to bywa w świecie audio kusi mnie upgrade mojego zestawu, w skład którego wchodzą:

Głośniki: aktywne Dynaudio Focus 110A

Przedwzmacniacz/DAC : Furutech/ADL GT 40 (do DACa po USB podłączony jest komputer HTPC) - taki szwajcarski scyzoryk, który również ma wbudowany przedwzmacniacz  gramofonowy ale     wykorzystuję zewnętrzny j/n.

Przedwzmacniacz gramofonowy: Clearaudio Smart Phono v.1

Gramofon : Clearaudio Concept + wkładka Clearaudio Concept MC

Kable: Wireworld

Niewykorzystany: Asus Xonar STX którego zastąpił ADL GT 40 zanim nie nabyłem gramofonu i nie zakochałem się w winylach :)

Wydaje mi sie,  że najsłabszym elementem tego zestawu jest właśnie przedwzmacniacz ADL GT 40 i kusi mnie wymiana na coś lampowego. Owszem , musiałbym się później zastanowić nad tym jak podłączyć PC do kolumn bez przepinania kabli (jakieś rady ?). Nigdy wcześniej nie miałem styczności z techniką lampową i tutaj pytanie czy jest sens wchodzić w przedwzmacniacz lampowy przy aktywnych głośnikach ? Jeśli tak to możecie podrzucić jakieś typu.

Mój budżet +- 2500

Słucham różnej muzyki Agnes Obel , Phil Collins, Kortez, Riverside, rocka klasycznego.

Oczekuję hmm no właśnie czego mogę tutaj oczekiwać może polepszenia sceny, większej mikrodynamiki po prostu lepszego dźwięku. Jeśli chodzi o mój obecny zestaw to pasuje mi ilość basu, średnicy i góry tutaj charakterystyka dla mnie jest ok.

McGyver na pewno tak zrobię prze zakupem ale najpierw chciałbym uzyskać informacje czy w takiej konfiguracji zmiana przedwzmacniacza na lampowy ma sens i w co celować w ogóle czy np. w jakieś Yaqin czy coś innego .

41 minut temu, jeffu napisał:

czy w takiej konfiguracji zmiana przedwzmacniacza na lampowy ma sens

Ma, ale trzeba go dobrze dobrać.

41 minut temu, jeffu napisał:

czy np. w jakieś Yaqin czy coś innego .

Chińczycy robią dobre integry lampowe, ale preampy to oni mają raczej przeciętne i zwykle trzeba coś tam tuningować. Ale... 
Tuningowałem chińskiego klona Audio Note/Kondo M7 i na końcu zagrało to naprawdę znakomicie. Ale było przy tym sporo roboty. 
Można też samemu sobie zlutować, potrzebne podzespoły są do kupienia na Ebay. Na przykład takie jakie ja sobie zakupiłem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

58 minut temu, piotrek7 napisał:

Ma

Coś innego. Taka firma co WBA się zwie.

Czytałem jeden wątek o WBA tutaj na forum. Przejrzałem www.wbamp.com/ i jedynie cenowo mieści się Firebird.

Czy w tej cenie to jedyny słuszny wybór ?

I czy w moim systemie właśnie lepiej zainwestować w pre lampowy zamiast GT 40 czy np. w pre gramofonowy dla lepszego rezultatu. Jeśli ta pierwsza opcja to tutaj kończę dywagacje na temat elementu do upgradu a skupiam się nad doborem odpowiedniego pre lampowego zamiast ADL GT 40.

1 godzinę temu, jeffu napisał:

Nie jedyny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   testowałem oryginał, grał dobrze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  Chiński, ale tani i dobrze zrobony. Po poprawkach może zagrać znakomicie. Na pokładzie jako bonus dość sensownie pomyślany lampowy phonostage! A więc dwa w jednym.

2 godziny temu, jeffu napisał:

I czy w moim systemie właśnie lepiej zainwestować w pre lampowy zamiast GT 40 czy np. w pre gramofonowy dla lepszego rezultatu.

Popatrz na mój komentarz dot. Yaqina MS12B z Ebaya. Można upiec dwie pieczenie na jednym ogniu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, McGyver napisał:

Popatrz na mój komentarz dot. Yaqina MS12B z Ebaya. Można upiec dwie pieczenie na jednym ogniu.

Poczytałem sobie test na

Ukryta Zawartość

oraz wątek z forum "Czy YAQIN MS-12B jest cokolwiek wart?".

Wydaje mi się , że zastępując ADL GT 40 oraz pre phono Clearaudio (cenowo to 2 razy wartość tego Yaqina) dźwiękowo mój zestaw nie zrobi zbytnio kroku do przodu . Ale jak znajdę, gdzieś w okolicach Katowic możliwość wypożyczenia to na pewno przetestuję czy aby na pewno.

Coś jeszcze przychodzi Wam na myśl ? Trzy urządzenia chciałbym mieć na liście i później sobie pożyczyć i wpiąć do systemu.

Na razie na liście:

1. YAQIN MS-12B - mimo wątpliwości, że będzie to krok do przodu.

2. WBA Firebird - da się go wypożyczyć ?

3. ?

Ukryta Zawartość

58 minut temu, jeffu napisał:

cenowo to 2 razy wartość tego Yaqina

Cena nie gra, gra sprzęt lepiej bądź gorzej skonstruowany.

58 minut temu, jeffu napisał:

w okolicach Katowic

W Katowicach mieszkasz? Zagadaj do mnie na priv, jak mnie skusisz dobrą espresso ? to podjadę do Ciebie z lampowym pre i sobie posłuchasz we własnym systemie.

6 godzin temu, jeffu napisał:

Nie wiem, czy jedyny ale na pewno bardzo dobry.

7 godzin temu, jeffu napisał:

I czy w moim systemie właśnie lepiej zainwestować w pre lampowy zamiast GT 40 czy np. w pre gramofonowy dla lepszego rezultatu.

Niestety to nie jest test jednokrotnego wyboru. O dobrym brzmieniu stanowi suma wszystkich elementów systemu . Natomiast jedno jest pewne. Jeśli będziesz miał zajebisty gramofon, zajebisty przedwzmacniacz gramofonowy, rewelacyjne głośniki i gówniany przedwzmacniacz, całość zagra gówniano. Czyli tak, jak najsłabszy element tego układu. Bez dobrego przedwzmacniacza nic nie zwojujesz.

2 godziny temu, jeffu napisał:

Poczytałem sobie test na

Ukryta Zawartość

oraz wątek z forum "Czy YAQIN MS-12B jest cokolwiek wart?".

Więcej niż recenzja, którą przywołujesz. Zamień w niej wszystkie odnośniki do nazwy Yaqina nazwami dowolnie wymyślonego innego sprzętu audio. Może to być wzmacniacz, przetwornik, myjka do płyt winylowych. Potem porównaj z jakąkolwiek inną reklamą tego "blogera". Zauważysz jakąkolwiek różnicę? Wątpię. A to dlatego, że to reklamy układane na jednym, niezmiennym szablonie.

3 godziny temu, jeffu napisał:

WBA Firebird - da się go wypożyczyć ?

Są to sprzęty budowane na zamówienie. Tak więc może być z tym problem ale zadzwoń do właściciela firmy i porozmawiaj. Może się uda?

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.