Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz plus osobny DAC, czy amplituner z wbudowanym DAC-iem?

lukjan83

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! 

Chciałbym przesiąść się ze wzmacniacza Yamaha AS-201 na coś lepszego. Źródłem muzyki jest w moim przypadku laptop i serwisy streamingowe (Spotify, Tidal). Kluczowa jest zatem dla mnie możliwość połączenie laptopa ze wzmacniaczem/amplitunerem. Z Yamahą 201 łączyłem laptopa za pomocą DAC-a Cambridge Audio Magic 100. Na wzmacniacz/amplituner chciałbym wydać nie więcej niż 1500 zł, ale celowałbym raczej w używki. Jeśli chodzi o amplitunery, to rozważałem ONKYO TX-8250 i Yamahę RN-602, a jeśli chodzi o wzmacniacze to zastanawiałem się nad Onkyo 9050, Onkyo 9150, Marantzem PM 6006, ewentualnie jakimś NAD-em. Posiadam kolumny Magnat Quantum 723, a słucham głównie.muzyki klasycznej i rocka progreswywnego. Priotytetem dla mnie jest jakość dźwięku. Możliwości połączenia bezprzewodowego są na drugim planie.

Czy biorąc pod uwagę, że źródłem dźwięku ma być u mnie komputer, lepszą opcją będzie dla mnie kupno amplitunera Onkyo TX-8250/Yamahy rn-602, i ominięcie pośrednictwa zewnętrznego DAC-a, czy jednak pozostawienie DAC-a Cambridge Audio Magic 100 i połączenie go z którymś z wymienionych powyżej wzmacniaczy. Wiem, że wzmacniacze te mają wbudowane DAC-i, ale wejścia cyfrowe są w nich tylko koaksjalne/optyczne, co utrudnia podłączenie laptopa bezpośrednio pod wzmacniacz. W takim przypadku raczej i tak pośredniczyć musiałby więc  mój zewnętrzny  DAC. Nie wiem natomiast na ile np Cambridge Audio Magic 100 jest jakościowo lepszy/gorszy od DAC-ów wbudowanych w amplitunery Onkyo TX-8250, czy Yamaha rn-602. Cambridge Audio Magic jest oparty o kość Wolfson WM9742, a Onkyo TX 8250 o kość Asahi Kasei AK4452, jednak nic mi to nie mówi. Pewnie zresztą jeszcze i inne parametry loza samym DAC-iem mają w tym przypadku znaczenie. Z góry dziękuję za pomoc.

Kup używanego Nada C356BEE. To bardzo bezpieczny wybór. Amplitunery bym sobie odpuścił mając tego DACa ?

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

5 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Kup używanego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . To bardzo bezpieczny wybór. Amplitunery bym sobie odpuścił mając tego DACa ?

Dzięki za opinię. Tak myślałem, że ten osobny DAC plus porządny wzmacniacz może być lepszą opcją niż amplituner z wbudowanym DACiem. Zwrócę uwagę na tego NAD-a. A jakie jeszcze ewetualnie używane wzmacniacze do maksynalnie 1500 zl byłyby godne rozważenia biorąc pod uwagę słuchanie muzyki klasycznej i spokojnego rocka? Mogą być to też modele z lat 90-tych. Zależy mi na odpowiedniej scenie, separacji instrumentów, i zaokrąglonej średnicy. Skrajne pasma nie muszą być nadmiernie wyeksponowane. Mocne basowe pier...nięcie to nie jest coś czego szukam przy stylach muzycznych, które preferuję.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
41 minut temu, lukjan83 napisał:

(...) jakie jeszcze ewetualnie używane wzmacniacze do maksynalnie 1500 zl byłyby godne rozważenia biorąc pod uwagę słuchanie muzyki klasycznej i spokojnego rocka? Mogą być to też modele z lat 90-tych. Zależy mi na odpowiedniej scenie, separacji instrumentów, i zaokrąglonej średnicy. Skrajne pasma nie muszą być nadmiernie wyeksponowane. Mocne basowe pier...nięcie to nie jest coś czego szukam przy stylach muzycznych, które preferuję.

Rozważ tego Naima, bo cena jest całkiem atrakcyjna..

Ukryta Zawartość

oraz tego rzadko pojawiającego się Marantza..

cena może troszkę wygórowana, ale w końcu to wersja K.I. no i stan jest wzorowy..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.