Skocz do zawartości
IGNORED

Luxman L190 brumi w głośnikach.

franek66

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem ze swoim Luxmanem L 190,przełącznik źródeł ewidentnie szwankował podczas przełączania, trzeszczał lub jeden kanał ciszej grał po poruszaniu było lepiej. Postanowiłem wylutować owy przełącznik i przeczyścić. Popsilałem też  potencjometr  głośności i równowagi tonalnej. Po przeczyszczeniu, złożeniu i wlutowaniu okazało się że wzmacniacz lekko buczy. Po dotknięciu kondensatorów w okolicy wejść buczenie nasila się oraz po dotknięciu przewodów dochodzących do tego przełącznika źródeł  również się nasila buczenie. Po dotknięciu obudowy buczenie  robi się cichsze  . Najmocniej brumi na wejściach od gramofonu , niestety nie zlokalizowałem żadnego zwarcia czy zimnego lutu .Zauważyłem też że po podłączeniu kolumn głośnikowych i podgłośnieniu jeden z bezpieczników od końcówki lekko się żarzył , dzwięk jest końcówki są sprawne . 

1 hour ago, franek66 said:

Postanowiłem wylutować owy przełącznik i przeczyścić.

Zapewne wyczyszczenie by pomogło bardziej. Polecam filmy w temacie potków Pana Jacka Kawy.

Wyczyszczenie ? wzmacniacza czy przełącznika żródeł,  przełącznik został rozebrany  wyczyszczony  i przesmarowany więc to nie on sprawia problem , zresztą to bardzo prosty przełącznik .

9 hours ago, franek66 said:

Popsilałem też  potencjometr  głośności i równowagi tonalnej

To źle zrozumiałem. Czyszczenie przez rozebranie potków jest ok. Jak były psikane bez rozebrania to gorzej.

Po wylutowaniu potencjometru to samo,  ale sam potencjometr do wymiany zużyty . I fotki  selektora żródeł po rozebraniu może komuś się przyda. Szukam dalej, postanowiłem wymienić tranzystor Q115 jest mocno podejrzany.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

88253702_2602657263309787_1945554553692749824_n.jpg

87838671_496786937876287_3672621891949953024_n.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po zmierzeniu  napięcia   na  szynie gdzie powinno być ok 40v jest napięcie 29V, z trafa wychodzi 2x 26v . Wymieniłem wszystkie kondensatory  w zasilaniu oraz diody prostownicze te główne , nic to nie zmieniło dioda zenera  D112 też wymieniona na mocniejszą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.