Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana gramofonu..ale na jaki?

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, StaszekM napisał:

Witam,

Jako świeżak w temacie proszę o pomoc w doborze wkładki do reloopa rp 7000mk2

Mam zamiar zakupić taki gramofon jednak w większości przypadków jest on sprzedawany bez wkładki.

Zaznaczam że nie zależy mi scratchowaniu i piłowaniu płyt, tylko na odsłuchu, i jako że jestem fanem muzyki elektronicznej wybór padł na gramofon w stylu dj-skim

Jaka wkładka na początek bedzię dobra aby uzyskać fajne brzmienie - budżet 500-700?

Zacznij od wyboru dobrego gramofonu. Ten Reloop to jedynie nędzna imitacja Technicsa i nic więcej poza wyglądem (udawanym) nie stoi za tą marką 

2 minuty temu, piotrek7 napisał:

Zacznij od wyboru dobrego gramofonu. Ten Reloop to jedynie nędzna imitacja Technicsa i nic więcej poza wyglądem (udawanym) nie stoi za tą marką 

Zdaję sobie sprawę że to podróbki technicsa ale w tym budżecie nic innego nie ma.

Co proponujesz?

Edytowane przez StaszekM

Czyli coś w granicach 3 tys? Poszukać po salonach audio sprzętu ex demo w tym przedziale cenowym. Naprawdę da się. Pro-Ject, Thorens lub......... Technics. Albo przeszukaj rynek wtórny celując we w pełni wartościowe sprzęty z tego zakresu cenowego(i w te marki). Naprawdę warto zainwestować w trochę lepszą jakość. Sam wróciłem po wielu latach do gramofonu i wiem, jak wiele przyjemności potrafi dostarczyć taka forma kontaktu z muzyką. Dlatego odpuść sobie plastikowego Reloopa i zainwestuj (bez sprzedawania nerki) w porządną bazę toru analogowego. 

8 godzin temu, piotrek7 napisał:

Czyli coś w granicach 3 tys? Poszukać po salonach audio sprzętu ex demo w tym przedziale cenowym. Naprawdę da się. Pro-Ject, Thorens lub......... Technics. Albo przeszukaj rynek wtórny celując we w pełni wartościowe sprzęty z tego zakresu cenowego(i w te marki). Naprawdę warto zainwestować w trochę lepszą jakość. Sam wróciłem po wielu latach do gramofonu i wiem, jak wiele przyjemności potrafi dostarczyć taka forma kontaktu z muzyką. Dlatego odpuść sobie plastikowego Reloopa i zainwestuj (bez sprzedawania nerki) w porządną bazę toru analogowego. 

Zależy mi na dj-skim wyglądzie więc 2 pierwsze marki odpadają. Używany Technics czemu nie tylko biorąc pod uwagę fakt że nigdy nie miałem do czynienia z gramofonem każdy może mi sprzedać wszystko. W opisie też może być wszystko ładnie pięknie a się okaże że był katowany gdzieś w klubie. Tego najbardziej się obawiam

Nowy Technics 1200 MK7 lub 1210 MK7 już można za 3900 gdzieś tam dostać w sumie nienajgorzej biorąc pod uwagę że używka innego modelu technicsa też tyle kosztuje.

Czy te nowe 1200 lub 1210 to już porządny sprzęt?

Godzinę temu, StaszekM napisał:

Zależy mi na dj-skim wyglądzie więc 2

Więc kup cokolwiek. Sprzętu (w tym audio) nie kupuje się dla samego wyglądu. Sam mam Technicsa SL-1210GR2. Wybrałem go nie dlatego, "że wygląda" ale dlatego, że w swym przedziale cenowym był optymalnym wyborem pod względem jakości dźwięku i jakości wykonania 

Zdaję sobie sprawę że to podróbki technicsa ale w tym budżecie nic innego nie ma.
Co proponujesz?
Nie przejmuj się nadmiernie opiniami innych. Używam Reloop RP7000 mk2 od kilku już lat. Nie bardzo intensywnie bo moim podstawowym źródłem jest DAC.

Reloop jest solidnie wykonany. Kupiłem go z wkładką Reloop Concorde Green (czyli Ortofon ze szlifem sferycznym). Potem, kiedy uznałem, że gramofon u mnie zostaje dokupiłem Ortofon Concorde Anniversary ze szlifem eliptycznym - igła z Ortofon 2M Blue.

Kolejny wskazany upgrade to preamp. Najpierw używałem Rega Fono MM a obecnie Radial J33. Pomiędzy tymi już zmiany brzmienia nie odnotowałem ale Radial bardziej mi odpowiada funkcjonalnie bo ma dodatkowe wyjścia symetryczne do interfejsu audio. Wygodne do digitalizacji nagrań.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 20230814_233051.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja od kilku lat używam paskowego Reloop RP1000 mk3, kupionego jako używany w idealnym stanie za 400zl (pokrywa, headshell i wkładka były w komplecie). Zmieniłem wkładkę najpierw na AT-VM95E a następnie na AT-VM95ML i mam gramofon, który spełnia moje oczekiwania (z brakiem regulacji VTA poradzilem sobie grubą matą). Nie jestem już audiofilem od lat, słucham po prostu muzyki.

• Pokaż nowe odpowiedzi