Skocz do zawartości
IGNORED

konsekwencje przegrzewania wzmacniacza

bartezzz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam pytanie do forumowiczów jakie są konsekwencje (jeśli chodzi o dźwięk) przegrzewania się wzmacniacza. Dokładnie to jest lampowy wzmak. Zastanawiam się nad zmodyfikowaniem radiatora, bo ok. godzinie pracy jest juz bardzo gorący. Z tego co się widzę jest to radiator od rezystorów.

Czy może to prowadzić do zmulenia dolnej średnicy i bassu?

https://www.audiostereo.pl/topic/14952-konsekwencje-przegrzewania-wzmacniacza/

No własnie czy cieplejszy czy zmulony? Bo to nie to samo. Ale chyba jeśli byłaby to kwestia przegrzewania to równo oddziaływałoby to na całe pasmo.

Dobrze kombinuje?

Jest wielce prawdopodobne,że to poprostu wina źródła.

Czy na przegrzewawanie się może mieć wpływ to,że podpinam do niego niskoimpedancyjne słuchawki (32 i 64 Ohmy) ?

Jeśli wzmak jest przewidziany do 8 lub 4 omowych głośników to słuchawki 32 omowe krzywdy mu nie zrobią, Transformatory na wyjściu są, tak? - to nie widzę problemu. Może radiator jest za mały a obieg powietrza niewystarczający?

Tak, chodziło o to, czy z transformatorem, czy bez. Czyli to jest WK na wyjściu. Które rezystory się grzeją, katodowe? Wzrost temparatury rezystorów powoduje wzrost ich oporu o 0.01%/st.C do 0.002%/ st.C w zależności czy są to zwykłe węglowe, czy metalizowane; nie wiem ile to jest przy drutowych, ale mało. Ja bym się raczej martwił o to, czy lampy się gdrzeją, to na nich wydziela się większa częsć mocy, ale na rezystorach pewnie też sporo... może trzeba zwiększyć ich moc? Ponieważ te rezystory nie tworzą żadnegu układu RC który byłby jakimś filtrem, więc powinny być w tym względzie neutralne. Jeśli jest to układ taki jak tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub podobny to decydujący wpływ na dźwięk ma kodensator C6 oraz w pewnym stopniu C11 i C7, C8 . Rezystory katodowe powinny mieć wg mnie 5-10 W.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.