Skocz do zawartości
IGNORED

Tani nos dac AD1860 , PCM56 , PCM61 , AD1861 itd - projekt dla wszystkich

Rekomendowane odpowiedzi

To przy okazji podobne pytanie. Skąd wziąć sensownie AD1865 N-K? Artur, ten facet co kupowałem już nie ma. Jest jakieś pewne sprawdzone źródło?

2 minuty temu, Wito76 napisał:

To przy okazji podobne pytanie. Skąd wziąć sensownie AD1865 N-K? Artur, ten facet co kupowałem już nie ma. Jest jakieś pewne sprawdzone źródło?

no ten link co Artur dawał nadal działa, tydzień temu przyszły 2 sztuki, testować póki co nie mam na czym

9 minut temu, kram napisał:

skąd bierzesz CS8414?

Różnie , czasem otwieram paczkę i od razu robię zdjęcie , wysyłam do aliexpress i zwykle dostaję zwrot kasy . Teraz jest więcej podróbek niż działających . U mnie działają wszystkie , które mają białe napisy i kratkę od spodu ( Korea ) ale nawet jak takie znajdziesz na ali to mogą ci przysłać inne . 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ten gość z eBay ma dobrą opinię , kupowałem od niego i nie ma fejków , tyle że drogo :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Ja kupiłem przez eBAY od fractal2015 z Francji za 8euro. Czekam na przesyłkę.

Po czym poznać te podrobione? Nie działają czy szumią, przekłamują?

42 minuty temu, BoBasek napisał:

Nie działają czy szumią, przekłamują?

Nie działają .

Od fractala powinny być OK , też od niego kupowałem kiedyś . 

...there is no spoon...

53 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

wpadł mi ak4493s w łapki tydzień temu - oj dawno całego koncertu z Köln nie przesłuchałem, polecam

Bardzo w temacie.

Ja mam między innymi takiego małego Toppinga E30 II na podwójnym Akm4493s. Do TV po optyku podłączony. Jak mówisz że wymiata to trzeba będzie posłuchać .

57 minut temu, Daniel_68412 napisał:

wpadł mi ak4493s w łapki tydzień temu -

Warto spróbować ak4495 ustawiony na 7v.  Na wyższe ak449* szkoda czasu .

5 minut temu, Scott L.F. napisał:

Bardzo w temacie.

w tym wątku było już wszystko ;]

9 minut temu, Wito76 napisał:

Ja mam między innymi takiego małego Toppinga E30 II na podwójnym Akm4493s. Do TV po optyku podłączony. Jak mówisz że wymiata to trzeba będzie posłuchać

no tylko ustawienia sprawdź żeby szedł na 705600hz - u mnie na linuxie trzeba było wymusić, jest wyraźna różnica do 44100hz, w tv masz max 88200 bo spdif

Łoo panie, nie używam go tak wyczynowo. W sumie to prawie w ogóle nie używam. Zresztą to raczej poza jego możliwościami.

53 minuty temu, Wito76 napisał:

Łoo panie, nie używam go tak wyczynowo. W sumie to prawie w ogóle nie używam. Zresztą to raczej poza jego możliwościami.

bynajmniej:

The AK4493SEQ is a stereo premium 32-bit DAC with VELVETSOUND™ technology, low distortion characteristics and wide dynamic range. The AK4493SEQ integrates a switched capacitor filter “OSR Doubler”, making it capable of supporting wide range signals and achieving low out-of-band noise while realizing low power consumption. Moreover, the AK4493SEQ has six types of 32-bit digital filters, realizing simple and flexible sound tuning in wide range of applications. The AK4493SEQ accepts up to 768kHz PCM data and DSD512 data, ideal for a high-resolution audio source playback.

Daniel , pochwal się tym DIY . Sam projektowałeś , kupiłeś kit do złożenia czy pożyczyłeś chińską płytkę od szwagra ? Pomiary robiłeś ? Jaka druga harmoniczna i THD+N ? 🤭

No bo chyba  ,, na słuch" nie oceniałeś skoro ,,twój słuch cię zwodzi ". 

...there is no spoon...

Godzinę temu, Daniel_68412 napisał:

The AK4493SEQ accepts up to 768kHz PCM data and DSD512 data, ideal for a high-resolution audio source playback.

Zobacz tylko, jak wtedy działają, a zasadniczo nie działają filtry w tym akm. Zdecydowanie najlepiej "graja" z sygnalem wejściowym  i2s 44,1kHz, czy też 48kHz. 

3 godziny temu, Mariusz03 napisał:

Warto spróbować ak4495

Zdecydowanie. Nie wiem jak te ak4497 i wyżej. 

43 minuty temu, OLES napisał:

Zdecydowanie. Nie wiem jak te ak4497 i wyżej.

AK4497 porażką chyba najgorszy AK, AK4499 już lepiej,  ale śmierdzi już sabre 😉.

12 godzin temu, Mariusz03 napisał:

śmierdzi już sabre 😉.

Kuszą mnie te nowe przetworniki . Z jednej strony potrafimy sobie poradzić z ich zachwianą równowagą tonalną i potrafimy  ( analogiem i elementami pasywnymi ) nadać/przywrócić wrażenie brzmienia pełnego i ciepłego . Z drugiej strony taka operacja może odebrać to co w tych przetwornikach jest wyjątkowe - mikrodetale i umiejętność kreowania przestrzeni . Nowe układy są relatywnie drogie i trudne w implementacji ( nie bardzo wiadomo na co zwracać uwagę bo dokumentacja szczątkowa )  , budowie/montażu ( mikroskopijne elementy ) a nawet projektowaniu ( na przykład nie wiadomo jak prowadzić linie sygnałowe i zasilania , nie wiadomo jak projektować masę a nawet jakie wartości elementów stosować ) . No i jeśli podejmować się takiego projektu odpowiedzialnie a w rezultacie uzyskać brzmienie zbliżone do dobrego R2R to czy to ma sens ? Może jednak trzeba zachować charakter brzmienia Sabre bo właśnie taki ma być - inny . Ale to oznacza , że będzie rozczarowaniem dla wielu użytkowników nastawionych na muzykalność i pełnię brzmienia . Naprawdę nie wiem czy nie lepiej kupić tanio i zmodyfikować .

...there is no spoon...

Ja, pewnie jak wszyscy tutaj, słuchałem kilku DACów na Sabre. Oczywiście to była jakaś tańsza półka, chińczyki czy jakieś Volumio Primo. Ameryki nie będę odkrywał, wiemy jak to gra. Detalicznie, efektownie ale bez magii. Ale trafił mi się iDAC6 MK2 - hybrydowy DAC do wyboru lampa/półprzewodniki w stopniu wyjściowym. To było na ES9028 ale wersja Pro. I tutaj nie dam za bardzo skrzywdzić tego DACa. Ten mix zalet Sabre i analogu lampowego daje naprawdę mega fajne granie. Jest precyzyjnie, bardzo klarownie, detale, dynamika, plankton plus ciepełko z lamp i naprawdę daje to fajny efekt końcowy, rzekłbym nieosiągalny z moim Ad1865. Oczywiście ma też swoje grzeszki. Troszkę mimo wszystko cytując "śmierdzi sabre" i odwracając kota ogonem, poziom organiczności jaki daje np AD1865 jest w tym iDAC6 nieosiągalny.

5 godzin temu, arturp napisał:

No i jeśli podejmować się takiego projektu odpowiedzialnie a w rezultacie uzyskać brzmienie zbliżone do dobrego R2R to czy to ma sens ? Może jednak trzeba zachować charakter brzmienia Sabre bo właśnie taki ma być - inny . Ale to oznacza , że będzie rozczarowaniem dla wielu użytkowników nastawionych na muzykalność i pełnię brzmienia . Naprawdę nie wiem czy nie lepiej kupić tanio i zmodyfikować .

I właśnie tu jest cały problem że z sabre nie da się uzyskać R2R podobnie jak z AK choć osobiście bliżej mi do AK. Niestety te nowe kostki są bardzo szare i metaliczne. Ilość informacji jest duża, Ilość szczegółów jest podana w taki sposób że wszystko gra "naraz". To może podobac się w pierwszej chwili ale po 30min ,człowiek ucieka od takiego dźwięk. Stare kości nie osiągną takiego detalu. Ale czy w muzyce o to chodzi, aby gonic za mega detalem, moim zdaniem nie. Ma być przede wszystkim muzykalnie i mamy czuć barwę poszczególnych instrumentów z dobrym detalem.  Niestety nowe kości tego nie oferują i żaden analog lampowy tego nie naprawi. Przykład kolegi Muzgadac wyjście hybrydowe i co ? no właśnie nic. (Szacun za wiedzę) 

Dlaczego tyłu jest zwolenników tda czy innych starych nosów lub nowych R2R typu drabinka. Właśnie dlatego że w tych produktach dostajemy najbardziej rzetelny dźwięk.  Z tym pięknym czarnym tlem i nasyceniem.

Nawet pcm1794a, ad1955 czy ak4495 ustawiony na 7V nigdy nie zbliżą się do R2R ale moim zdaniem to ostatnie, które łączy stare brzmienie z nowym.

Jeśli chcesz kolejny raz otwierać te sam drzwi, które już dawno są otwarte to czemu nie , na pewno jak to mówią podróże kształcą. 

Szkoda ze odpuściłeś sobie pcm1794a lub AD1955 bo usłyszałeś w nich "metaliczny " dźwięk. To pomysł sobie co będzie się działo przy sabre lub nowych AK. 

Pcm1794 można utemperowac dobrze dobranymi elementami pasywnymi. Mam taki i jest czyściutki. Co do AD1955 nie mogę nic powiedzieć bo nie słyszałem. 

Może dla zaspokojenia ciekawości warto kupić jakiś AK lub nawet Sabre i wtedy podłączyć analog lampowy,  aby się przekonać to co już większość zainteresowanych wie. I albo się z tym godzimy albo powrót do przeszłości w celu dopracowania 2x pcm1794a lub 2xAD1955. 

Ja pogodziłem się już dawno że będę miał przynajmniej dwa DACi tda1541a i inny na gęste pliki. Ale nie zamierzam pakować się w AK czy Sabre. Słuchałem wiele miałem kilka w domu, ciekawość zaspokoiłem i zostawiłem to już za sobą. 

2 minuty temu, Mariusz03 napisał:

Szkoda ze odpuściłeś sobie pcm1794a lub AD1955

AD1955 nie odpuściłem . Jadą płytki nowego analogu . Mam już podejrzenia co do sprawców tej metaliczności . W analogu newralgicznymi punktami są wyjścia przetwornika/wejścia opampów . Tam jest podawane zasilanie 12V przez rezystory 2,2K co daje napięcie 2,8V ( o ile dobrze pamiętam ) . Producent scalaka wstawił do dataheeta schemat , na którym są tam kondy 220pF a na schemacie odtwarzaczy z tym przetwornikiem nie ma tych kondensatorów . Ponadto to zasilanie musi być bardzo dobrze filtrowane ( bo wchodzi na sygnał ) i wpływ kondensatorów słychać jak diabli . Jeszcze kwestia punku pobrania nap. referencyjnego dla analogu - można z dwóch niezależnych źródeł a ja testowałem tylko jedno . Kondensatory w zasilaniu AD1955 mają bardzo duży wpływ na brzmienie . No i chyba muszę wprowadzić kilka zmian w komunikacji DIR9001 i AD1955 oraz lepsze stabilizatory a nawet pre-stabilizację . Parę lat się zejdzie zanim zagra jak trzeba .😄

...there is no spoon...

A tu taki fajny dopracowany Dac na AD1865 z wyjściem lampowym 12sn7 lub 6sn7 (nie ukrywam że moje ulubione). Cena kosmos, ale ciekawy jestem waszej opinii. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 minut temu, Mariusz03 napisał:

ciekawy jestem waszej opinii. 

No , cóż poradzić . 😉Tak gra NOS na AD1865 z analogiem lampowym . W środku solidna inżynierska robota ze współczesnym odbiornikiem sygnału cyfrowego . Wygląda to na rozwiązanie z rejestrem przesuwnym na 6 układach scalonych typu 74HCT164 lub podobnych . Ciekawe , że recenzenci zwracają uwagę na klarowność przekazu . 

...there is no spoon...

18 minut temu, Ajothe napisał:

A ciekawe skąd biorą kości?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

39 minut temu, Ajothe napisał:

A ciekawe skąd biorą kości?

Data produkcji widoczna na jednym z filmów to 0847 . Jest szansa , że to oryginały .🤭

...there is no spoon...

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Czyli to są nieoryginalne?

no pytales skad wzieli - wzieli zapewne z rochester bo tam je normalnie sprzedaja nadal

• Pokaż nowe odpowiedzi