Skocz do zawartości
IGNORED

Przesteruję czy nie?

fv

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Zanabyłem ostatnio diy kartę muzyczną usb i mam z nią pewien kłopot - mianowicie gra ona bardzo "cicho". Nawet na największym rozkręceniu w mikserze w programach, muszę dosyć zdecydowanie pokręcić gałką na wzmacniaczu.

Żeby było głośno tak jak lubię, musiałem pierwszy raz w życiu pojechać gałką poza godzinę dwunastą. Boję się, że przesteruję sobie wzmacniacz, boję się że wprowadzam sobie zwiększone zakłócenia harmoniczne i szumy do dźwięku. Czy słusznie?

Moje kolumny mają tylko 84dB efektywności, ale to nie ma znaczenia, skoro najczęściej przy godzinie 11 i włączonym tunerze zaczyna się u mnie granica tolerancji na głośność ;>

https://www.audiostereo.pl/topic/15034-przesteruj%C4%99-czy-nie/

miernik w lapki i mierz poziom sygmnalu na wyjsciu. w "zwyklych" kartach dzwiekowych wynosi on 1Vrms i bardzo prawdopodobne ze z twojej wychodzi tyle samo... Z tunera plynie 2Vrms a w starych sprzetach pewnie czesto wiecej i dlatego radyjko masz glosniejsze :)

Ewentualne przesterowanie wzmacniacza można spowodować zbyt dużym poziomem sygnału, a nie zbyt małym.

Zatem o przesterowanie się nie obawiaj.

A jakież to tunery mają poziom 2V na wyjściu? Tyle zwykle mają odtwarzacze CD. A np. u mnie z tunera jest sporo ciszej, niż z CD. Ale może mój tuner (Technics ST-GT 650) ma jakiś nietypowo niski poziom wyjściowy. Chociaż nie sądzę.

Janusz z Torunia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.