Skocz do zawartości
IGNORED

Aleph Mini.Co o tym sądzicie..

stefanB

Rekomendowane odpowiedzi

>>Jakiś rok temu zbudowałem Alepha 5 na płytce którą zaprojektowałem w podobny sposób. To znaczy po trzy tranzystory po przeciwległych stronach płytki. Płytki są zamocowane tak, że trójki tranzystorów połączonych równolegle są zamocowane jeden nad drugim w pionowych rzędach.

Efekt jest taki, że tranzystor mocowany na samym dole jest najchłodniejszy a ten na górze najgorętszy. Ponieważ parametry tranzystora zależą od jego temperatury, to w takim przypadku mozolne parowanie mosfetów bierze w łeb.

Peter czy uruchomiłeś już ten układ? Jak się sprawuje?

Zrobiłem parę Alephów i moje doswiadczenia wskazują że w tym projekcie sprawy termiczne i wogóle obudowa mają kolosalne znaczenie.

Sprzężenie cieplne można wyregulować np takim układem radiatora jak narysowałem.

Wymiary sztab miedzi mozna wyliczyć tak aby każdy tranzystor pracował w tej samej temperaturze.

mysle ze to bardzo prosty sposób, co o tym myslicie?

[obrazekLUKASZ-289219_1.JPG]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>Foksik

Fajna ta płytka do A mini!

Moje zdanie jeśli chodzi o grzanie jest takie, że najważniejsze jest poprawne zamocowanie mosfeta, powierzchnia radiatora musi być gładka i mosfet musi być mocno docisnięty.Ja stosuję zawsze plastikowe podkładki z wypustem, takie płytkie do TO-220 które mają odizolowac metalową obudowę TO-220 od śruby. Stosuję je do IRFP240 pod śrube i dokręcam z całej siły, jak tylko sie da. Podkładka plastikowa się poddaje trochę i zapobiega odkręcaniu się śruby. Używam podkładek z miki i mikroskopijnie cienkiej warstwy pasty po obu jej stronach. Nie miałem nawet problemów gdy radiatory były pomalowane dość grubą warstwą farby.

Co do zamocowania mosfetów blisko siebie to nie myślę zeby to stanowiło duży problem jeśli dodatkowo będą jakieś "spreadery" miedziane. Chociaż poprawiałem jednego Alepha w którym właśnie na całym wielkim radiatorze mosfety były zamocowane na środku obok siebie, wzmak się spalił, ale mosfety były tez słabo przymocowane i odprowadzanie ciepła wogóle było kiepsko rozwiązane.

Bliskość mosfetów mnie nie niepokoi , ale mam pewne obiekcje co do tego ze są one po obu stronach płytki, ale wynika to z minimalistycznego podejścia Petera. Jeśli płytka byłaby tak zrobiona ze mosfety są tylko po jednej jej stronie, w szeregu, jeden obok drugiego, płytka byłaby sporo większa. Na pewno bedzie to działać OK.

Pozdr.

Myslę że najlepszym rozwiązaniem do pięknej płytki Petera będzie zastosowanie

dwóch radiatorów po obu stronach PCB. W ten sposób nie będą one zgrupowane

obok siebie na stosunkowo małej powierzchni.

Tranzystory musiałyby być przylutowane do PCB prostopadle a nie na leżąco

jak na zdjęciu. Jest to też swietna okazja żeby zrobić monobloki.

Jesli ktos jest chętny na resztę rezystorów (Phoenix) , proszę o zgłoszenie.

zorro 2szt.PCB , 1 kmpl. 0,47 Ohm , 1 kmpl Phoenix

krisabc 1szt.PCB , 2 kmpl. 0,47 Ohm , 1 kmpl Phoenix

A66 1szt.PCB , 1 kmpl. 0,47 Ohm

Mixann 1szt PCB , 1 kmpl. 0,47 Ohm

guzia 1szt PCB , 1 kmpl. 0,47 Ohm

mariush 1 kmpl. 0,47 Ohm

jjp 1 kmpl. 0,47 Ohm

jurek1 1szt.PCB , 1 kmpl. 0,47 Ohm

Joncy 1szt.PCB , 1 kmpl. 0,47 Ohm

piotrowicz 1szt.PCB , 1 kmpl. 0,47 Ohm, 1 kmpl Phoenix

bikoz 1szt.PCB , 1 kmpl. 0,47 Ohm , 1 kmpl Phoenix

dankoh 1szt.PCB , 3 kmpl. 0,47 Ohm

grip 1szt.PCB , 1.5 kmpl. 0,47 Ohm

Jendrek 1szt.PCB , 1 kmpl. 0,47 Ohm ,1 kmpl Phoenix

shark 2szt.PCB , 1 kmpl. 0,47 Ohm

Odnosnie ceny Phoenixow, jak widac z katalogu, cena wyniesie 0.30 $CAD/ szt (do 200 szt). Przy wartosci 220R na pewno przekroczymy 200 szt a wiec cena na tej wartosci spadnie do .12 $CAD za szt (15% VAT dodany)

2 kanaly wymagaja uzycia 22 x 220R i 30 x XXXR , co w sumie daje ok CAD$12, lub USD$10/ set .

Przyjmijmy wiec ze set Phoenix'ow wyniesie $10. Rezystory beda nie sortowane, tylko w zestawieniu hurtowym. Nie sa takze tu uwzglednione R1 i R8, ktorych ja prawdopodobnie i tak nie bede uzywal.

IRF244 jest w obudowie TO-3 i nie jest już produkowany, jego chyba identyczny odpowiednik to IRFP240 który jest w obudowie TOP 3. Ceny 6-8zł za sztukę w zależności od źródła.

Pozdr.

>Bartek1 "Fajna ta płytka do A mini!" - Dzieki za uznanie. Fajnie to ona wygląda jak się razem z wlutowanymi elementami mieści w kieliszku do wina. Jak znajdę fotkę to ją zamieszczę.

Z tym nierównym grzaniem mosfetów to koledzy mnie chyba nie zrozumieli. Chodziło mi nie o to że ten w środku jest najgorętszy - tak jest gdy tranzystory ułożone są poziomo obok siebie. W przypadku gdy tranzystory są po obu stronach płytki problem polega na tym, że jedne będą niżej a drugie wyżej, a radiator ze względu na sposób przepływu powietrza (grawitacja, konwekcja... te sprawy;-)) jest cieplejszy na górze. W oryginalnych alephach tranzystory jednej grupy (połączone równolegle) były ułożone jeden nad drugim, ale przykręcone do grubego ceownika, a dopiero ten do radiatora. To z pewnością niwelowalo niekorzystny efekt. W X-ach natomiast gdzie tranzystory przykręcone są bezpośrednio do radiatora ułożone są one w poziomym rzędzie, w jednakowych odstępach, na całej długości radiatora. Dlatego uważam że optymalny kształt PCB to podłużna listwa, o długości zbliżonej do długości radiatora. Inne rozwiązanie zastosowałem budując Alepha-3. Każdy tranzystor w stopniu wyjściowym był na osobnym radiatorze.

Dokładnie tak zrozumiałem, że ten w środku jest najgorętszy, dlatego osobne radiatory dla kazdego mosfeta wydaja sie byc najlepsze.

Tak jak zauwazył zorro postawienie 240 w pionie i zastosowanie dwóch radiatorów na kanał po obu stronach PCB jest super. Sugerując się Zorro, ja zrobie 2x to co narysowałem na kanał.

Nie mysle ze ustawienie mosfetow w pionie jest az tak problematyczne. Mamy tu do czynienia tylko z trzema sztukami i wzglednie niska moca.

Co by dopiero sie dzialo w przypadku tego wzmaka ktory ma 15 output devices w jednym rzedzie, jeden na drugim? ;-)

[obrazekLUKASZ-289546_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A wracając do chłodzenia w tym wzmacniaczu, to w jaka jest zalecana temperatura pracy IRFP240 ?

ew zakres temperaturowy? jak jest w oryginale?

zorro,

kupiłem jednak IRFP240 w obudowie TO-247 firmy International Rectifier za 7,50zł (made in Mexico:)

>guzia

Bardzo przyzwoita cena .

Najlepiej obliczyc radiatory na 30 C powyżej temp. otoczenia co daje w sredniej temp.

pokojowej 50 C . Można wtedy bez obawy o poparzenie dotknąc obudowę.

Zdarzały się osoby których Alephy miały 70 C i wszystko było o.k ale raczej wynikało to ż oszczędnosci

lub żle dobranych radiatorów. Zbyt wysoka temp. jest czynnikiem skracającym trwałosc elementów i jej stabilnosc

a zwłaszcza kondensatorów elektrolitycznych , wystarczy spojrzec na dane katalogowe.

Jutro o 22.00 zamykam zbieranie zamówień.

Jesli ktos zamierza jeszcze dokonac zmian to proszę o kontakt.

zorro 2szt.PCB ,1 kmpl. rezystorów ,1 kmpl Phoenix

krisabc 1szt.PCB ,2 kmpl. rezystorów ,1 kmpl Phoenix

A66 2szt.PCB ,1 kmpl. rezystorów ,1 kmpl Phoenix

Mixann 1szt PCB ,1 kmpl. rezystorów

guzia 1szt PCB ,1 kmpl. rezystorów ,1 kmpl Phoenix

mariush 1 kmpl. rezystorów

jjp 1 kmpl. rezystorów

jurek1 1szt.PCB ,1 kmpl. rezystorów

Joncy 1szt.PCB ,1 kmpl. rezystorów ,1 kmpl Phoenix

piotrowicz 1szt.PCB ,1 kmpl. rezystorów ,1 kmpl Phoenix

bikoz 1szt.PCB ,1 kmpl. rezystorów ,1 kmpl Phoenix

dankoh 2szt.PCB ,4 kmpl. rezystorów ,2 kmpl Phoenix

grip 1szt.PCB ,1.5 kmpl. rezystorów

Jendrek 1szt.PCB ,1 kmpl. rezystorów ,1 kmpl Phoenix

shark 2szt.PCB ,1 kmpl. rezystorów ,1 kmpl Phoenix

Razem : 17x PCB , 19.5 x 0.47 Ohm 11x Phoenix

Na kazdy kanal potrzebne sa tez 3 x 220u elektrolity. Jesli jest zainteresowanie seria FC Panasonika, to moge je dostarczyc po 0.70/szt. (220/50 FC), a wiec ok $4/set.

Odnosnie pradu nie mam pojecia, dawno nie mialem do czynienia z Alephami ;-)

W instrukcji pisza ze pobor mocy jest 200W a wiec 500VA transformer powinien wystarczyc (2 x 18 lub 2 x 20V AC)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ma dość tanio, polecono mi tę firmę.

Czy ktoś już korzystał z ich transformatorów? Jak z jakością?

Może by wybrać jednego producenta i bezpośrednio zamówić kilkanaście sztuk.

Jestem za propozycją Guzia, sprecyzujmy więc parametry/ilość traf.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Dzisiaj o 22.00 zamykam liste chętnych na :

-PCB Aleph30

-rezystory 24x 0.47 Ohm/3W Panasonic

-rezystory miniaturowe Phoenix

-kondensatory 6x220uF/50V Panasonic

.......................................................................................

zorro 2szt.PCB ,1 kmpl. rezystorów ,1 kmpl Phoenix 1 kmpl Panasonic FC

krisabc 1szt.PCB ,2 kmpl. rezystorów ,1 kmpl Phoenix

A66 2szt.PCB ,1 kmpl. rezystorów ,1 kmpl Phoenix

Mixann 1szt PCB ,1 kmpl. rezystorów ,1 kmpl Phoenix

guzia 1szt PCB ,1 kmpl. rezystorów ,1 kmpl Phoenix

mariush 1 kmpl. rezystorów

jjp 1 kmpl. rezystorów

jurek1 1szt.PCB ,1 kmpl. rezystorów

Joncy 1szt.PCB ,1 kmpl. rezystorów ,1 kmpl Phoenix

piotrowicz 1szt.PCB ,1 kmpl. rezystorów ,1 kmpl Phoenix

bikoz 1szt.PCB ,1 kmpl. rezystorów ,1 kmpl Phoenix

dankoh 2szt.PCB ,4 kmpl. rezystorów ,2 kmpl Phoenix

grip 1szt.PCB ,1.5 kmpl. rezystorów ,1 kmpl Phoenix 1 kmpl Panasonic FC

Jendrek 1szt.PCB ,1 kmpl. rezystorów ,1 kmpl Phoenix

shark 2szt.PCB ,1 kmpl. rezystorów ,1 kmpl Phoenix

ManieX 2szt.PCB ,2 kmpl. rezystorów ,2 kmpl Phoenix

Proszę wszystkich o sprawdzenie czy wszystko się zgadza.

Jutro przeliczę kazdemu kwotę przelewu oraz podam numer konta.

pozdr. zorro

Tu kolega zapewnił 6A na kanał i 2x 100.000uF !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.