Skocz do zawartości
IGNORED

Co sądzicie o Vifie Pl18WO-09-08?

jaro4444

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Czas i doświadczenie powoduje zmiany postaw :)

Zbudowałem już prawie monitory wzorowane np na Usherah X - 708, ale nieco mniejsze (wymiary wys. 34 cm, szer 25 cm, gł. dół 32cm, góra 24 cm). Po obliczeniu objętości wewętrzna wyszła 12 dm3 netto, bassrefleks z tyłu, osobna komora na głośnik wysokotonowy, żebra wzmacniające w środku.

Początkowo miały to być budżetowe kolumny, więc wyposażone są w ALPHARDY WH 651 H82 i Tesle ARV 104-03-8. Do tego zwrotnice Janbo ARN188 (podbicie basu o 6 dB, podział na 2750 Hz. Muszę przyznać, że jak na moje wymagania gra to całkiem przyzwoicie, aczkolwiek strojenie basrefleksu wymaga dalszych prób a najlepiej pomiarów.

Spodziwewam się jednak przypływu paru groszy i myślę o wymianie tych głośników na inne, lepsze. Ze względu na wymiary otworów (180 i 104 mm podfrezowania), rozmiar obudowy i inne parametry najlepsze wydają mi się Vifa PL18WO-09-08 i jakiś wysokotonowy. I tylko jaki???? Czy np: VifaPL27TG-35-06, DX25TG-05-04, XT25TG-30-04 albo Usher T-9930 lub

T-9950? Tylko wszystkie ona mają inną impedancję niż 4 Ohmy. O Skan Speak nie myślę raczej bo są nieco za drogie (np D2905-9300 lub D2905-9500) :(

Pomóżcie proszę w doborze sensownej pary głośników do takich kolumienek i ewentualnych zwrotek do takiej pary. Bas nie musi być wcale Vifą Pl...

Jestem dobrym mechanikiem ale słabym elektronikiem więc proszę o przystępny język ;)

Będę wdzięczny za fachowe porady na forum lub na maila, ewentualny dobór bassrefleksu do tej obudowy i głośników byłby dla mnie wielką pomocą (myśle o rurze o wewnętrznej średnicy ok. 45-47 mm).

Dzięki z góry za pomoc.

Pozdrawiam Irek

https://www.audiostereo.pl/topic/15086-co-s%C4%85dzicie-o-vifie-pl18wo-09-08/

Witam !

Zbudowałem kolumny na tych głośnikach (2,5 drożne), wysokotonowe SS 9900 (ale można oczywiście 9300 - na takich były pierwsze próby), efekt końcowy moim zdaniem doskonały- dobrałem częstotliwości podziału 180 Hz i 2200 Hz. Trzeba tylko zwrócić uwagę na jedną rzecz: pomiędzy ok. 800 - 1200 Hz głosnik ma lekkie (ok 2 dB) podbicie na charakterystyce, przez co średnica robi się nieco krzykliwa (jeśli się tego podbicia nie zlikwiduje). Jest to jednak do zrobienia - jedna z ciekawszych aplikacji PL18WO09-08 opisana jest tu :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , w mojej konstrukcji pewne rzeczy rozwiązane są nieco inaczej, ale sposób wyrównania ch-ki na średnicy zapożyczony jest właśnie stąd. Bass-reflex stroiłem na ok. 32 Hz (niżej, niż to się zwykle zaleca), ale udało mi się uniknąć rozlazłego basu (manewry wytłumieniem komory wooferów).

Pozdrawiam i życzę powodzenia :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

P.S. Zamiast SS 9300 można oczywiście spróbować zastosować "odpowiedniki" prod. Ushera - impedancja 6 ohm powinna być OK. Sam z usherami nie miałem do czynienia, ale są ogólnie dobrze oceniane (były wpisy na Forum).

pzdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.