Skocz do zawartości
IGNORED

Zanim oddam do serwisu.

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie koledzy, posiadacze komputerów Apple.

Od kilku lat korzystam prawie wyłącznie z MacBooka, ponieważ do transportu plików i streamingu muzyki moim zdaniem jest rewelacyjny. To tylko tak tytułem wstępu, ponieważ to forum o audio. Problem jest inny. Nie zadaje tego pytania na forum Apple, bo tam rzadko kiedy można uzyskać jakąś poradę. Korzystając z tego, że w zakładce „Bocznica”, można chyba zadawać pytania niekoniecznie związane wyłącznie z tematyką audio, a forumowiczów jest bardzo dużo i z pewnością również użytkowników komputerów Apple, zakładam, że ktoś może podpowie mi coś interesującego, związanego z moim problemem.

Wcześniej używałem MacBooka Pro z 2013r. Spisywał się bez najmniejszych problemów. W tamtym roku przesiadłem się na najnowszy model, z 2019r. 

Pierwsze co mnie zastanowiło to długa instalacja czystego MacOS z Pendeive. W starym trwało to ok 15 minut chyba, tutaj 4 godziny. Bez znaczenia czy poprzez replikator portów, czy bezpośrednio przez USB w komputerze (jest to model z Touch Barem), ale to chyba bez znaczenia. Drugi problem, to restarty, po których wyświetla się informacja, że „Komputer został ponownie uruchomiony z powodu nieznanego problemu ...”, czy coś w tym stylu. Nie przejmuję się tym zbytnio, ponieważ taki niespodziewany restart występuje średnio raz na dwa lub trzy tygodnie i tylko wtedy, kiedy nie pracuje żaden pogram. Jak sądzicie koledzy? Zgłaszać taką usterkę? Jeśli w serwisie nie zrestartuje się np. kiedy będzie włączony przez trzy doby, zapewne mi go odeślą i napiszą, że jest sprawny. Może ktoś mi chociaż odpowie, czy to normalne, że czysty system pobrany z App Store, instaluje się bezpośrednio z bootowalnego pena 4 godziny? 

Jakieś pomysły koledzy jabłeczniki :)

https://www.audiostereo.pl/topic/151151-zanim-oddam-do-serwisu/

To jeszcze raz ja :)

Odkurzyłem starego MacBooka. Instalacja z Pendrive trwała ok. 30 minut. Także interesuje mnie chociaż ten przypadek. Czy instalował ktoś z posiadaczy podobnego MacBooka czysty MacOS z bootowalnego pendrive na MacBooku Pro (Touch Bar) z 2019r. Dodam tylko, że podzespoły to Intel Core i5, 16GB RAM, 128GB SSD. W starym mam SSD 256GB, więc być może szybszy, ale i starszy. Tak, czy inaczej wątpię, żeby mniejszy dysk wpływał na ośmiokrotnie wolniejszą instalację.

Jakieś sugestie? ?

Obstawiam RAM. Wielkość dysku nie ma kompletnie nic wspólnego  z jego szybkością, nie to ci interfejs...przynajmniej tak jest w PC-tach.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.