Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do 1000 zł - M1 + sub, DM100, DNP730AE

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

czy w tej kwocie znajdę coś sensownego z używek?

Moja wysłużona Yamaha ax396 pojechała do serwisu na wczasy, więc szukam czegoś co spokojnie nagłośni ok 22 m2. Po powrocie Yamaha pójdzie na sprzedaż.

Brzmienie Yamahy mi odpowiadało na początku, jakiś rok temu, być może dlatego, że to co miałem przed nią to jakaś super hiper wieżyczka sony na 3 cd, radio, kasety (lol) ! ? 

Po czasie jednak, stwierdzam, że niezależnie czy wróci sprawna czy pójdzie na części, chciałbym coś innego. Jej brzmienie nie jest cudowne i nigdy takie nie było, ale też do najgorszych w mojej ocenie nie należy. Jest raczej dokładne, ułożone, ale z drugiej strony zbyt ostre, suche, techniczne, metaliczne - nie wiem jak to określić - może po prostu męczące.

Działało to u mnie z Tannoy M1 (wymieniony kondensator w sekcji wysokotonowej na Jantzen MKP, okablowanie chyba melodika, nie pamiętam) - wysokich przybyło, w końcu mogłem posłuchać jak brzmi muzyka bez kręcenia, bezpośrednio na direct, faktycznie poprawa ogromna (wielkie podziękowania dla użytkowników tego forum - bez was nie miałbym pojęcia, że można więcej z nich wycisnąć), ale nadal brzmienie suche. Do tego posiadam DacMagic100, z którego zakupu jestem raczej zadowolony, może kiedyś coś innego. Tannoyki są wspierane subem Magnat betasub 20A, odcięcie na ok 60hz, ładnie uzupełnia maluchy, ale to tylko tymczasowy, przelotni pomocnik, przy większych głośnościach znika jak by go wcale nie było. Planuję pod koniec roku przesiadkę na SVS (1000, 2000?). Muzyka jakiej słucham to w sumie wszystko po trochu, ale coraz bardziej wciąga mnie blues, muzyka rockowa lat 70-80 (może za miesiąc, dwa minie) , zakochałem się w brzmieniu gitarowym. Czasem oczywiście jakieś radio, coraz rzadziej spotify (początkowo zachwycony brzmieniem plików z tego serwisu, coraz bardziej zastanawiam się nad rezygnacją z tego, porównując ich jakość do plików flac, odtwarzanych na DNP730AE), (Z tego co czytałem to tam ponoć mp3, aczkolwiek dobrej jakości, nie wiem ile w tym prawdy. Wygoda może wygodą, ale faktycznie ten dźwięk daleki do tego co oferują pliki flac. Jednak bardziej zależy mi (chyba) na jakości aniżeli wygodzie. Miałem na próbę tidal master, ale nie przedłużałem, bo nie widziałem sensu w korzystaniu z dwóch serwisów jednocześnie, może na to się przesiądę, albo i nie.)

Czasem foobar, sporadycznie yt, ale to chyba bez znaczenia. Filmów pełnometrażowych nie oglądam, bo nie mam czasu, a ten wolny wolę poświęcić na muzykę.

W każdym razie, niezależnie co bym włączył, powyższe cechy wiem, że są winą wzmacniacza, jakiś czas temu podłączyłem jakiegoś Denona i Pioneera mojego znajomego i dźwięk nabrał (wybaczcie) czułości? ? Może dlatego że odtwarzacz denona i wzmak denona , pioneera? Jakieś "plusy" tego że ta sama firma? Po prostu wykop Yamahy pozostał o ile tak to można nazwać, ale brzmiało to jakoś przytulniej, cieplej, jak przy kominku w blasku księżyca ? 

Szukam czegoś podobnego, problem w tym że znajomy już nie ma tych wzmacniaczy i nie mam jak sprawdzić jakie to były dokładnie modele a on sam nie pamięta. Prawdopodobnie było to coś lepszego i to dużo od mojej AX-396, ale co?

Wielu ludzi twierdzi, że M1 są raczej ciepłymi kolumnami, ale w połączeniu z Yamahą, po prostu żyletki - przed zmianą kondensatora i okablowania było jeszcze gorzej. Dużo się zmieniło odkąd trafił do mnie DM100, ale to jeszcze nie to. Wcześniej jakiś audiotrak był, który jeszcze bardziej uwydatnił to co mi przeszkadza. Głośniej słucham kilka razy w miesiącu, oczywiście do granic rozsądku, ale nie lubię jak braknie mocy. Lubię wiedzieć, że jeszcze "sporo mogę" (oczywiście też z rozumem) ? 

DNP730AE podłączony toslinkiem przez DM100, dalej Melodika md2r do wzmacniacza- raczej zwykły kabelek, szału nie widzę po zmianie z przewodu za 5 zł (nie wiem skąd ta cena), ale że był w gratisie do DM to ok, jakość wykonania ok (chyba stąd). Głośnikowe to Klotz LY225 2x3m , + 2x4m dla suba. 

Czy mogę liczyć na Waszą pomoc? Mam na wydanie max 1000 zł. 

Pasztetu za te pieniądze nie chciałbym kupić, ale nie stać mnie na wzmak za 4-5k. Myślę że w tej cenie coś powinno się znaleźć, no nie? ? 

Liczę na coś więcej niż poprzedni wzmacniacz, ale wiem też że do ideału daleka droga (prawdopodobnie w nieskończoność), nie chciałbym znów za rok czy dwa zmieniać go. Może za 5 lat, o ile dożyje (on i ja). Po wzmacniaczu przyjdzie czas na Suba, po subie kolumny.

Moje typy: (Ponoć wszystkie sprawne)

- Denon PMA-980R - 750zł bez pilota - dobry stan wizualny

- Pioneer A701R - 999 zł z pilotem - dobry stan wizualny

Pioneer A-616 - 550 zł bez pilota - średni stan wizualny

- Pioneer A-616 MK II - 700 bez pilota - bardzo dobry stan wizualny

Sony, Yamaha, Rotel, Nad, Technics odpada, słuchałem kilka z nich i to nie dla mnie, oczywiście, nie słuchałem wszystkich modeli, ale po 2-3 i nic mnie nie zachwyciło. Może jakieś Wasze propozycje?

Pomożecie? 

Pozdrawiam i przepraszam za tony tekstu, nie umiem inaczej, a jak już zacznę, to gęba mi się nie zamyka, o znowu ? 

Trudno powiedzieć jakie to były modele, po prostu kilka z nich miałem okazję posłuchać z m1 (nie u mnie ale też z M1, tyle że prosto z cd), i nie przypadło mi brzmienie do gustu, jakies takie mroczne, ciemne, dołujące. Yamahy słuchałem ax-570 to kojarzę, bez większych zmian wobec mojego. Pomysł na Denona i Pioneera stąd, że po podłączeniu owych wzmacniaczy znajomego, była to zupełnie inna szkoła grania niż mój wzmacniacz. Spodobała mi się o wiele bardziej, nie dlatego że to coś innego, ale po prostu tam było to coś, muzyka płynęła swobodnie, nie było tak "kanciatego" dźwięku. Można powiedzieć, że było więcej cukru w cukrze ? Jakiś taki słodszy ten dźwięk, ale nie rozlazły mimo wszystko, zwarty i gotowy, pełny ? 

Tak w skrócie, po przeanalizowaniu wielu tematów, chyba wiem jak jeszcze inaczej nazwać brzmienie którego szukam - plastyczne, analogowe, z miękkim basem, czytelną i wyraźną średnicą, otwartą górą, szeroką sceną. Wycofuję też poprzednie stwierdzenie dotyczące wzmacniaczy firm które mnie nie interesują, bo z tego co czytam, dwa nawet kolejne po sobie modele potrafią brzmieć zupełnie inaczej... Wiem, że m1 to nic specjalnego, ale wiem też, że potrafią zagrać tak, jak tego oczekuję, ale z odpowiednim wzmacniaczem... Budżet mogę zwiększyć max 200-300 zł.

Za te pieniądze kupisz jvc ax1100 zagra lepiej od każdego Pioneera z tej listy, ewentualnie Marantz PM 75 w obu przypadkach bardzo ważny jest stan tych wzmacniaczy, kolumny masz słabawe trudno będzie z tego wyciągnąć dobry dźwięk takie Gale 4040 biją na głowe te M1... miałem kiedyś stare Tannoye, ale R3 właśnie z jvc i to grało dobrze. Nie kupuj wzmacniczy Pioneera bo to zamulacze są niskie modele Yamahy i Denona z kolei to jaskrawy nieprzyjemny dźwięk z Yamahy model A1020 jest dobry.