Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana amplitunera Denon AVR-2113

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ponieważ zakupiłem nowy TV Sony XH9096, który posiada Dolby Atmos, Nadeszła pora na wymianę amplitunera na wspierający nosze technologię.

Do amplitunera podłączone mam: TV, dekoder NC+, Denon DCD-700AE, Dali Zensor 7,1,vocal, Xbox One X.

Głównie włączany jest przy oglądaniu filmów i grach na Xbox, rzadziej przy odsłuchu CD.

Co będzie jego godnym zastępca ? 

https://www.audiostereo.pl/topic/152310-wymiana-amplitunera-denon-avr-2113/
Gość

(Konto usunięte)

Z Zensorami dobrze grał Pioneer jak miałem co prawda niski model bo 932 ale dawał radę... może coś z seri SC-LX lub jeśli jesteś mega zadowolony i odpowiada Ci brzmienie to coś nowszego z tej samej firmy a mianowicie Denon X2600... widziałem w używkach za 1800 zł ... nie określiłeś budżetu wiec...

Witam,
Ponieważ zakupiłem nowy TV Sony XH9096, który posiada Dolby Atmos, Nadeszła pora na wymianę amplitunera na wspierający nosze technologię.
Do amplitunera podłączone mam: TV, dekoder NC+, Denon DCD-700AE, Dali Zensor 7,1,vocal, Xbox One X.
Głównie włączany jest przy oglądaniu filmów i grach na Xbox, rzadziej przy odsłuchu CD.
Co będzie jego godnym zastępca ? 
Denon AVC-X6700H

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Lub
AVC-X4700H

Ukryta Zawartość

Podejrzewam iż też na długie lata wystarczy, kompatybilne w 100% z Twoim TV.

Wysłane z mojego CPH1979 przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, Bali79 napisał:

Denon AVC-X6700H
https://www.denon.com/pl-pl/shop/avreceiver/avcx6700h
Lub
AVC-X4700H
https://www.denon.com/pl-pl/shop/avreceiver/avcx4700h
Podejrzewam iż też na długie lata wystarczy, kompatybilne w 100% z Twoim TV.

Wydaje mi się ze przesadziłeś z ta cena... 

Wydaje mi się ze przesadziłeś z ta cena... 
Ale autor tematu nie podał pułapu temu podałem mu optymalne zabawki które na lata wystarcza.....chyba

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, Bali79 napisał:

które na lata wystarcza

Na to nie ma złotego środka 

Teraz, Bali79 napisał:

Ale autor tematu nie podał pułapu

Patrząc na jego głośniki potencjał wzmacniacza x6700 może nie zostać wykorzystany... skłaniałbym się jak już to maksymalnie na x4700 jeżeli nie planuje zmieniać zestawu kolumn w niedalekiej przyszłości ...

Też nie wiadomo jaki duży ten pokój jest. Jedyna wiadoma że Zensory są i do czego AVR służy. Może faktycznie Denon nie jest dobrym przykładem, myślałem że autor chce iść dalej w Denona. Może lepiej zachować standardy i Marantz+Dali

Tak na szybo i bez większych informacji napisałem.

Pokój około 30m2. Kolumn nie planuję zmieniać (ewentualnie dokupię suba)

AVC-X4700H ma super parametry, ale nie ta półka cenowa. Chciałbym zmieścić się max w 3 tys.

Marantz SR-5014 lub Denon avr-x2700h troszkę ponad 3tyś lub Onkyo tx-nr696.
A teraz masz fajna promocje na subwoofer SVS sb-2000 podejrzewam iż jeszcze można trochę z ceny zjechać
db64741208c77cf7cd731538660a108f.jpg

Nowy denon avrx-4500 z uk z przesyłką 882GBP. Też ponad budżet, ale sporo taniej niż u nas.

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

12 minut temu, RobG1974 napisał:

Nowy denon avrx-4500 z uk z przesyłką 882GBP. Też ponad budżet, ale sporo taniej niż u nas.

Taniej ale dalej 50% ponad budżet

51 minut temu, Bali79 napisał:

Marantz SR-5014 lub Denon avr-x2700h troszkę ponad 3tyś lub Onkyo tx-nr696.
A teraz masz fajna promocje na subwoofer SVS sb-2000

Marantz i najdroższy i jak dla mnie wizualnie odpada. Onkyo wydaje mi się delikatnie uboższe (brak HDR+ i kilku drobiazgów). Z tej trójki najbardziej odpowiada mi Denon aczkolwiek też delikatnie ponad 3 tys.

Promka na sub fajna ale raczej ten zakup będzie musiał jeszcze trochę poczekać bo za dużo wydatków na raz ? 

Wiesz w tej cenie nie oczekuj fajerwerków. 3tys to dolna półka po prostu, sam widzisz po cenach jak jest na rynku. Moim zdaniem albo na raty albo dozbierać, poczekać jeszcze chwilę. Szczerze jak Denona kupować to od modelu avr-x3xxx wzwyż
UK czy DE tam też można trafić z ceną.
W kinie sub robi ogromną robotę i aż się dziwię że tak długo korzystałeś bez.....

Gość

(Konto usunięte)

Szczerze to nie warto płacić 3 tys za X2700 bo tak naprawdę w czym on jest lepszy od X2600? Bo ma 8K? To tylko tyle... reszta bez zmian... Ja bym kupił na twoim miejscu 2600 plus dołożył do reszty i kupił suba odrazu i zamknął temat na najbliższe 2 Lata  

52 minuty temu, Bali79 napisał:

W kinie sub robi ogromną robotę i aż się dziwię że tak długo korzystałeś bez.....

W domu pojawiło sie jedno małe dziecko, potem kolejne a zona wyczulona żeby nie było za głośno bo się obudzą ?

Teraz już widzę że głośne oglądanie nie przeszkadza i powoli myślę o subie

23 minuty temu, Martin Rejek napisał:

Szczerze to nie warto płacić 3 tys za X2700 bo tak naprawdę w czym on jest lepszy od X2600? Bo ma 8K

Na 8K w ogóle nie patrzę, na pewno nie ma HDR+ (a w TV jest). Są jeszcze jakieś różnice? 

Gość

(Konto usunięte)

W takim razie wytłumacz nam wszystkim po co Ci ten HDR+? Jak filmy leca w Dolby Vision w większości lub HDR... HDR10+ ma mało filmów ale nawet twój TV tego nie obsługuje wiec zbędne Ci to jest... 

ps. Skąd ty wziąłeś HDR+ skoro ty masz tam jak już HDR10 bez plusa? Wszystko Ci przepuści ten Amplituner oprócz HDR10 i HDR10+... ja bym na to nie zwracał uwagi i tak za dwa, trzy lata go wymienisz... zreszta każdy który dziś kupisz będzie za stary... jedyny plus Denona i Marantza że maja praktycznie wszystko w porównaniu do innych firm... 

Telewizor kupiłem na szybko i jakoś sobie zakodowałem HDR+ zamiast HDR10. HDR wiem co to jest ale co daje HDR10 to już nie mam pojęcia, niestety w nowinkach nie jestem na czasie stąd moje pytania.

Zresztą czytam i widzę że 2600 też ma HDR10. Jedyna różnica jaką znalazłem to chyba brak HDMI2.1 - 4K120/VRR/ALLM (pod nowe ps5 lub Xbox) chociaż eARC ma

Edytowane przez kleikadam

Kupiłeś TV który obsługuje Dolby Atmos oraz Dolby Vision. Ten pierwszy kodek to audio.....masz Atmosa w domu z kolumn zrobione?
Drugi kodek to video, dużo materiałów na Netflix jest w DV.

HDR jest to rozwiązanie, zwiększającym zakres rozpiętości pomiędzy ciemnymi i jasnymi tonami. Oznacza to, że różnica pomiędzy najciemniejszymi i najjaśniejszymi tonami może być na ekranie znacznie większa. Co daje HDR? Mówiąc najprościej: żywsze kolory i bardziej naturalny obraz.

HDR10 – wykorzystuje 10-bitowe kodowanie i statyczne metadane do całego materiału,

HDR10+ – owoc współpracy Samsunga, Panasonica i 20th Century Fox. Oferowany za darmo (więc nie podwyższa ceny telewizora), ale niewspierany przez BDA, co oznacza, że jest nieobsługiwany przez płyty Blu-ray 4K UHD,

Dolby Vision – format podobny do HDR10, ale bardziej zaawansowany i wykorzystujący 12-bitowe kodowanie: daje lepsze efekty, ale zwiększa cenę telewizora,

HLG – prosty format stworzony pod kątem transmisji na żywo.

Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, kleikadam napisał:

Jedyna różnica jaką znalazłem to chyba brak HDMI2.1 - 4K120/VRR/ALLM (pod nowe ps5 lub Xbox) chociaż eARC ma

I znowu nowe informacje... czyli chcesz wykorzystać pod najnowsze konsole... 4K120 fps ci ten telewizor nie odtworzy, to raz dwa konsola będzie miała 60fps nie ważne czy to X czy PS... jeżeli chcesz typowo pod konsole to tylko tego roczne Amplitunery, a jak wiadomo ceny podskoczyły w górę w porównaniu do poprzedników, zreszta jak wszystko inne...

No to raz że Ps5 ma być pod nowy tv ale druga sprawa ten tv jest tylko 4k a nie 8k wiedz i amplituner nie musi być 8k, trochę widzę iż autor tematu delikatnie mówiąc "podniecił się" ale co z tego jeżeli i tak nic nie wykorzysta. Najważniejsze!!!! Kino domowe bez subwofera to raz, tam chyba jest tylko 5.0 set to i tak nie ma co szaleć. Wszystkie konsole i inne urządzenia można bezpośrednio do tv połączyć a dźwięk przez HDMI po ARC do Amp AV przesłać.
A prawda jest taka że każdy kto używa HDR to go ściemnia bo na dłuższą metę nie da się grać przy max ustawieniach.

Nie jestem typem osoby co co parę lat zmienia urządzenia dlatego. Przeważnie kupuję na długie lata i chciałbym mieć wszystko "zabezpieczone" na przyszłość (może kupię nową konsolę a może nie, na pewno nie wcześniej niż za rok). Jeśli jednak trafi się dobra cena na x2600 to powyższa propozycja co by dołożyć wtedy do suba wydaje się być najrozsądniejszą.

4 minuty temu, Bali79 napisał:

autor tematu delikatnie mówiąc "podniecił się" ale co z tego jeżeli i tak nic nie wykorzysta

Nie, po prostu chciałbym kupić coś co nie będę musiał za szybko wymienić, a kupując TV patrzyłem bardziej na wielkość i czy odpowiada mi jakość obrazu. Teraz chciałem bardziej dopasować reszte do TV. Nie czytałem o DA i DV ani HDMI 2.1, wiedziałem że ma (i zawsze lepiej jak ma niż ma nie mieć)ale nie wiedziałem z czym to się je i do końca czy mi to potrebne.

Nie jestem typem osoby co co parę lat zmienia urządzenia dlatego. Przeważnie kupuję na długie lata i chciałbym mieć wszystko "zabezpieczone" na przyszłość (może kupię nową konsolę a może nie, na pewno nie wcześniej niż za rok). Jeśli jednak trafi się dobra cena na x2600 to powyższa propozycja co by dołożyć wtedy do suba wydaje się być najrozsądniejszą.
Nie, po prostu chciałbym kupić coś co nie będę musiał za szybko wymienić, a kupując TV patrzyłem bardziej na wielkość i czy odpowiada mi jakość obrazu. Teraz chciałem bardziej dopasować reszte do TV. Nie czytałem o DA i DV ani HDMI 2.1, wiedziałem że ma (i zawsze lepiej jak ma niż ma nie mieć)ale nie wiedziałem z czym to się je i do końca czy mi to potrebne.
Temu podałem modele na długie lata 4700 i 6700 a nie jakieś tanie pudełka, mają tylko opcje ale nic więc, ani to nie gra ani nic z tym nie zrobisz jeśli chodzi o rozbudowę systemu.
Poczekaj do lutego, do tego czasu już konkurencja będzie mieć coś ciekawego.