Skocz do zawartości
IGNORED

Scientific Audio Electronics

nookie736

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie, czy spotkal sie ktos z was ze sprzetem firmy SAE, z tego co wiem to firma z Californii produkowala na przelomie lat 70/80 tych sprzet wysokiej klasy. Chcialbym wiedziec czy ktos ma jakies doswiadczenia odsluchowe zwiazane z produktami tej firmy, zwlaszcza z koncowkami mocy. Interesuja mnie ogolnie informacje na temat firmy, jakosci produktow i klasy do ktorej sie sprzet zalicza. Dzieki za pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/15250-scientific-audio-electronics/

Miałem kiedyś końcówkę tej firmy (mark cośtam... bodajże VIII, ale dokładnie nie pamiętam). Najwyższe modele tej firmy były bardzo fajne, ale te średnie były robione niestety typowo jak na sprzęt amerykański z tamtych lat. Nie porównuję oczywiście do krelli, marków levinsonów itd. lecz do np. GAS-a czy AMP-a. Oczywiście ten styl budowy może komuś odpowiadać, lecz osobiście uważam, że oprócz wielkiego transformatora i niewiele mniejszych kondensatorów ważna jest także reszta układu. Pisząc o brzmieniu tamtej końcówki mogę tylko dyplomatycznie stwierdzić, że słyszałem wiele lepszych konstrukcji. Oczywiście nie jest to jakiś badziew, bo grała w sumie przyzwoicie... lecz szybko stwierdziłem, że to nie to. Nie słuchałem oczywiście wszystkich modeli więc moja wypowiedź nie może dawać poglądu na całą firmę - sugerujęsamemu posuchać. Mnie brzmienie oferowane przez tamten wzmacniacz nie odpowiadało, lecz napewno niektórym przypadło by do gustu. A ciekaw jestem czemu frma juz nie istnieje... Dużo informacji o niej można znaleźć na stronie www.wardsweb.org. Dodam, iż mimo moich odczuć uważam spotkanie z marką za ciekawe przeżycie na drodze audiofila. Polecam się przyjrzeć sprzętowi tej firmy - szkoda tylko, że w Polsce bardzo trudno kupić cośtej marki, a jak już jest to za zbyt duże pieniądze jak na oferowany dźwięk (mowa tu np. o magnetofonie SAE ktory kosztowal tyle za ile sam sprzedalem swoje cr-5 nakamichi). Jednak jesli ktoś by trafił tanio jakiś klocek (wzmacniacz lub tuner) tej marki to polecam posłuchać - moze znajdzie to, czego oczekuje. Pozdrawiam

Hej Pyru,

dzieki za odpowiedz, ja mam na oku przedwzmacniacz i koncowke, modele 3000 i 2400L...odwiedzilem wczoraj ta strone ktora mi zlinkowales, niestety nie dowiedzialem sie z niej zbyt wiele, natomiast dostalem odpowiedz na maila w ktorym kazano mi zwracac uwage na to czy koncowka ma transformator toroidalny...Niestety nie mam mozliwosci odsluchu gdyz sprzet znalazlem na ebayu, cena startowa 250 euro, jest szansa ze nie skoczy w gore. Z tego co sie orientowalem to sprzet jest strasznie dobrze zrobiony, waga pakietu okolo 40 kilo mowi sama za siebie, potrzebuje w sumie tylko koncowke ktora napedzala by moje kolumny frontowe, jako przedwzmacniacz sluzyc bedzie Amplituner do kina ( Marantz SR-7300 albo Rotel RDS RSX 965 ), koncowka ma odciazac amplituner i powinna grac raczej "cieplo", nie wiem czy nie lepiej kupic jakiegos starszego Rotela lub Marantza, w zaleznosci od tego na jaki amplituner sie zdecyduje...No nic, nie zostaje mi nic innego jak zaryzykowac, aczkolwiek cieszylbym sie na jakiekolwiek opinie...

• 1 rok później...

Ja mam końcówke SAE A201, chyba jedną z wyzszych. Uważam, że jest to jedna z najlepszych końcówek jakie słyszałem. Nie sprzedam!!! Podpięty mam do tego preamp lampowy Cedence i jest tak, jak być powinno.

Uwazam, że to co słysze nie ma jest rewelacyjne. Większośc rzeczy słyszanych w salonach odpada.

Nie mam w tej chwili czasu, zeby sie szerzej wypowiedziec, wiec tylko zasygnalizuje :

Posiadam szczytowy niegdys "Rack" SAE (potezna stalowa konstrukcja na kolkach),

do ktorej przymocowywane sa frontalnie (na sruby ampulowe) poszczegolne elementy

systemu (w calosci wyglada to NAPRAWDE - imponujaco !) W momencie gdy go

kupowalem, ten model (koncowka) czesto prezentowana byla jako jedna liga z Krell-em,

czy Markiem Levinsonem ( mam gdzies obszerny, ilustrowany test, gdzie 3 koncowki,

ta moja i wlasnie Krela i Marka naperzaja potezne Infinity RMS (czy jakos tak, ok. 2 m. wys. !)

Wiecej - nastepnym razem ! :)

Pozdrawiam

Wyjety z "racka" - 2401 - nie przedstawia sie juz tak imponujaco (ok. 30 kg. wagi)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12189-100001707 1170292645_thumb.jpg

post-12189-100001708 1170292643_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Parsec

Tak, z pewnoscia, SAE, jako pre, z pewnoscia ustepuje wspolczesnym, minimalistycznym, ultra-transparentnym

konstrukcjom ! Niesamowity w SAE jest jeszcze wysoki na kilkadziesiat cm. Equalizer parametryczny, pozwalajacy

wycinac czy podbijac dowolne zakresy pasma ! Ja mam taki wlasnie, wbudowany w przedwzmacniacz ! :)

Pozdrawiam

Scientific Audio Electronics- amps

dźwięk:

Ociężały, rozmazany, często twardy i metaliczny, mało precyzyjny, a la integry Denona

z początku lat 80s (PMA-970. 960, 950) czy Kenwooda (seria "900", "1000", "2000"), z połowy lat 80s.

SAE, pomimo swoich 200-300 watt, brak "dmuchu" (nie tylko basowego) :-)

Podobnie jak Carver czy inne "hi-endy", made in USA - Hafler, APT, Counterpoint, Soubcraftsmen,...

30+ letnia integra Sharp/Optonica 33000 , pomimo swoich ułomności, jest dźwiękowo ciekawsza:-)

20+ letni Kenwood KA-9X (integra), również :-)

-----------------------

Trichę tech-info:

Jim's SAE Site

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Jeszcze kilka fot SAE (przepraszam,ze niektore nieostre, ale to jakies z odzysku, przypadkiem znalezione) !

1. Radiatory

2. Od tylu, bez gornej czesci obudowy

3, Plytka wejsciowa prawego kanalu

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-12189-100001675 1170292694_thumb.jpg

post-12189-100001676 1170292692_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

SAE VIII PROFESIONALNY TUNER

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.