Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

22 godziny temu, mariusz05 napisał:

Jak przekombinujesz to pomimo wydania dużej sumy efekt będzie odwrotny od zamierzonego. U mnie wszystko działa zgodnie z założeniami to nie przewiduje na razie nic zmieniać .Lepsze jest wrogiem dobrego.

jakiej dużej ? samemu możesz to zrobić na śmieszenie tanich komponentach i darmowym HA. Najdroższym elementem będą bramki do komunikacji z źródłem ciepła ale teraz nawet tanie chińskie pompy obsługują  modbus.

Dedykowane rozwiązania są droższe ale często mają więcej funkcji jak np włącznik świateł ma w sobie czujnik wilgotności, temperatury, umożliwia obsługę do 4 stref of funkcji przez szybkie kliknięcie lub przytrzymanie.

Tu się nie da przekombinować a przy tragicznej logice pomp ciepła trzeba się wręcz ratować.

W dniu 2.05.2025 o 00:05, Zbig napisał:

Żeby mieć "tak samo", musiał byś mieć taki sam dom, tak samo usytuowany, z tymi samymi mieszkańcami.

Co za niedomyślni ludzie ,chodziło mi o koszty.

14 godzin temu, fetek napisał:

jakiej dużej ? samemu możesz to zrobić na śmieszenie tanich komponentach i darmowym HA. Najdroższym elementem będą bramki do komunikacji z źródłem ciepła ale teraz nawet tanie chińskie pompy obsługują  modbus.

Dedykowane rozwiązania są droższe ale często mają więcej funkcji jak np włącznik świateł ma w sobie czujnik wilgotności, temperatury, umożliwia obsługę do 4 stref of funkcji przez szybkie kliknięcie lub przytrzymanie.

Tu się nie da przekombinować a przy tragicznej logice pomp ciepła trzeba się wręcz ratować.

To co zaoszczędzę na ogrzewaniu pomieszczeń to wydam na taktowaniu kotła gazowego. Podłogówka ma bezwładność rzędu 12-24h to czasowe obniżanie temperatur mi nic nie da bo na dojście do poprzedniej  temperatury zużyje więcej gazu. Jak masz grzejniki z małą bezwładnością to możesz sobie robić takie kombinacje.

3 godziny temu, mariusz05 napisał:

To co zaoszczędzę na ogrzewaniu pomieszczeń to wydam na taktowaniu kotła gazowego. Podłogówka ma bezwładność rzędu 12-24h to czasowe obniżanie temperatur mi nic nie da bo na dojście do poprzedniej  temperatury zużyje więcej gazu. Jak masz grzejniki z małą bezwładnością to możesz sobie robić takie kombinacje.

ile ? to Ty masz chyba 20 cm wylewki...fany bufor.

w sezonie grzewczym bym Ci pokazał wykresy, teraz muszę "strzelać z głowy" ale jeśli odpalam kociołek o ~15 to o 19 mam ciepłą podłogę w łazience i nie mam anhydrytu a w układ wpada 35st.

U ciebie to fajnie wychodzi a jeśli nie masz dodatkowych potrzeb to po prostu nie ma sensu mieszać, wdrażanie systemu od zera to zawsze problemy, zwłaszcza jak robimy sami. W moim przypadku loxone wykorzystuje do czegoś zupełnie innego, przejęcie kontroli nad ogrzewaniem będzie dodatkiem.

Edytowane przez fetek
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.