Skocz do zawartości
IGNORED

Klon Sansui AU-70 - Reduktor Szumu

Rekomendowane odpowiedzi

Po wielu próbach i odpowiednim(?) dobraniu CD, głośników i kabli jesteśmy  zaskoczeni co ten SansuiX AU70 potrafi. Gra ciągle w takim stanie, jak go fabryka stworzyła. Gra z niesamowitą skalą częstotliwości. Jedynym ograniczeniem jest ludzki słuch i aktualnie podpięte głośniki - od 18Hz do 45 000 Hz. 

😁

16 godzin temu, LJ3 napisał:

Po wielu próbach i odpowiednim(?) dobraniu CD, głośników i kabli jesteśmy  zaskoczeni co ten SansuiX AU70 potrafi. Gra ciągle w takim stanie, jak go fabryka stworzyła. Gra z niesamowitą skalą częstotliwości. Jedynym ograniczeniem jest ludzki słuch i aktualnie podpięte głośniki - od 18Hz do 45 000 Hz. 

😁

Proponuję wymienić kondensatory w torze audio zgodnie z zaleceniami IGS. U mnie całkowicie inne granie. Oczywiście na plus. 

2 godziny temu, Rysiek_DAC napisał:

Proponuję wymienić kondensatory w torze audio zgodnie z zaleceniami IGS. U mnie całkowicie inne granie. Oczywiście na plus. 

Czyżby coś mi umknęło na Forum? Czy możesz zactować te zalecenia Igora lub wskazać w której to było wiadmości ? 

W dniu 24.02.2023 o 22:59, igsaudio napisał:

Osobiście, w pierwszej kolejności, zwróciłbym uwagę na użyte kondensatory w torze audio. W podstawowej wersji zastosowane są poliestrowe. Nie są to najlepsze kondensatory. Wg mnie, warto je wymienić na impregnowane w oleju, np. Mcap serii EVO Oil. Ja takich używam i brzmią pięknie. Taki upgrade to około 450zł.

Dziękuję. W końcu ktoś potwierdził moją teorię 👍😎

O tutaj wspomina Igor o kondensatorach. 

25 minut temu, januszowe napisał:

są do D. Zamulają, pieniądze wyrzucone w błoto, ja bym zastosował cos od Jantzen.

Ocho, po dyskusji o kablch teraz będzie dyskusja o kondensatorach. Myślałem, że chodzi o róznicę w wartościach a nie w kolorach czy kroju czcionki na obudowie 😉 

Słyszałem od kolegi, że jego znajomy słyszy różnicę w kolorze otuliny na kondensatorach w prostowniku zasilacza a jego wójek to nawet w kolorze naklejki na twardym dysku, na ktrórym trzyma pliki Hi-Res przed skopiowaniem na kartę SD for Audio - jak jest czarna naklejka, to pliki przechodzą i są potem matowe i nieco ciemne w odłuchu. 🙂 

Edytowane przez Inmark
5 godzin temu, Inmark napisał:

Ocho, po dyskusji o kablch teraz będzie dyskusja o kondensatorach. Myślałem, że chodzi o róznicę w wartościach a nie w kolorach czy kroju czcionki na obudowie 😉 

Słyszałem od kolegi, że jego znajomy słyszy różnicę w kolorze otuliny na kondensatorach w prostowniku zasilacza a jego wójek to nawet w kolorze naklejki na twardym dysku, na ktrórym trzyma pliki Hi-Res przed skopiowaniem na kartę SD for Audio - jak jest czarna naklejka, to pliki przechodzą i są potem matowe i nieco ciemne w odłuchu. 🙂 

Koniec dyskusji. Wszystko zależy od źródła sygnału. Jak ktoś ma gówno to co byś nie zrobił i tak sernika nie upieczesz.

17 godzin temu, Rysiek_DAC napisał:

Koniec dyskusji. Wszystko zależy od źródła sygnału. Jak ktoś ma gówno to co byś nie zrobił i tak sernika nie upieczesz.

Podczas odsłuchów u znajomego, który ma dużo więcej możliwości niż ja, próbowaliśmy składać wiele systemów z tym AU70. 

Potwierdzam. Źródło dźwięku wiele może zmienić.

Gość

(Konto usunięte)

Dzień dobry. Jako, że już zebrało mi się kilka wzmacniaczy Sansui AU70 do remontu, zamówiłem hurtem potencjometry 500k Log, 150k Tap. Są to potencjometry z odczepem Loundess. Pasują do oryginalnego wzmacniacza, do Dream Ampa pewnie też. Dostałem już sample (foto) i wyglądają bardzo obiecująco. Cena zakupu to $14, więc mogę zaoferować kilka nadmiarowych sztuk za jakieś 65PLN/szt. Ktoś z Państwa będzie chętny?

IMG-6538.thumb.jpg.75979450a032911763d2fbeadb09d473.jpg

ja wymieniam na oryginalne Noble Volume/Balance one maja dłuższy gwint nie ma potem druciarstwa, przerabiania. 

tych twoich to nie warto, takie alpsy po 3$ kupowałem w tamtym roku

tu masz kup sobie 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

IMG_2058.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez januszowe
Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, januszowe napisał:

takie alpsy po 3$ kupowałem w tamtym roku

Te Twoje "Alpsy" za 3 bucksy to podróbki. Nie mają nawet podanej wartości Tap. Mają krótki gwint i do oryginału nie pasują. Zostanę jednak przy mojej wersji, od sprawdzonego dostawcy, od którego bierzemy dziesiątki tysięcy potencjometrów rocznie.
@januszowe Za ironiczne uwagi również dziękuję. Nie potrzeba.

Oryginalne są.

Cytat

dziesiątki tysięcy potencjometrów rocznie.

Wstawił bym ci link gdzie można kupić oryginalne noble 500k ale takich ilości nie mają

Edytowane przez Seyv
Osobiste wycieczki

Wczoraj uruchomiłem wersje IGS na 6AN8A Ultron. A wcześniej uruchomiłem wersję IGS na 6F1P. W obu para UTM7077. Powiem tak "jest potencjał", ale musze sie osłuchać, bo na razie za krótko i tylko na warsztacie. Poza tym mam tylko jedna parę traf głośnikowych więc, nie będzie bezpośredniego porównania, bo trzeba je przepiąć. Jakby były po 100euro to bym kupił, ale już skończyła się promocja 😞

Porównania z wersją orginalną RS też nie mam, bo tylko ją kiedyś złożyłem dla kogoś i nie było mi dane posłuchać, bo nie było wtedy TG.

W tej chwili składa się jeszcze PREAMP Reduktora Szumu, bo zostały mi płytki z pierwszej wersji, więc prawdopodobnie dojdzie do mariażu końcówka IGS w dwóch wersjach jak wyżej i Premap RS.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Rjs49ce
W dniu 8.03.2023 o 11:07, januszowe napisał:

ja wymieniam na oryginalne Noble Volume/Balance one maja dłuższy gwint nie ma potem druciarstwa, przerabiania. 

tych twoich to nie warto, takie alpsy po 3$ kupowałem w tamtym roku

tu masz kup sobie 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

IMG_2058.JPG

Matko Bosko! Nie użyłbym ich nawet w projekcie za 100zl. Nie promujmy proszę takiego badziewia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak odnawiam wzmacniacz z lat 60 to wstawiam oryginalne potencjometry, mam ich dużo robię selekcje, cześć potencjometrów nie ma odpowiedników (balansu), nikogo nie obchodzi co ty byś zrobił co ci się wydaje. Serwisy audio wysyła stare potencjometry do naprawy do tego pana, idź i mu powiedz ze jego praca to badziewie  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , czym mają je zastąpić?, jak masz 100 zł to sobie ksiazke kup poczytaj.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez januszowe
W dniu 9.03.2023 o 13:17, LJ3 napisał:

Jest możliwość porównania wpływu lamp na dźwięk? 

Napisz o różnicy jaką dają 6AN8A na płytce, od 6F1P. 

Nie ma jakiś spektakularnych różnic. Wg moich uszów wersja 6F1P jest nieco "jaśniejsza". Natomiast dodanie preampu RS-a na 12AX7 zmienia znacznie sytaucję, żeby nie powiedzieć bardzo.

51 minutes ago, Rjs49ce said:

Nie ma jakiś spektakularnych różnic. Wg moich uszów wersja 6F1P jest nieco "jaśniejsza". Natomiast dodanie preampu RS-a na 12AX7 zmienia znacznie sytaucję, żeby nie powiedzieć bardzo.

W którą stronę idziemy po dodaniu preampu 12AX7?

34 minuty temu, sabalek napisał:

W którą stronę idziemy po dodaniu preampu 12AX7?

W stronę wzmacniacza gitarowego 😉

nagrywamy.com

18 godzin temu, voltamper napisał:

RH2702 250KA x2 "niebieski Alps". Wyczerpałem już limit obelg. Panowie naprawdę wiarygodne źródło oryginałów mile widziane. Nie musi to być wersja z odczepem. Wystarczy zwykły podwójny najlepiej o rezystancji >200k

Stosowałem "alpsy" z aliexpressu po dwadziescia kilka zł i było zupełnie dobrze . Zmieniłem ostatnio na drabinkę z rezystorami Dale ( z allegro ) tylko dlatego że mają mniejszą rozbieżność miedzy kanałami (w pomiarach). Dla tych którym za ciężko nimi obracać ( choć ja używam potencjometru głośności niezwykle rzadko - sterowanie poziomem źródła ) polecam trening na siłowni .... 

Witam Państwa. Jestem po pierwszych odsłuchach AU 70 w wersji Pana Krzysztofa z RS. W końcu udało się go uruchomić. Lampy 7189, 6AN8, 12AX7, trafa od Pana Pawła z Trafonici. Jest tak jak mówił Pan Krzysztof. Chce się słuchać, słuchać, słuchać ....... słuchać. Poznaję utwory na nowo. Życzę każdemu takich doznań muzycznych. Dziękuję wszystkim dzięki którym mogę cieszyć się tym wzmacniaczem 

2 godziny temu, CondraDD napisał:

Witam Państwa. Jestem po pierwszych odsłuchach AU 70 w wersji Pana Krzysztofa z RS. W końcu udało się go uruchomić. Lampy 7189, 6AN8, 12AX7, trafa od Pana Pawła z Trafonici. Jest tak jak mówił Pan Krzysztof. Chce się słuchać, słuchać, słuchać ....... słuchać. Poznaję utwory na nowo. Życzę każdemu takich doznań muzycznych. Dziękuję wszystkim dzięki którym mogę cieszyć się tym wzmacniaczem 

Z jakimi kolumnami i źródłem gra u Ciebie AU70?

W dniu 11.03.2023 o 21:36, Rjs49ce napisał:

Dopytam:

Czy wersja na 6AN8 gra mniej ostro na górze od 6F1P?

Czy jest to od razu zauważalne?  

Jakie kondensatory są w obydwu wersjach?

Olejowe? 

Edytowane przez LJ3

Zauważyłem i opisałem, że wersja 6F1P ("fabryczna") jest nieco jasna. Napiszę wręcz, ze dla mojego ucha zbyt jasna, dół, średnica mocna. Góra mocna ale również dość ostra - zbyt rażąca dla ucha. Ma jednak bardzo pozytywną cechę - gra bardzo szczegółowo i konturowo.

Dźwięk bardzo zależy od podpiętego źródła. Próbowaliśmy w gronie znajomych różnych CD-ków. Najlepiej było po podpięciu Cd z końcówką (buforem) zrobioną na lampach GE 12SN7GTA NOS. Ale mimo wszystko ciągle była zbyt mocna góra. Nadmienię, że jeszcze nic nie zmieniałem, nawet kondensatorów na olejowe, wszystko w oryginale. Lampy wygrzane przez ok 45-50 h. 

15 godzin temu, CondraDD napisał:

Witam,

Pytanie o trafa. Na kiedy miałeś termin wykonania traf?

Ja czekam na moje, które miały być gotowe w listopadzie 2022r.

Jak wrażenia odsłuchowe?

9 minut temu, Rysiek_DAC napisał:

Witam,

Pytanie o trafa. Na kiedy miałeś termin wykonania traf?

Ja czekam na moje, które miały być gotowe w listopadzie 2022r.

Jak wrażenia odsłuchowe?

Termin wykonania traf to skomplikowana sprawa. Czekałem na nie bardzo, bardzo długo, ale było warto. Nie wiem jak grają trafa konkurencji, ale ten dźwięk robi wrażenie. Trafa to najważniejszy element takiego wzmacniacza. Chętnie bym się spotkał z użytkownikami traf TraFan czy Igis Audio. Co do wrażeń: niczego nie brakuje, bas niesamowicie kontrolowany, jeden z kolegów nie mógł uwierzyć, że to gra lampa. Szczegółowość, otwartość. Dużo zależy od jakości nagrania. Wyczuwalna jest różnica w brzmieniu płyt.  Fortepian czy gitara są niesamowite. Pierwsze wrażenie odsłuchu - szkoda, że nie nagraliśmy swoich min - zapewne były by to bezcenne filmiki.  

15 minut temu, CondraDD napisał:

Termin wykonania traf to skomplikowana sprawa. Czekałem na nie bardzo, bardzo długo, ale było warto. Nie wiem jak grają trafa konkurencji, ale ten dźwięk robi wrażenie. Trafa to najważniejszy element takiego wzmacniacza. Chętnie bym się spotkał z użytkownikami traf TraFan czy Igis Audio. Co do wrażeń: niczego nie brakuje, bas niesamowicie kontrolowany, jeden z kolegów nie mógł uwierzyć, że to gra lampa. Szczegółowość, otwartość. Dużo zależy od jakości nagrania. Wyczuwalna jest różnica w brzmieniu płyt.  Fortepian czy gitara są niesamowite. Pierwsze wrażenie odsłuchu - szkoda, że nie nagraliśmy swoich min - zapewne były by to bezcenne filmiki.  

Ja obecnie posiadam trafa od IGS-a. Mam zamówione trafa od Pawła z Trafonica. Także czekam spokojnie na swoje. Po odsłuchu innych traf będę mógł się wypowiedzieć o IGS. Jak dla mnie trafa IGS (7077) grają ładnie, bass jest góra ładnie gra scena się pojawia. Ale nie mam punktu odniesienia.

8 godzin temu, CondraDD napisał:

Chętnie bym się spotkał z użytkownikami traf TraFan czy Igis Audio. Co do wrażeń: niczego nie brakuje, bas niesamowicie kontrolowany, jeden z kolegów nie mógł uwierzyć, że to gra lampa. Szczegółowość, otwartość. Dużo zależy od jakości nagrania. Wyczuwalna jest różnica w brzmieniu płyt.  Fortepian czy gitara są niesamowite. Pierwsze wrażenie odsłuchu - szkoda, że nie nagraliśmy swoich min - zapewne były by to bezcenne filmiki.  

O graniu wersji fabrycznej z Igis Audio można by napisać to samo. Bas mocny, bardzo kontrolowany. Szczegółowość, duża otwartość, przestrzeń. Bardzo dużo zależy od jakości nagrania. Od razu słyszalna zamiana źródła, czy głośników. Jedno co mi nie odpowiada w tej wersji,  to duża, bardzo podkreślona moc górnej części pasma i mocna konturowość we wszystkich zakresach. Podejrzewam, że to jest charakterystyczne dla sowieckich lamp.

teraz musicie tylko porównać z wersja referencyjną (trafan) i będziecie wiedzieć z czym do ludzi😁

na szczęście żaden geniusz nie kupował Sizei, Ogonowski.  

Edytowane przez januszowe
  • Pokaż nowe odpowiedzi