Skocz do zawartości
IGNORED

Klon Sansui AU-70 - Reduktor Szumu

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, januszowe napisał:

teraz musicie tylko porównać z wersja referencyjną (trafan) i będziecie wiedzieć z czym do ludzi😁

na szczęście żaden geniusz nie kupował Sizei, Ogonowski.  

Nie wiem dlaczego pomijany jest temat Pana Pawła z Trafonicy.

O ile dobrze pamiętam Trafonica jako pierwsza opracowała trafo do AU-70 RS.

Pan Mariusz Jaglarz z SinusAudio zachęcał do montażu dream ampa z trafami Trafonica.

Co si stało, że Trafonica jest pomijana?

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG-20221202-WA0007.thumb.jpg.f79893ca2bbdfb370aecba18b26928b8.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Rysiek_DAC napisał:

Nie wiem dlaczego pomijany jest temat Pana Pawła z Trafonicy.

...

Co si stało, że Trafonica jest pomijana?

Bo prawie nikt się nie może doczekać. Ja miałem moje dostać w styczniu. Mam nadzieję ze Pan Paweł mówił o styczniu tego roku.

Rdzenie RZC to kolejna wariacja na temat brzmienia au 70, czy lepsza? raczej nie. Właściciel firmy trafan pisał ze standardowe rdzenie sa tak dopracowane ze lepiej nie bawić sie w RZC "Ja rzc nie polecam , ei są tak dopracowane iż nic się nie zyskuje na rzc więcej." 

- a moze traci? 😁

na olx widziałem ktos chciał sprzedać pare dni temu trafa trafonicy wyluty za 3.4k a wiec są w sprzedaży.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez januszowe
21 minut temu, januszowe napisał:

Rdzenie RZC to kolejna wariacja na temat brzmienia au 70, czy lepsza? raczej nie. Właściciel firmy trafan pisał ze standardowe rdzenie sa tak dopracowane ze lepiej nie bawić sie w RZC "Ja rzc nie polecam , ei są tak dopracowane iż nic się nie zyskuje na rzc więcej." 

- a moze traci? 😁

...

Nawet nie wiem jak to skomentować by pozostać grzecznym.

11 godzin temu, tomant napisał:

Bo prawie nikt się nie może doczekać. Ja miałem moje dostać w styczniu. Mam nadzieję ze Pan Paweł mówił o styczniu tego roku.

Dajcie schemat uzwojeń to wam ponawijam cewki dokupicie rdzenie i będą trafa znacznie szybciej ...

Witam

Mam pytanie z trochę innej beczki, ale powiązane z kuchnią sztuki wykonywania transformatorów głośnikowych w szczególności z konstrukcją Sansui - ekranowania. Transformator ma zwój ekranowania rozdzielający część uzwojeń.  (zarówno pierwotnych jak i wtórnych). Jaki jest sens takiego ekranowania i czy jest to zwój otwarty czy zamknięty? Czy to ma również praktyczne przełożenie na jakość odsłuchu. Jeśli tak to jaki materiał dla tak szerokiego pasma częstotliwości (miedź, mumetal). Czy zewnętrzna obudowa pełni również rolę ekranowania, czy to bardziej aspekt wizualny, bo nie zauważyłem uziemiania samego transformatora.

26 minut temu, krzyz123 napisał:

Witam

Mam pytanie z trochę innej beczki, ale powiązane z kuchnią sztuki wykonywania transformatorów głośnikowych w szczególności z konstrukcją Sansui - ekranowania. Transformator ma zwój ekranowania rozdzielający część uzwojeń.  (zarówno pierwotnych jak i wtórnych). Jaki jest sens takiego ekranowania i czy jest to zwój otwarty czy zamknięty? Czy to ma również praktyczne przełożenie na jakość odsłuchu. Jeśli tak to jaki materiał dla tak szerokiego pasma częstotliwości (miedź, mumetal). Czy zewnętrzna obudowa pełni również rolę ekranowania, czy to bardziej aspekt wizualny, bo nie zauważyłem uziemiania samego transformatora.

Najpełniej rolę i sposób ekranowania transformatorów opisał w swojej książce G.S.Cykin - Transformatory małej częstotliwości . Polecam bardzo dobra pozycja

Oto moje ostatnie zdobycze.

Chciałem się zapytać może ktoś wie... czy jest różnica w dźwięku 6an8 a 5an8 ???

Pytanie następne w jakim wieku są moje lampy może ktoś coś mi o nich napisać ???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ważne żeby nowe, nieużywane były przy używanych na granicy swojego życia wzmacniacz może się wzbudzać, trzaski z głośników, nierówna głośność itd. Należy uważać na używane lampy w szczególności mocy, wielu sprzedawców  pisze ze niby nowe a po zdjęciach widać, przysmażone 🙂 i jak sklep pisze ze używane a na zdjęciach w pudełkach to nie myśl sobie ze są nowe tylko chodziło o to ze stare i dlatego wystawione jako używane, jeszcze ważniejszą kwestią są pomiary lamp.

Edytowane przez januszowe
11 godzin temu, Wooke napisał:

Oto moje ostatnie zdobycze.

Chciałem się zapytać może ktoś wie... czy jest różnica w dźwięku 6an8 a 5an8 ???

Pytanie następne w jakim wieku są moje lampy może ktoś coś mi o nich napisać ???

Ukryta Zawartość

Nie sugeruj się pudełkiem. Wiek możesz odczytać po nadruku na lampie, cokole ale nie na każdej jest. 

Ukryta Zawartość

14 godzin temu, Wooke napisał:

Różnica jest w napięciu żarzenia - lampa 5AN8 ma 4,7V.

W dniu 17.03.2023 o 10:48, januszowe napisał:

ważne żeby nowe, nieużywane były przy używanych na granicy swojego życia wzmacniacz może się wzbudzać, trzaski z głośników, nierówna głośność itd. Należy uważać na używane lampy w szczególności mocy, wielu sprzedawców  pisze ze niby nowe a po zdjęciach widać, przysmażone 🙂 i jak sklep pisze ze używane a na zdjęciach w pudełkach to nie myśl sobie ze są nowe tylko chodziło o to ze stare i dlatego wystawione jako używane, jeszcze ważniejszą kwestią są pomiary lamp.

Dziękuję za info ja kupuje tylko nowe bo nie mam Jeszcze miernika więc po co mam ryzykować 

W dniu 7.11.2022 o 13:07, tenkowal napisał:

Wielkie dzięki za wykonanie pomiarów. Wynik jest jeszcze lepszy, niż przypuszczałem - spodziewałem się pogorszenia parametrów, ale układ kompensuje różnice w emisji lepiej, niż zakładałem. To odpowiada nie tylko na pytania o konieczność parowania, ale także uspokaja, że lampy mogą grać wiele lat i nawet ze zużyciem poniżej 70% emisji będą grały poprawnie. 
Ostatnio mierzyłem lampy ECC83 RFT z 1957 roku grające regularnie w tym samym odbiorniku Beethoven II od jego nowości, nadal mierzyły się na 70+% emisji i transkonduktancji. Jeśli 5AN8 były produkowane z nie gorszą jakością katod niż w demoludzie, to o wymianę lamp nie trzeba się martwić w zasadzie do końca życia - prędzej słuch potracimy niż one zdechną. 

Bardzo mnie cieszy twoja wypowiedź Mam nadzieję że jest tak jak mówisz chciałem jeszcze powiedzieć że kupiłem sobie kilka lamp 5an8 Pewnie widziałeś na końcu forum więc jak tylko zdobędę ten wzmacniacz to będę mógł się cieszyć.

Wreszcie trafiłem na źródło, które dla mnie, gra bardzo dobrze z "fabrycznym" SansuiX AU70. Wszystko jeszcze w ramach wygrzewania lamp i podpinania kolejnych, dostępnych "grajków", bez dokonywania jakichkolwiek zmian, np. kondensatorów na olejowe. Objawy pozytywne: dodanie więcej niskich. Dół pasma zrobił się bardziej wyraźny, schodzi niżej. Wrażenie, że jest jakby "tłustszy". Wszystko z równoczesnym lekkim ograniczeniem góry pasma. Objawia się to szczególnie dodaniem więcej delikatności na górze, która mniej razi. Ogólnie zmniejszył się ostry kontur. 

Edytowane przez LJ3

januszowe 

Pisałem. Na IGS też jest sporo dołu ale zawsze może być lepiej. 

Jakie masz kolumny? Podaj pasmo przenoszenia. 

Edytowane przez LJ3
3 godziny temu, froste napisał:

Zdradzisz co to za źródło ?

Stara dobra seria Sony CDP X- ES z DAC na CXD2562Q. Im wyższy model tym lepiej. 

W dniu 20.03.2023 o 16:03, januszowe napisał:

Witam. Posiadam DremAmp na trafach z Trafonici. Jest dużo basu, świetna średnica, góra otwarta, szczegółowa. Nie jest rozjaśniony. Odsłuchy na Aria 926, oraz Marantz SA-11s1. Chętnie spotkam się z właścicielami innych traf w wzmacniaczu marzeń RS celem spędzenia czasu z zafiksowanymi ludźmi.

Edytowane przez Seyv
5 godzin temu, CondraDD napisał:

Witam. Posiadam DremAmp na trafach z Trafonici. Jest dużo basu, świetna średnica, góra otwarta, szczegółowa. Nie jest rozjaśniony. Odsłuchy na Aria 926, oraz Marantz SA-11s1. Chętnie spotkam się z właścicielami innych traf w wzmacniaczu marzeń RS celem spędzenia czasu z zafiksowanymi ludźmi.

Dziwi mnie to stwierdzenie " Jest dużo basu", gdy gra się na głośnikach, gdzie spadek efektywności jest -6 dB w przypadku Arii 926 już przy 37 Hz (w Arii 936, które słyszałem - przy 32 Hz). Jest dużo basu ale przy jakiej głośności. Ja gram przy volume na 1/4 - 1/3, max to 1/2, to jest jeszcze do wytrzymania  - zależnie od nagrania. 

Czy te kolumny (Efektywność: [dB] 88) do słabej mocą lampy? Grają na basie  dość anemicznie. 

Co jeśli okaże się, że na trafach z Trafonici i IGS gra niemal tak samo? Tak sądzę. 

Edytowane przez LJ3

Witam

Nurtuje mnie problem opóźnionego włączania napięcia anodowego. W oryginale AU70 nie ma próżniowej diody w prostowniku załatwiającej ten problem (napięcie anodowe pojawia się po nagrzaniu katody). Jest powielacz, ale chyba nie wprowadza opóźnienia?.  Podanie +400V na lampy z zimnymi katodami chyba niezbyt dobrze wpłynie na trwałość. 

14 godzin temu, CondraDD napisał:

Czy 4 omy to problem,??.

Pytanie do was.....   Nikt za Bardzo o tym jakoś nie wspomina a wiem, że to ważna kwestia .... 

Jakie Kolumny Pasują  ......

Do tego Wzmacniacza .... ???????

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, Wooke napisał:

Pytanie do was.....   Nikt za Bardzo o tym jakoś nie wspomina a wiem, że to ważna kwestia .... 

Jakie Kolumny Pasują  ......

Do tego Wzmacniacza .... ???????

np

https://akustyk.com.pl/p/40/263/akustyk-el12

https://akustyk.com.pl/p/40/262/akustyk-elm

http://yb-audio.pl/realizacje/epicmonitor/

http://www.troelsgravesen.dk/Ellipticor-1.htm

14 godzin temu, tomek_j napisał:

Witam

Nurtuje mnie problem opóźnionego włączania napięcia anodowego. W oryginale AU70 nie ma próżniowej diody w prostowniku załatwiającej ten problem (napięcie anodowe pojawia się po nagrzaniu katody). Jest powielacz, ale chyba nie wprowadza opóźnienia?.  Podanie +400V na lampy z zimnymi katodami chyba niezbyt dobrze wpłynie na trwałość. 

Najprościej możesz załatwić wstawiając przełącznik . Właczacz 1 pozycję ( żarzenie lamp ) , idziesz do kuchni do lodówki otwierasz zimne piwo , nalewasz do szklanki wracasz do wzmacniacza i właczasz poz 2 ( do żarzenia włącza się zasilanie anodowe ) . 

18 minut temu, 2w1 napisał:

Najprościej możesz załatwić wstawiając przełącznik . Właczacz 1 pozycję ( żarzenie lamp ) , idziesz do kuchni do lodówki otwierasz zimne piwo , nalewasz do szklanki wracasz do wzmacniacza i właczasz poz 2 ( do żarzenia włącza się zasilanie anodowe ) . 

ok - nie pytałem jak tylko czy ktoś stosuje, bo chyba nic o tym się nie pisało. Przełącznik to rozwiązanie takie sobie, do testów może być, ale najlepiej zrobić prosty układ opóźniający z przekaźnikiem.  Dziwi mnie że w oryginale też nic takiego nie ma, a to może mieć duży wpływ na trwałość lamp. Czy w układzie RS jest opóźnienie? 

6 minut temu, tomek_j napisał:

ok - nie pytałem jak tylko czy ktoś stosuje, bo chyba nic o tym się nie pisało. Przełącznik to rozwiązanie takie sobie, do testów może być, ale najlepiej zrobić prosty układ opóźniający z przekaźnikiem.  Dziwi mnie że w oryginale też nic takiego nie ma, a to może mieć duży wpływ na trwałość lamp. Czy w układzie RS jest opóźnienie? 

Ja zrobilem sobie uklad opozniający napięcie anodowe oraz dodatkowo, chyba na wyrost przy tych mocach- uklad softstartu żarzenia 🙂

14 minut temu, tomek_j napisał:

W układzie RS nie ma opóźnienia ale jeden z administratorów grupy na facebooku opracował alternatywny zasilacz w którym jest co trzeba .

8 minut temu, tomislaw_x napisał:

Ja zrobilem sobie uklad opozniający napięcie anodowe oraz dodatkowo, chyba na wyrost przy tych mocach- uklad softstartu żarzenia 🙂

Czy mógłbyś proszę podzielić się tym rozwiązaniem? Na grupie fb był kilkukrotnie poruszany ten temat, ale rozwiązania na przekaźnikach (alternatywnie drugim włączniku) były uznawane przez adminów jako nieprawidłowe.

• Pokaż nowe odpowiedzi