Skocz do zawartości
IGNORED

Klon Sansui AU-70 - Reduktor Szumu

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 30.04.2024 o 19:22, przemak napisał:

No to tak jak pisałem na początku:

* tak, wiem, że nie chcesz mostkować - ale musisz 😉

Pociągnę jeszcze temat bo chciałbym się upewnić. 

W tym filmie Reduktora Szumów jest mowa o tym kiedy jest możliwe mostkowanie. 

Mianowicie kiedy masa i czarny są połączone. W przypadku mojego klona tak jest. 

Czy RS się myli, czy czegoś nie uwzględnia?

6 minuta 50 sekunda filmu. 

Edit. Nie mogę wkleić linka z jakiegoś powodu. Łatwo znajdziesz jak wpiszesz monofonizacja wzmacniacza w YouTube

Edytowane przez K8v8M
Godzinę temu, K8v8M napisał:

Pociągnę jeszcze temat bo chciałbym się upewnić. 

W tym filmie Reduktora Szumów jest mowa o tym kiedy jest możliwe mostkowanie. 

Mianowicie kiedy masa i czarny są połączone. W przypadku mojego klona tak jest. 

Czy RS się myli, czy czegoś nie uwzględnia?

6 minuta 50 sekunda filmu. 

Edit. Nie mogę wkleić linka z jakiegoś powodu. Łatwo znajdziesz jak wpiszesz monofonizacja wzmacniacza w YouTube

Ale że mierzyłeś omomierzem? To czerwony też będzie miał przejście z masą, przecież tam jest transformator. 

nagrywamy.com

W dniu 29.04.2024 o 23:04, madras napisał:

Czyli katody masz już zgodnie z układem Sansui, ale filtr 82 kΩ + 220 pF pozostał. Tak się składa, że kiedyś @Filip.rwk wypożyczył mi DreamAmpowi na pomiary i przetestowałem dokładnie tę konfigurację i kilka innych. Wygrzebałem te pomiary właśnie z archiwum. DreamAmp był już z poprawnie podłączonymi katodami, ale różne wartości filtru były testowane:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wariant, który masz przestawia wykres zielony. Widać, że w paśmie akustycznym już od około 3kHz mamy wyraźny spadek sopranów.

W dniu 16.04.2024 o 20:12, GarbataPoczwara napisał:

Wyjąłem dzisiaj z paczkomatu pikofarady i kiloomy do pioneer-owskiego filtra 6AN8 i zrobiłem zmiany na płytce. Wnioski są takie że wycięło mocno dół pasma dokładając trochę na górze

Także Twoje obserwacje są prawie zgodne z wykresem. Prawie, bo to góra została przywrócona, a nie bas wycięty. Pozornie odczułeś spadek basu, bo na filtrze 22 kΩ + 100 pF wyrównała się góra pasma tak naprawdę.

Wariant który najprawdopodobniej mam odpowiada preferencjom odsłuchowym doświadczonych słuchaczy:olive.thumb.jpg.ca6777b386c221bdad59af4b89db8a42.jpg

Powyższe wyniki zostały przeprowadzone przez Harman Industries z udzialem wszelkich grup wiekowych, stopnia doswiadczenia/osluchania a nawet roznych grup kulturowych/narodowosciowych.

* Powyższe informacje zostały przedstawione w

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez GarbataPoczwara
55 minut temu, GarbataPoczwara napisał:

Wariant który najprawdopodobniej mam odpowiada preferencjom odsłuchowym doświadczonych słuchaczy:

Ale to dotyczy pomiarów mikrofonem w miejscu odsłuchu a nie elektrycznego pasma wzmacniacza na jego wyjściu...

nagrywamy.com

1 godzinę temu, GarbataPoczwara napisał:

Wariant który najprawdopodobniej mam odpowiada preferencjom odsłuchowym doświadczonych słuchaczy:

Ukryta Zawartość

Powyższe wyniki zostały przeprowadzone przez Harman Industries z udzialem wszelkich grup wiekowych, stopnia doswiadczenia/osluchania a nawet roznych grup kulturowych/narodowosciowych.

* Powyższe informacje zostały przedstawione w

Ukryta Zawartość

Mi zdecydowanie odpowiada podbicie basu i obniżenie wysokich. Choć w kwestii wysokich dużo zależy od ich specyfiki (jakości?). Generalnie wysokie tony mnie łatwo męczą. Może dlatego że słyszę jeszcze całkiem nieźle (do 15,5kHz). 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

39 minut temu, przemak napisał:

Ale to dotyczy pomiarów mikrofonem w miejscu odsłuchu a nie elektrycznego pasma wzmacniacza na jego wyjściu...

Czy jeśli pasmo na wyjściu jest płaskie to na mikrofonie wyjdzie krzywe?

10 minut temu, GarbataPoczwara napisał:

Pasmo pomiaru mikrofonowego to pasmo wyjścia wzmacniacza splecione z odpowiedzią zestawu głośnikowego i pomieszczenie. Tak więc możemy jakoś choćby w przybliżeniu wyliczyć ten pomiar mikrofonowy jak znamy te dwa dodatkowe składniki.

nagrywamy.com

20 minut temu, przemak napisał:

Pasmo pomiaru mikrofonowego to pasmo wyjścia wzmacniacza splecione z odpowiedzią zestawu głośnikowego i pomieszczenie.

Dlatego namawiam @madras do odsłuchów, bo tak się chyba zapatrzył w oscyloskop że zapomniał o najważniejszym.

W dniu 4.05.2024 o 19:45, GarbataPoczwara napisał:

Ukryta Zawartość

Tak jak napisał @przemak przytoczony przez Ciebie wykres z pomiarów mikrofonem zestatów głośnikowych ma sie nijak do elektrycznych pomiarów wzmacnicza. Wzmacniacz na obciążeniu rezystancyjnym elektrycznie powinien być płaski jak deska od 20 Hz do 20 kHz jeżeli mówimy o urządzeniu Hi-Fi.

Co do tego wykresu, ktory wstawiłeś to nie jestem zdziwiony, że większość słuchaczy preferuje balans brzmienia przesunięty w strone basów a nie sopranów. Stąd polecam regulowany filtr PRESENCE.

W dniu 4.05.2024 o 21:21, GarbataPoczwara napisał:

Oczywiście, że tak.

W dniu 4.05.2024 o 21:55, GarbataPoczwara napisał:

Dlatego namawiam @madras do odsłuchów, bo tak się chyba zapatrzył w oscyloskop że zapomniał o najważniejszym.

Staram się być obiektywny, jestem konstuktorem. Na forum nie wypowiadam się o moich subiektywnych odczuciach, żeby nikomu nie sugerować niczego. Wolę wsłuchiwać się z uwagą w niczym niezmąconą opinię forumowiczów. Ponadto subiektywną opinię łatwo podważyć, a wynik pomiaru już nie.

W dniu 3.05.2024 o 06:38, GarbataPoczwara napisał:

Czy próbowałeś po prostu posłuchać obu wariantów? A jeśli tak to który Ci się bardziej podobał?

Do tej pory z tego co tu pisano to są zwolennicy punktu pracy na B4 ze 100 kΩ (nowsza rewizja schematu Sansui) i 50 kΩ (starsza rewizja schematu Sansui). Ale też są Ci, którzy różnicy nie wysłyszeli. Ja w pomiarach natomiast widziałem, że faktycznie dużo zależy od samego egzemplarza lampy 6AN8 (i zmiany jej punktu pracy), szczególnie na większej mocy odsłuchu. Także zmiana brzmienia to fakt i pomiary to potwierdzają, ale jak wspomniałem nie będę sugerować żadnej drogi, wolę skupić się na konstrukcji, w której każdy może sobie wybrać co preferuje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez madras

Ja to wszystko rozumiem, ale skoro z tego co widzę dążysz do odwzorowania oryginału, to chyba jakieś odsłuchy porównawcze by się przydały, zwłaszcza że masz dostęp do oryginalnych au-70.

Brzmi tak samo jak oryginał. Różnica jest taka, że mniej brumi od oryginału. Sansui z lat 60-tych ma kulturę pracy sprzętu z tamtych czasów.

Edytowane przez madras
2 godziny temu, madras napisał:
W dniu 4.05.2024 o 21:21, GarbataPoczwara napisał:

Oczywiście, że tak.

Ja bym raczej napisał ... "to zależy" ... bo jeśli użyjesz głośnika o harakterystyce liniowej oraz extra mikrofonu  i wstawisz do pomieszczenia pozbawionego rezonansów i odbić... to wynik powinien być podobny do pomiaru "elektrycznego" ... ☝️🤔

W dniu 29.04.2024 o 23:04, madras napisał:

Ja nie rozumiem z kolei argumentu zbierania zakłóceń. Przecież długość kabla sygnałowego w środku wzmacniacza i w wersji z przełączaniem na przekaźnikach i w wersji z selektorem czysto mechanicznym jest taka sama. Te kable idą równolegle i nic to nie szkodzi oprócz tego, że są 4 a nie jeden + taśma sterująca, ale jest na nie miejsce. Stwierdziłem, że gra jest nie warta świeczki z przekaźnikami, bo nic to nie daje jeśli chodzi o poziom brumów, a trzeba doprowadzać zasilanie zasilanie dla cewek i sygnały sterujące. Także wybrałem selektor mechaniczny w duchu epoki z której pochodzi Sansui AU-70.

Dlaczego w takim razie producenci sprzętu audio zawracają sobie głowę umieszczaniem selektora mechanicznego blisko wejść RCA i połączonego z przełącznikiem za pomocą metalowego pręta?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, GarbataPoczwara napisał:

Dlaczego w takim razie producenci sprzętu audio zawracają sobie głowę umieszczaniem selektora mechanicznego blisko wejść RCA i połączonego z przełącznikiem za pomocą metalowego pręta?

Zauważ dobrze, że w tym wzmacniaczu, który przytoczyłeś przez PCB potem idą ścieżki sygnałowe od tego selektora z tyłu przez cały wzmacniacz, aż do potencjometru volume na przedzie. Więc dalej nie rozumiem argumentu ze zbieraniem zakłóceń. Tam masz jeszcze gołe ścieżki na PCB, co sprzyja przesłuchom międzyźródłowym. Natomiast w mojej propozycji AU-70 PRO i oryginalnym wzmacniaczu Sansui kable poszczególnych inputów są niezależnie zakranowane.

tl;dr wzorowałem się na oryginale.

W dniu 6.05.2024 o 21:36, madras napisał:

wzorowałem się na oryginale.

I dobrze 🙂

Już się pojawiły pozytywne opinie o Twoim opracowaniu na DIYAudio.com.

Tak trzymaj !

No i zaczyna cieszyć i oko i ucho 😉.

Teraz czas go trochę wygrzać. 

@madras dzięki za pomoc przy uruchomieniu. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, ICE napisał:

@madras dzięki za pomoc przy uruchomieniu. 

Ukryta Zawartość

Wyszły jakieś niespodziewane niespodzianki w trakcie?
Jeśli masz to udokumentowane to podziel się z nami - być może pomożesz innym 🙂

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, Inmark napisał:

Wyszły jakieś niespodziewane niespodzianki w trakcie?
Jeśli masz to udokumentowane to podziel się z nami - być może pomożesz innym 🙂

Sprawdzany i uruchamiany krok po kroku i odpalił za pierwszym razem. Nie było niespodzianek związanych z układem Marcina.

mały problem pojawił się z płytką selektora wejść, który wprowadzał brum do układu. Na ten moment pozostał selektor do zrobienia i zrobię go wg projektu madrasa. Czekam za dostawą selektora i gniazd RCA.

9 minut temu, GarbataPoczwara napisał:

wnętrze nie nadaje się do zaprezentowania?

Jak będzie skończony  to również go zaprezentuję. Nie mam nic do ukrycia 😉

24 minuty temu, ICE napisał:

mały problem pojawił się z płytką selektora wejść, który wprowadzał brum do układu

zasilasz prądem stałym czy przemiennym?

Edytowane przez GarbataPoczwara

To zanim przyjdą te "madrasowe" klocki do selektora, spróbuj jeszcze zmienić zasilanie na 12.6VDC z żarzenia przedwzmacniacza. Zasilanie selektora prądem przemiennym może wprowadzać brum.

Godzinę temu, GarbataPoczwara napisał:

To zanim przyjdą te "madrasowe" klocki do selektora, spróbuj jeszcze zmienić zasilanie na 12.6VDC z żarzenia przedwzmacniacza. Zasilanie selektora prądem przemiennym może wprowadzać brum.

Najlepiej zamawiać trafa od Przemka z odczepem 12V to zaraz wyprostować i ustabilizować 7812 i takim stałym napięciem sterować przełącznikiem RCA.

Mój powoli budujący się prototyp z przekaźnikami zaraz przy gniazdach na tylnej ściance wygląda na razie tak (to wykonanie do innego projektu, rozstaw otworów jakie zastosował Madras w swojej obuodwie nie jest taki łaskawy).

Płytka przełącznika obrotowego jeszcze nieobsadzona w kolorze czarnym.
Gniazda RCA pasują z Modushop https://www.modushop.pl/gniazdo-rca-cmc-2-szt-805-2-5f.html 

Ukryta Zawartość

i ich chińskie "odpowiedniki https://www.aliexpress.com/item/32828137760.html
Do AU-70 oczywiście nie będę oszczędzać.

Przełącznik obrotowy SR16 - np.

Ukryta Zawartość

a przekaźniki np.

Ukryta Zawartość

selektor2.jpg

selektor1.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 minut temu, Inmark napisał:

Najlepiej zamawiać trafa od Przemka z odczepem 12V to zaraz wyprostować i ustabilizować 7812 i takim stałym napięciem sterować przełącznikiem RCA.

A widzisz, dziękuję za zwrócenie uwagi. Zapomniałem że w projekcie @madras lampy 12AX7 są żarzone 6.3VDC a nie 12.6VDC

Tak na marginesie to czy jest jakaś różnica między stabilizowaniem elementem półprzewodnikowym zamiast rezystorów?

@ICE skąd bierzesz w takim razie 12VDC do wskaźników wychyłowych? Osobne trafo?

14 minut temu, GarbataPoczwara napisał:

skąd bierzesz w takim razie 12VDC do wskaźników wychyłowych? Osobne trafo?

On mają możliwość podłączenia AC/DC

2 minuty temu, ICE napisał:

On mają możliwość podłączenia AC/DC

ok, ale do wskaźników to musi być 12V a nie 6V. Pytanie skąd masz 12V bo trafo Przemkowe zapewne jest w wariancie 6.3V.

2 godziny temu, ICE napisał:

selektor był na zasilanie zmiennym

na jakie napięcie?

Godzinę temu, GarbataPoczwara napisał:

A widzisz, dziękuję za zwrócenie uwagi. Zapomniałem że w projekcie @madras lampy 12AX7 są żarzone 6.3VDC a nie 12.6VDC

Tak na marginesie to czy jest jakaś różnica między stabilizowaniem elementem półprzewodnikowym zamiast rezystorów?

@ICE skąd bierzesz w takim razie 12VDC do wskaźników wychyłowych? Osobne trafo?

Ja akurat nie biorę, mnie osobiście wskaźniki wychyłowe nie podchodą 😉

Edytowane przez Inmark
31 minut temu, GarbataPoczwara napisał:

, ale do wskaźników to musi być 12V a nie 6V. Pytanie skąd masz 12V bo trafo Przemkowe zapewne jest w wariancie 6.3V.

Te mają zasilanie 6-12v AC/DC

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

32 minuty temu, GarbataPoczwara napisał:

ok, ale do wskaźników to musi być 12V a nie 6V. Pytanie skąd masz 12V bo trafo Przemkowe zapewne jest w wariancie 6.3V.

na jakie napięcie?

Możesz zamówić trafo u Przemka (ja tak zrobiłem) z dodatkowym odczepem 12V właśnie na takie duperele jak sterowanie czy inne takie. 

• Pokaż nowe odpowiedzi