Skocz do zawartości
IGNORED

Simple Acoustic Trio w ECM

pp

Rekomendowane odpowiedzi

=> Majo - o piosence Bjork pisałem, natomiast sięgniecie do repertuaru Szymanowskiego może zadziwić gdyby nie aranż, który raczej wpisuje się w klasyczne brzmienie eceemu. Ale oczywiście masz rację, mea culpa.

and after all: polecam tę płytę, bo świetny kawałek grania.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No... entuzjazm to to nie jest ;)

Ukryta Zawartość

Właśnie wracam z koncertu Stańki z Simple Acoustic Trio - rrrewelacja!

Rozpiętość muzyki - od liryki do niesamowitego czadu. Stańko - moim zdaniem - w szczytowym okresie kariery - wreszcie gra muzykę dla ludzi. Wasilewski (p) - naprawdę świetny, lubię ten styl. Miśkiewicz (dr) - hiperaktywny, kreatywny, Kurkiewicz (b) - może najmniej rzuca się w oczy ale dużo potrafi zagrać i pozwala się wyżyć pianiście i perkusiście. Razem - super maszyna do swingowania w czadowych kawałkach i równorzędny partner dla Stańki.

Wiem, że płyta nie będzie tak dobra jak koncert, zapewne spokojniejsza (to ECM) - ale kupię bez wahania.

Pozdrawiam

D.

PS:Zespol jedzie na tournee po USA. Sprawdzilem w Amazonie - chlopcy sa na wysokim miejscu listy sprzedazy - to juz pierwsza liga. Brawo!

Darekk,

>>> Wiem, że płyta nie będzie tak dobra jak koncert, zapewne spokojniejsza >>>

podobnie było rok temu na koncercie w Ostrowie - grali materiał z "Suspended Night", i na żywo wyszło to dużo, dużo bardziej wciągająco niż na płycie

a największe owacje dostał Wasilewski - to co na koncercie wyprawiał, na płycie jest oddane może w 20% ...... W ogóle widac było wtedy, że Stańko daje chłopakom dużo pograć,

Rzeczoną płytkę mam, słuchałem kilka razy i bardzo mi pasuje, zarówno od strony nagrania, jak też tego co zostało nagrane, mimo że całość bez specjalnych zaskoków. Płyta jest utrzymana w obecnym standardzie nagrań tria ECM-u, takich jak m.in Gustavsen, Crispell i innych i tutaj się zgadzam z kolegą Parmenidesem. Kompozycje są całkiem ciekawe i bardzo dojrzale zagrane: płytka ma także muzyczne 'drugie dno' - to wszystko jest zaskakujące zważywszy na młody wiek grających. Znakomity początek wieloletniej kariery w ECM - czego życzę chłopakom z całego serca!

Wczoraj sprawdziłem na Amazonie: Trio jest na 1947 miejscu w rankingu sprzedazy. Jak na jazz to bardzo dobrze - pierwsza setka (np.Jarrett Out-of -Towners jest na miejscu 2724). Posłuchałem też próbek i zamówiłem płytę. Kibicuję chłopakom, bo są naprawdę u progu wielkiego sukcesu. Mam nadzieję, że nastęny będzie - oczywiście ;-) Leszek M!

pavbaranov:

Podobno "simple acoustic" nie pasuje do ECM i koncepcji marketingowej. Ale pełna nazwa zespołu jest z tyłu płyty.

D.

pS: odsłuchałem jej wczoraj - uważam, że jest bardzo dobra, mimo że b. spokojna. Jak na razie mój ulubiony kawałek to Hyperballad - Bjork - chyba zakupię też oryginał :-)

Bardzo ciekawa recenzja! I wysoka ocena płyty.

A propos koncertu, opinia, że trochę "boring" myślę, że może wynikać z lekkiej tremy i stąd wynikającej gry nieco asekuranckiej (skarżył się na to też Możdżer w Carnegie Hall) - albo chłopcy grają już zbyt "gładko" ponieważ materiał uległ rutynie... (Miles Davis jak wiadomo nie pozwalał zbyt długo ćwiczyć nowych utworów przed nagraniem).

• 1 miesiąc później...

Simple Acoustic Trio , słucham tej płyty po raz kolejny i jeszcze raz , jest wspaniała.

Dla mnie jedna z lepszych płyt jakie ostatnio wyszły.

WIELKIE BRAWA i czekam na następną.

• 2 tygodnie później...

Trio zagra w piątek 06.05 w klubie Blue Note w Poznaniu. Koncert zaczyna się ok. 20:30

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Faktycznie wczorajszy koncert w Poznaniu był naprawdę udany. Lubię ten blubik (Bliue Note) za jego atmosferę, więc z przyjemnością wybrałem się razem z Krystianem i Markiem (lancaster). Co dużo mówić - nie ma jak na żywo posłuchać. Dobry jazz grany przez utalentowanych muzyków + dużo pasji i dobre nagłośnienie dały wspaniały efekt.

O aspektach audiofilskich odsłuchu (takie zboczenie) nawet nie wspominam.

Kilka fotek, które pstryknąłem (niestety nie chciałem używać lampy, coby nie psuć koncertu, a było raczej ciemno)

Ukryta Zawartość

post-2999-100007345 1170268663_thumb.jpg

post-2999-100007346 1170268662_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie i Panie co to byl za koncert prosze spojrzec na pierwsze zdjecie. Marcin Wasilewski zamiast caly czas stukac palcami w klawisze. To on co chwile wkladal rece do tego fortepianu. Z kolei Michał Miśkiewicz zamiast paleczkami walic w te bebny. To on co chwile te paleczki odkladal i rekoma po tych bebnach dudni. Co to za dziwy...:)

No i tak jakos malo audiofilsko bylo......:)

Atmosfera była jak to w knajpce. Masa stolików, więc ruszać się za bardzo nie było można. Numer stolika niestety determinował miejsce odsłuchowe. Ludzie się jednak jakoś odnajdywali w tym miejscu :)

Ukryta Zawartość

post-2999-100007320 1170268700_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do wnętrza, to organizatorzy troszkę zadbali o akustykę. Sufit cały pokryty ustrojem rozpraszająco-tłumiącym. Na scenie również widać fragment ustroju przy perkusji (fotka). Za muzykami wisiała gruba kotara - więc ogólnie ktoś się przyłożył.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Panowie odwiedzili tez Koszalin

//rodzinne miasto dla czesci skladu//

Co do koncertu to nie mozna nic zlego powiedziec ...

Muzyka z plyty jednak nie lapie mnie za "dusze".

Bardzo przyjemnie sie tego slucha ale ... brakuje tu tzn jazz'owego pazura

Muzyka jest tylko "ladna" i znakomicie sie przy niej pracuje/zasypia ...

• 3 tygodnie później...

"pozytywna recenzja" to mało powiedziane - Thomas Conrad pisze o "najważniejszym debiucie" pianistycznego trio "w tym stuleciu". Czyli zdaniem recenzenta Tord Gustavsen i in. mogą się schować (z mojej wąskiej perspektywy zgadzam się!! ;-)

D.

Na pewno nie "słusznie nie słuchales tej plyty" ;-)) Dla mnie jest świetna. Nastrojem sporo różnie się od np. Suspended night ze Stanka -więc Conrad nie przenosi chyba automatycznie milosci ze Stanki. A propos porównań - słucham SAT częściej niż Torda Gustavsena - innego topowego debiutu sprzed ok. 2 lat. Reasumujac - world class, bez picu, kupilbym i sluchal nawet gdyby panowie nie byli z Polski lecz z Bulgarii albo Islandii ;-)

D.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.