Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego w naszych pokojach nie ma basu, a w innym mieszkaniu jest?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, mam pewną zagwozdkę, którą może potraficie mi wyjaśnić.

Otóż niedawno byłam z bratem u siostry, mieszkanie w bloku. Podmieniłam jej subwoofer za 150zł. na taki za 300 (oba Sony), bo ten tańszy trochę 'pierdzi' (źle zrobiony wylot basowy). Tańszy jest na razie u mnie. Brat ma suba Dali za ok. 2000zł w swoim pokoju. Chciałam sobie kupić jakiś lepszy sub, tylko że... u siostry w mieszkaniu basy są o wiele lepsze niż u nas!! Stopa perkusji jest wyraźnie słyszalna i przyjemnie odczuwalna. Porównywałam na piosenkach tego samego dnia, w jej mieszkaniu, u mnie w pokoju i w pokoju u brata. Piosenki zespołów - Type O Negative (gothic metal), Rammstein (metal) i Dua Lipa (pop). U brata jest lekka żenada w porównaniu z dźwiękiem u siostry z suba za 300zł.. A przecież basy są cholernie ważne w muzyce!

Opiszę rozstawienie naszych sprzętów:

mój pokój - na środku miejsce do odsłuchu, sub stoi pod ścianą (pod taką ławeczką, na której jest głośnik centralny)

brat - łóżko pod ścianą (na jej środku), na wprost tv i głośniki przy oknie, a sub między głośnikiem prawym i szafką

siostra - duża stara komoda, sub jest we wnęce za tv, odsłuch z kanapy pod ścianą naprzeciwko tv lub na kanapie obok pod oknem

Nie rozumiem za bardzo tych zależności. Z tego co słyszę w rogu jest chyba najlepszy bas, pod ścianą ok, a środek pokoju jest absolutnie najgorszą opcją (u siostry pochylenie się na kanapie do przodu już dawało inne basy :D). Czyli u mnie po prostu ustawienie pokoju jest debilne, na środku nie może być miejsce odsłuchu?

Czemu u brata jest aż tak źle? Ma droższy sub, odsłuchuje się pod ścianą i nadal nie słychać tak dobrze stopy perkusji..

Czy może do naszego mieszkania dociera słabszy prąd? :D

Czy ktoś się spotkał z taką sytuacją, że sprzęt grał lepiej w innym mieszkaniu? Z jakiego miejsca musi być odsłuch, gdzie musi stać sub?

Najlepiej będzie jak usiądziesz sobie w miejscu z którego zazwyczaj słuchasz muzyki a brata zaangażujesz do przestawiania subwoofera w różne miejsca pokoju. Subwoofer zostawiasz w miejscu z którego gra najlepiej.

Akustyka. Macie różne pokoje, o innych wymiarach i innym umeblowaniu dlatego fale dźwiękowe inaczej się zachowują. U niej bas może być podbijany, a u was fale mogą się znosić.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

• 2 tygodnie później...

Zapewne tak jest, chodzi o wymiary pokoju i ustawienie.

Ponieważ kabel od suba nie sięgał, zrobiliśmy na odwrót, sub był postawiony w miejscu odsłuchu (na środku), a ja chodziłam po pokoju patrząc gdzie są najmocniejsze basy. Tam gdzie sub stał wcześniej było ok. Ale po prostu miejsce odsłujchowe jest kijowe, siedząc pod ścianą jest o wiele lepiej i muszę przemeblować pokój.

Pytanie - lepiej ustawić sprzęt by był skierowany wzdłuż krótszej czy dłuższej ściany? Znacie jakiś dobry film na yt który wyjaśni laikowi na co uważać przy ustawianiu?

Edytowane przez ssq
  • 2 tygodnie później...
W dniu 27.12.2020 o 15:07, ssq napisał:

Pytanie - lepiej ustawić sprzęt by był skierowany wzdłuż krótszej czy dłuższej ściany? 

Jeżeli prostokąt to zacznij od krótszej.

Pozdrawiam AM

• 1 miesiąc później...

Mnie się wydaje  ,że jednak lepiej ustawić na dłuższej ścianie.Ja mam taki problem głównie z basem .Kolumny mam ustawione na krótszej ścianie(360cm) ,ale są daleko odstawione (100cm)od ściany tylnej na której jest okno ale do odsłuchu zasuwane są grube welurowe zasłony.Po bokach z jednej strony są odsunięte około50cm a z drugiej ponad metr bo tam między nimi a ścianą stoi jeszcze komoda .Kolumny między sobą stoją około180cm,mają ujscie lini transmisyjnej z przodu u samego dołu .Miejsce odsłuchowe około 250cm,ale z tyłu jest jeszcze około200cm do ściany .Cała długość długiej ściany to 580cm.Kolumny mają pasmo przenoszenia 32Hz-45kHz.Do wzmacniacza robiłem korekcję akustyki Dirac Life i wyszło z pomiarów że tego basu w niskich rejestrach wogle nie słychać.Jest tak słyszalny dopiero powyżej 60Hz ,a na wykresach z krzywych które robił gość od kalibracji widać wyraźne spadki lini basu pomiędzy 30 a 60Hz.Jeśli mylę trochę słownictwo prosze mi wybaczyć bo się nie znam .Dołączę zdjęcie tych krzywych .Oczywiście kalibracją podbił mi ten bas i jest ok .Sporo z nim na ten temat rozmawiałem i gdy powiedziałem że za jakiś czas będę chciał przenieść sprzęt na długą ścianę i tv powiesić na ścianę ,powiedział że to dobre wyjście i na pewno problemów z basem takich nie będzie.W miejscu gdzie będzie w przyszłości stał jest trochę większa odległość od równoległej ściany bo ponad 400cm ,bo w odległości 170 cm od okna w tej ścianie jest słupek który zmienia szerokość pokoju.Ciekaw jestem tylko dlaczego ten bas w obecnym ustawieniu jest tak tłumiony i bez włączonej kalibracji słyszany dopiero powyżej 60Hz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

Ten opisany problem z basem jest bardzo skomplikowany i by to wytlumaczyc, trzeba by wielu stron.
Zainteresowanym polecam zaczac od tzw. Modow pomieszczenia i wplywu miesjsca ustawienia glosnikow i miejsca siedzenia

Ale by to uproscic, zalaczylem dobry punkt wyjsciowy szukania optymalnego miejsca

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Uzytkownikom systemu Dirac polecam eksperymentowanie z docelowym przebiegiem pasma. Ten standardowy uzywany przez DIRAC jest troche nudny.

Wyprobujcie inne, wiele innych. Odwagi! To nic nie kosztuje i nic nie mozecie zepsuc!

Dopiero jak wyprobujecie rozne inne, zrozumiecie jak ich przebieg wplywa na to co slyszycie i ktory z nich wam sie podoba.

IMG_6403.thumb.png.c4fa82eb1f8948f5b9dbe73fa166c4bb.png

Mozliwosc ksztaltowania tego przebiegu TO OLBRZYMI POTENCJAL dopasowania brzmienia do pomieszczenia i wlasnych preferencji.
1000x wazniejszy niz wszystkie kabelki, kolce, sieciowki i inne duperele

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

Zrobiłem tak jak zamierzałem i przestawiłem cały sprzęt na dłuższą ścianę ,i różnica jest kolosalna.Nawet bez Diraca normalnie słychać bas i wszystko gra dużo lepiej .Mam teraz kolumny z miejscem odsłuchowym ustawione w trójkącie równobocznym tak około 220-230 cm od siebie.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2