Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo nowe ok. 10kzl lub używane

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne grono!

Okazja nadażyła się z powodu chęci żony do zmiany koloru kolumn ?

Obecnie mam Kodę EX566F :-]
Może napiszę dlaczego.
Otóż w okolicach roku 2002 (2-3 rok studiów) znalazłem budżet aby kupić zestaw 5.1 za ok. 2kzł. 5.1 jako że w czasie studiów dorabiałem sobie pracą w wypożyczalni wideo. Skoro wideo, to miałem nielimitowany dostęp do DVD. I stąd wzieła się potrzeba posiadania 5.1. Dlaczego Koda? Głównie za sprawą HFiM. W tej samej cenie był zestaw Tannoy Merkury, ale Koda miała bardziej zadziorny wygląd. I to jest również dzisiaj problem - kupuję głównie oczami.
Napędzał ten zestaw wzmacniacz Yamahy - bodajże 620X... coś tam. Wzmacniacz, a nie amplituner bo była super promocja w Top HiFi. Po pierwszym odpaleniu zestawu, można powiedzieć, że znane kawałki odkrywałem na nowo (jak z nową dziewczyną :-). Po paru latach wzmacniacz zmieniłem na amplituner ale klasę wyższy. Pamiętam, że w nazwie miał 800. Wydaje mi się, że grał gorzej niż 600 ale to już było w innym mieszkaniu. Obecnie mam Yamahę z pierdylionem HDMI - A830 (właśnie sprawdziłem) i pod względem funkcjonalnym jest extra. Mam jeszcze projektor na suficie, więc 2xHDMI out było must have. Ale to już nie mieszkanie tylko salon z kuchnią.
Jak wspomniałem na początku - kolor to rzecz, która jest najważeniejsza :-D. Na szczęcie akceptowalny to biały i czarny, więc nie powinno być problemu.
Jak również wspominałem - ja kupuję oczami - nie linczujcie. W związku z tym z nowych produktów upododobałem sobie produkty z zewnętrznymi nóżkami (np. Monitor audio silver). Dobrze by było aby bass-reflex nie był z tyłu, ale po godzinach siedzenia przed monitorem, już sobie odpuściłem ten warunek. Można powiedzieć, że wstępnie wytypowałem Klipsch RP‑8000F. Dlaczego? Mają fajne nóżki 8-). Mają dobrą skuteczność i impedancję 8ohm. Oprócz Klipshów podchodziły mi Tannoye Revolution XT 6F (8F). Nawet one były typowane jako pierwsze, ale obawiam się że te rurki w podstawie niedługo będą passe ?
Po kolejnych godzinach na forum dodałem Fyne. Jako marki zupełnie nie znałem, ale na forum pozytywne podejście, wygląd OK, parametry również, więc jest szansa. Pozytywnie też było o Pylonach, ale obawiam się, że PL konstrukcje, to (w sumie jak moja Koda) jak kupię, to już więcej nie odsprzedam.
Bardzo podobają mi się również KEF Q950.
Anyway. Spróbujmy podsumować.
1. Mają być ładne z pazurkiem.
2. Impedancja 8ohm. Nie wiem czy sensowne jest robienie sobie ograniczeń, więc może - niekoniecznie.
3. Budżet ok. 6kzł na parę. Ale tylko gdy nowe i na raty 0%

W sumie nic powiedziałem, czego słucham. 
No i tu może być problem, bo w sumie niczego. No dobra. Spotify nazywa to "polską alternatywą". Ale lubię też różnego rodzaju smuty. Queen, GNR, Metallica, nowe DM. Nie gardzę symfoniką, ale również "to nie ja byłam...", Edyta Bartosiewicz, Varius Manx, a także M. Jackson... itp. Jednym słowem wszystko i nic.

Teraz jeszcze elektronika.
Jak pisałem obecnie chodzi Yamaha 8xx. Do nowego stereo chciałbym nowego wzmaka + ewentualnie np. WXAD-10. To z powodu, że kolekcji CD praktycznie nie mam, a abo mogę opłacać (obecnie Spotify). 2x przepłacać w Tidal HiFi to - póki co - nie uśmiecha mi się. W tym wypadku - póki co upatrzyłem sobie (same używki) - Atolla INN100SE, Primare I22. Tylko dwa bo tu akurat szukam używek.
No właśnie. To jeszcze raz o budżecie. Założenie było takie, że wszystko miało być używane, ale fajne używane kolumny kosztują >3kzl, a nie chciałbym się rozstawać z taką ilością złotówek w jednym momencie więc wymyśliłem sobie raty 0%. W tym momencie ustawiłem sobie limit 10kzl - do małej korekty.
Jeszcze żeby doprecyzować - nie gardzę używkami.

Układ pomieszczenia  mam słaby i nie wchodzi w grę przestawianie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
1 - kanapa
2 - TV
3, 4 - kolumny  

No dobra. Ciśnijcie ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/154127-stereo-nowe-ok-10kzl-lub-u%C5%BCywane/

Zacznę od wyglądu, którego nie zamierzam oceniać(każdy ma inny gust) a brzmienie to rzecz indywidualna i bez odsłuchu trudno będzie nam napisać co może ci się spodobać. Z wymienionych kolumn osobiście brzmieniowo najbardziej mnie się podoba granie Pylona seria Diamond i Fyne pewnie między tymi markami bym wybierał. Pylon z serii Diamond cieszy się w Polsce ogromną popularnością i nie sądzę gdybyś postawił akurat na ten model by były problemy z ich odsprzedaniem.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.