Skocz do zawartości
IGNORED

Spotkanie - Kraków - 19-20 Luty?

mgrzemow

Rekomendowane odpowiedzi

21.02.2005 będzie dniem męki Gipsy2 . Gipsy2 musi się uczyć na chemię na II termin :( (a myslelem ze nie bede musial) ...toteż,przynajmniej 3-majcie za mnie kciuki bo w kilka dni nauczyc się tyle śmieci to już cud w pelnym tego slowa znaczeniu ...sorki

Chętnie jeśli można to zaglądnę.

bardzo jestem ciekawy tych zestawów na sph 165 kep.

Ze sobą mogę przywieżć podstawkowce na monacorach sph 135 ad , dt 99 , zwrotka dn 20.

Wykonałem go miesiąc temu dla szwagierki a koszt wyszedł w granicach 600 zł.

Chętnie porównałbym jeśli można z innymi zestawami.

pozdrawiam

Jak najbardziej. Wlasciwie nikt nie odpowiedzial, czy woli sobote, czy niedziele, wiec przyjmuje sobote.

Tak wiec powtorzmy jeszcze raz - zapraszam w sobote.

Wzmacniaczy i glosnikow bedzie troche, natomiast nie wiem co ze zrodlami - kto co moze przyniesc? Ja mam Sony CDP-XA2ES, ale na pewno mozna lepiej...

Jak ktos sie zjawi z samego rana to mnie obudzi, a to grozi smiercia lub trwalym kalectwem ;-) Bezpiecznie mozna od 11tej.

Przybywam w towarzystwie Tdrozda. Zabieram kolumny Minas Anor i modyfikowanego Marantza CD63SE.

Tdrozd zabiera budżetowe kolumny DIY i wzmacniacz Alchemist Kraken. Ponieważ zaliczamy jeszcze giełdę, spodziewać się nas należy ok. 12:00

Andrea, zabieram kabelki.

Ja mam pytanie czy można się zjawić tylko na odsłuchy? Nie mam chwilowo nic czym możnaby się pochwalić a z przyjemnością posłuchałbym gainclonów z racji tego, że sam przymierzam się do sklecenia czegoś takiego.

>mgrzemow

przybede okolo polodnia, a jeszcze jedno, masz moze podstawki pod monitory, jak tak to moglbym przytaszczyc jeszcze swoje monitory Audiowave. Poza tym to moge jeszcze wziasc interkonekty DIY (Belden mikrofonowy) i Audionova Proteus.

Niestety muszę jutro rano załatwić pewną sprawę służbową, więc wyjazd diabli wzięli :(

* * *

-> McGyver: Jeśli Ci chodzi o kabelki grze..., a chcecie je mieć szybko z powrotem - podaj mi adres na priva to jutro odeślę. A BTW możesz mi podesłać na priva fotki tych pseudoklonów ?

Zatem pozdrawiam wszystkich uczestników jutrzejszego spotkania i życzę wybitnych, a przyjemnych wrażeń z odsłuchów.

Żałuję, że nie mogę być z Wami, choć b. do tego dążyłem. (Może za b. i zadziałało prawo Murphiego ?)

* * *

Straaaszne jestem ciekaw zbiorowej opinii o pseudoklonach ProAc R. 2.5 vs. klony ProAc R. 2.5

Mam nadzieję poczytać i obejrzeć fotki ze spotkania - niech ktoś je zrobi.

Wszyscy sie czaja z relacja, bo spotkanie przebiegalo w bardzo nieformalnej atmosferze 8-> , kazdemu sie juz dawno pomieszalo co jak gralo i teraz wstydzi sie do tego przyznac ;-)

Po pierwsze dziekuje wszystkim za przybycie i mam juz nadzieje na nastepne spotkanie za jakis czas...

Pomieszczenie to pokoj 40m^2 (6 x 6.cos) do polowy przedzielony scianka. Odsluch odbywal sie w wiekszej czesci o szerokosci ok 3.5m. Pokoj slabo wytlumiony i nie przygotowany akustycznie.

Ponizej to co ja zapamietalem (jakbym pomylil ksywki albo imiona to prosze nie strzelajcie - to moja ulomnosc od dziecka - zapamietuje czlowieka, ale za cholere nie pamietam jak sie nazwa. W tym przypadku nakladaja sie imiona na nicki.... Ja chyba zwariuje ;-):

Porownanie CDkow:

Moj Sony (XA2ES) ma najlepszy bas (szybki energiczny, jest wykop) - a co pochwale sie ;-) Na natomiast zdecydowanie najgorsze wysokie (meczace, zawsze takie same, bleee) ;-(

Pioneer Lukasza(jakis wysoki model, ale jaki?) mial wszystko wyrownane, ani nie blyszczal w zadnym zakresie ani nie denerwowal.

Marantz 63 (chyba modyfikowany - prosze o komentarz) mial chyba najlepsza gore.

Wzmacniacze:

2 gainclony mialy jakis problem w konfiguracji z nieuziemionym CDkeim i moimi glosnikami - przy silniejszym uderzeniu basu pojawialo sie jakby brzeczenie. Zmiana dowolnego elementu toru na inny usuwala problem. Ciekawe...

Poza tym dla mnie najbardziej przekonywujaco wypadl Alchemist (to byl Kraken?). Gainclony (Lukasz i mirmur?) tez swietnie ale ja chyba gustuje w zlagodzonym przekazie. Bateryjnie zasilany Gainclone Lukasza przepieknie wykonany. Nie zapamietalem niestety zadnych wrazen z MusicalFidelity A2.

Glosniki:

Dla mnie zwyciezcow bylo 2:

1. Monitory Lukasza na 2xExcell 11cm + tweeter Excell. Precyzja, mnostwo powietrza, basu dokladnie tyle ile sie da z 11cm ale swietnej jakosci. Obawiam sie, ze reszta toru nie byla w stanie wykorzystac mozliwosci tych glosnikow. Piekne wykonanie.

2. Podlogowe Grzeska(???) na taniutkich Heco. Super budzetowka, ale swietna srednica, poprawne wysokie. Bas sie snuje, wiec obudowa (kupna) co najmniej do zmniejszenia, a moim zdaniem najlepiej zrobic z niej ob. zamknieta. Jak na budzet, to jest masakra.

Poza tym:

3. Glosniki McGyvera - nie sluchalem ani dlugo ani wyraznie (musialem wyjechac na chwile), nie bede sie wypowiadac.

4. Minimonitorki na 13cm Monacorach z gwizdkiem Monacora (mirmur). Precyzja, poprawna gora, duzo powietrza, dobra stereofonia. Dla mnie jednak brakuje miesa...

5. Moje potworki - nie wypowiadam sie - prosze innych o komentarz - bez litosci Panowie.

Goscilismy rowniez Henryka Piatka, ktory zajmuje sie produkcja obudow w Krakowie. Przywiozl prawie skonczona obudowe na ksztalt Utopii - moim zdaniem widac w niej duzo starannosci i checi do tego, zeby zrobic obudowe naprawde dobrze. Efekt koncowy bedzie swietny.

Mirmur przyniosl domowe wino, za ktore serdecznie dziekuje (mniam).

No i tyle. Siedzielismy od 12 do 21, odsluchy byly zupelnie bez zadnej reguly i porzadku, bylo duzo dyskusji, gadania o wszystkim i o niczym. Spotkanie sprawilo mi mnostwo frajdy. Mam nadzieje na powtorke.

no jakos dochodze do siebie

powiem tak nie suchalem wszystkiego co gralo bo musielismy z Mcgywerem uciekac do domu wczesniej.

o gianclona juz powiedzialem w watku o gianclona.

Ale mimo wszystko powiem co nieco o wzmakach

podobala mi sie kontrola basu brzemienie ladne rowne bez podbic ale gora jakas zapiaszczona za ostra ( moze porrostu to moje preferencje)

ale jedno jest pewne z tym 1000 uf na zasilaniu tak to grac nie moze to porazka jakies harczenie brzeczenbie nie wiem czym to spowodowane ale tak nie moze byc.

kolumny :

zdecydowany lider to kolumny Mcgivera i tu nie mialy zadnej konkurencji wysokie tony z tych kolumn poprostu sa super i tyle -chcial bym miec takie w moich Proac.

potem takie kolumny z dt100 troche brak jak dla mnie srednicy nosowos dzwieku mi sie pojawiala -popracowal bym nad zwrotnica, no i malo basu.

i Moje monitorki podlogowe hmmm troche niezrecznie mi mowic o czym co jest moje ale nad basem popracuje zmniejsze objetosc budy i poprubuje innego strojenia Br .srednica z tym smiesznych heco jest naprade calkeim dobra ja za glosnik za ta kase dla mnie rewelacja ( brawo Mcgiver za rekomendacje tego glosnika) co do gory troche blado bylo ale na wyskoim poziomie .Blados ta spowodowana jest tym ze te monitorki sa podlaczone na stale do ampitunera i dla mnie bylo ich za duzo i dlatego je troche przycielem.ale tez nad tym popracuje.

cd:

ja sluchac moglem tylko dwa- takei byly

marantz moj grzebniety przed Mcgivera i soniak

sony rzeczywiscie bas mial mily i dobry ale gora srednia zdecydowanie marantz ma ladniejsza i bardziej selektywna ale widac ze sony ma potencjal moze warto by w niego troche zainwestowac i zrobic tuning bedzie gral o niebo lepiej.

zdejecia dodaem innym razem .

P.S. dla mnie byl jeden lider a wlasiwie dwoch

koty gospodarza wszedniej ich bylo nawet nie baly sie wejsc do skrzynek glosnikowych i lazily po wzmacniaczach pod pradem:)

Witam. Pozdrawiam wszystkich uczestników spotkania w Krakowie.Jako że jeszcze niezbyt sprawnie posługuję się klawiaturą nie chce mi się dużo pisać więc zgadzam się prawie z wszystkim co napisał gospodarz spotkania mgrzemow.Z roli tej jako gospodarz wywiązał się znakomicie.I to by było narazie wszystko.

co do monitorkow na heco

mialy byc poczatkowo z dt100 ale jakos tak wyszlo ze sa z D25AGi nie zaluje bo jednak ta vifka jest duzo lepsza ale i tak kasa za nie smieszna .

wlasnie kupielem drugie takie i te pujda na tyl do kina ale juz nie z ta vifka tylko z dt100 bedzie okazja porownac .Pokombinuje z obudowa- zamkne moze zmniejsze ,pobawie sie tym napewno.

Witam. Może teraz ja napiszę coś od siebie.

Niestety przybyłem późno więc nie zdążyłem posłuchać wszystkiego. Z kolumn posłuchałem sobie monitorków mirmura, monitorów na Excelach i "potwórków" gospodarza. Ze wzmacniaczy klonów a z CD Pioneera, Sony i Marantza.

Zacznę może od klonów - tutaj się nie zawiodłem. Góra i średnica bardzo przyzwoita zwłaszcza jak na tak prostą i tanią konstrukcję. Na pewno gra to lepiej niż mój wzmacniacz na TDA7294 więc czas na zmianę :) Czasami niestety brakuje troszkę basu. Ale to już w zależności od kolumn i utworu. Niestety jeden z moich ulubionych kawałków bardzo z tego powodu cierpiał :(.

Co do CD to ogólnie zgadzam się z mgrzemowem - Marantz najlepsza góra, Sony najlepszy dół, Pioneer najbardziej zrównoważony - dół gorszy niż w sony, góra gorsza niż w Marantzu ale cołośc jakby bardziej spójna.

A teraz kolumny. Monitorki na Excelach - bardzo milutkie. Wykonanie pierwsza klasa, dźwięk bardzo dobry. "Potworki" mgrzemowa (sam je tak nazwałeś ;)) całkiem całkiem - chyba gospodarz jest zbyt krytyczny wobec swojego tworu. Moim zdaniem (i chyba nie tylko) brakowało im góry - trzeba się pobawić z tłumieniem. Ale ogólnie wrażenie bardzo pozytywne. I wbrew temu co powiedział mgrzemow wcale nie są 2 klasy niżej niż monitory na Excelach. Jak poprawisz górę to będą moim zdaniem dość blisko :) Monitorki mirmura troszkę mnie zaskoczyły. Owszem po głośnikach 13cm nie można się spodziewać rewelacyjnego basu ale reszta bardzo dobra - chyba najbardziej mi przypadły do gustu chociaż przydałoby im się towarzystwo jakiegoś subwóferka.

Atmosfera spotkania bardzo miła - gospodarz stanął na wysokości zadania. Oby więcej takich spotkań. Może do następnego razu uda mi się doprowadzić moje tworki do stanu, w którym będzie je można komuś pokazać a nie chować w mieszkaniu :)

To chyba tyle z mojej strony. Czekam na kolejne spotkania :)

mgrzemow:

Marantz nie był nigdy w żaden sposób modyfikowany.

jesli chodzi o gore to w gospodarza monitorkach bylo jak dla mnie dosc ( moze proeferuje jednak troche przytmumione nie drazniace wysokie) ale wokale byly jakies male wazkie nie wiem w czy tu problem ja bym pokopal w zwrotce poza tym ja troche jestem rozbestwiony scanem 8535 i voklae z tego glosnika to sa mile i przyjemne troche nie sa napewno wazkie i male

A gianclon tak jak chcilaem go zrobic to jzu mi sie odechcialo nie wiem moze zmienie zdanieale narazie gianclone idzie do konta .

Swoja droga porownanie go do tda 7294 to porazka tda wo wielkie nieporozumienie.Lm graja Tda nie

Eeeeno TDA7294 nie jest aż takie tragiczne - znam gorsze końcówki :). Co nie zmienia faktu, że rzeczywiście LM go deklasuje. Wcześniej nie słyszałem jak grają LM'y a teraz, kiedy już wiem to podjąłem decyzję o przeróbce wzmacniacza. Tzn. na dole zostawię TDA - tam sobie radzą - ale na górę i średnie upchnę LM. Ciekaw jestem jak to zagra chociaż nie wiem kiedy bo nie mam zaupełnie weny do pracy :)

-> tdrozd: I przez to relacja nie ma fotek :(, za to jest "nieskażona" moją oceną, bo "nieobecni nie mają racji" ;)

W kwestii mowy: jakby same totalne mruki przychodziły na odsłuchy to pewnie nikt by nic nie napisał ;)

Jestem rozczarowany, źe pseudoklonów nie było :( WHY ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.