Skocz do zawartości
IGNORED

Interkonekt na bazie przewodów ...

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Będąc totalnym laikiem zainspirowanym tematem, a mając IC zapewne kiepskiej jakości, postanowiłem urzezać coś własnymi siłami. Podzwoniłem po sklepach i dowiedziałem się jaka jest ich oferta. okazało się, że dostępny jest KLOTZ La Grande GY107 istrumentalny. Zainteresował mnie jeszcze kabel antenowy współosiowy o dobrych parametrach. Zakupiłem po 1,5 m kabelków i dodatkowo czincze firmy Neutrik. Zmontowałem IC na Klotzu LG, okazało się, że jest znaczna poprawa, pojawiły się nowe szczegóły, a bas zszedł nisko, może nawqet zbyt nisko. Potem zmontowałem kabel antenowy, który jest sztywny jak drewno. I co? Jest jeszcze lepiej, a bas nie jest tak męczący.

Nazajutrz: eksperymentów część druga: robię plecionkę. kupiłem drut kynar 0,5, a sprzedawca polecił mi bardzo, bardzo gęstą plecionkę miedziano cynową Belden na masę. Z 6 żyłek Kynara zrobiłem skrętki po 2, a potem uplotłem warkocz, wpuściłem to w środek plecionkowego węża. Polutowałem kynar na + a wąż na -.

Moim zdaniem jak na razie to najlepsza konfiguracja. Wrażenie (moim zdaniem), porównująć z poprzednimi IC to kontrola nad basem, nie jest dudniący i dominujący. Mogę odsłuchiwać płyty, od których wcześniej łeb mi rozrywało.

Uwypukliły się szczegóły, średnie i wysokie tony, muzyki słucha się przyjemnie.

Jakość muzyki tak spodobała się znajomemu, że muszę mu zrobić IC.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8723-100008104 1170282876_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Molibden, 7 Sty 2006, 14:43

>Ekran najlepiej łączymy z masą po stronie wzmacniacza (amplitunera).

A jak ma się klotza la grange z ekranem polutowanym z dwóch stron : ? Powoduje zakłucenia ?

Nie można uogólniać na temat ekranu łączonego z jednej, czy obu stron. W przypadku pojedynczej żyły wewn. większość producentów interkonektów w 99% przypadków i tak połączy ekran z dwóch stron. Inaczej, gdy mamy DWIE żyły wewn. + ekran. Wtedy sygnał i masę puszczamy żyłami wewnętrznymi, a ekran łączymy po stronie wzmacniacza. Na przewodzie w takim przypadku zawsze mamy oznaczoną kierunkowośc.

koziol

Popatrz na str. 8i9 tego wątku. Moje doświadczenia są praktycznie takie same. W systemie z CD siedzi ciągle pokazana plecionka (ta w rurce z pcv, na str 9) a kabel antenowy (str 8) jest podpięty do subwoofera- tam sprawdził się lepiej.( Zwróć uwagę na wtyki przy kablu antenowym.)

>JFSebastian

>A jak ma się klotza la grange z ekranem polutowanym z dwóch stron : ? Powoduje zakłucenia ?

Nie, nie powoduje to zakłóceń. Zresztą, mówimy cały czas o marginalnym efekcie - w takim kablu sygnał jest ekranowany i masa jest także podłączona.

Przy pojedyńczej żyle musimy połączyć ekran z dwóch stron bo pełni on funkcję masy, przewodu powrotnego. Przy dwóch żyłach w ekranie mamy ekranowany przewód sygnałowy i masowy, ale musimy wybrać jakiś punkt podłączenia ekranu, a jeden wystarczy. Choć można też połączyć z 2ch stron, wtedy opór masy dodatkowo spadniem ale to są i tak setne częsci oma, więc nie o to tu chodzi. Wtedy wyszłoby tak jak przy poł. 1-przewodowym przecież.

Jest to nowy typ kabla Klotz LaGrande GY107( tak piszą na stronie ) ma jedną żyłę w środku i ekran jako masa. Po skonstruowaniu IC na bazie kynara 0,5x6 żyłek na plus, a na minus plecionka, nie chcę słuchać La Granda ( bo po co skoro jest lepiej, dużo lepiej).Można by się pokusić jeszcze o dwie żyłki, ale może być problem z przylutowaniem do plusa. Wrażenia odsłuchowe odnoszą się do mojego sprzętu, jutro pożyczam kable znajomemu, zobaczymy jak grają na innym sprzęcie.

Plecionkę kupiłem we wsi Poznań sklep Analogis ul Łąkowa 14 061 8535231. Można ją ścisnąć i zrobić średnicę do dwóch centymetrów, 1mb kosztuje 7zł.

Hehe.... wczoraj zamieniłem zwykły bazarowy przewód na interkonekt na Cordial CMK 250 z wtykami Nakamichi.... w życiu bym nie powiedział, że poprawa będzie aż tak wielka :-) Poprawiło się wszystko: równowaga, szczegóły, dynamika.... Po prostu super :-)

4kowal oraz PrzemekElektro

czy zastosowany oplot na klotz jest tylko dla osłony koncentryka (raczej dekoracji) bo nie rozumiem po co zdzierać oryginalną izolację zewnętrzną i kombinować aby go upchać we wtyku 10mm. zastanawiam się nad tym kabelkiem jako koncentryk do gramofonu. i tu prośba czy może go ktoś przetestować wpinająć do wejścia gramofonowego podkręcić vol. i posłuchać czy "zbiera śmieci". Testowałem jakiegoś klotza (czerwony) z dwiema żyłami i ekranem robiony jako kierunkowy, pod cd zgrał bardzo przyjemnie. a w wejściu gramofonowym to już sam grał bez źródła ;) najlepiej ekranował zwykły kocentryk antenowy, 2 m odcinek i tylko niewielkie szumy.

-> wfel

>bo nie rozumiem

>po co zdzierać oryginalną izolację zewnętrzną i kombinować aby go upchać we wtyku 10mm.

fakt nie ma sensu zdzierac izolacji zewnetrznej i nawet nie trzeba jak sie ma wtyki akceptujace kabel od 7mm w góre. Moje wtyki niestety akceptowaly tylko do 6mm wiec musialem chwilowo zdjac izolacje, ale potem spowrotem ja zalozylem. Niestety nie mam mozliwosci przetestowania Klotza na gramofonie bo nie mam gramofonu.

No a oplot to tylko zabieg kosmetyczny. Nie stac mnie na kable za setki złoty to chociaz z wygladu sobie taki zrobilem, a wlasciwie koledze.

Jak polutować przewód: podwójnie koncentryczna budowa - dwa białe kabelki, dwa osobne ekrany naokoło tych kabelków - są one odizolowane od siebie.Załączam zdjęcie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

AT

Jest to przewód Straight Wire Rhapsody II. Czy ten ekran - pełniący rolę żyły powrotnej (jesli bym dał dwa białe na sygnał) jest gorszej jakości niż jeden z tych przewodników głównych-białych?. Jak to prawidłowo polutować aby było zgodnie z tą konstrukcją? Proszę o porady.Zamieszczam opis producenta:

podwójnie koncentryczna konstrukcja z powlekanego OFHC , precyzyjny splot zapewnia szczegółową artykulację i wspaniałą muzykalność. Holograficzna scena muzyczna. Kabel dla doświadczonych budowniczych systemów, prawie referencyjny, za rozsądną cenę.

AT

4kowal

jeżeli masz wzmacniacz z czułym wejściem phone to podpinając same ic jesteś w stanie ocenić czy ekranowanie jest odpowiednie i nie ma "bruczenia". jeżeli ktoś posiada w.w. klotza prosiłbym o taki test, potrzebuję ponad 2m

tego przewodu do gramofonu i chciałbym aby mi się jednak przydał :| gdzie mogę kupić dobrą cu, albo srebrznkę w teflonie, ic pod cd to już sam pokręcę.

Czy takie cos moze posluzyc jako oplot ? Moze ktos aplikowal ? ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Też oglądałem taki oplot w sklepie alpinistycznym ale niestety jego wewnętrzna średnica jest zbyt wielka i IC wyglądałby w tym jak flak; lepsza jest lina tzw. stabilna o średnicy 11mm z której trzeba wyciągnąć środek, a zostawić zewnętrzny oplot i jest ok.

Witam!

Zachecony watkiem w celach eksperymantalnych zrobilem trzy interkonekty:

1. na bazie Gotham GAC-2 + wyki czarne Nakamichi - "ukierunkowany"

2. na kablu noname OFC - kupionym kiedyś do subwoofera + wtyki jak wyzej

3. na kablu cordial CMK 222 + wtyki zakupione pod GUSem w Warszawie (15 zl sztuka)

Jestem w trakcie wymiany sprzetu, wiec trudno tu o jakies "audiofilskie" opinie :) Ale na tym co mam czyli HK HD 970 podłączony pod ampli Sony i zmodyfikowane kolumny Quadrall te trzy interkonekty mozna uszeregowac:

Miejsce III - Gotham - co mnie dziwi, bo sie wiecej po nim spodziewalem, najgorszy bas!

Miejsce II - noname OFC, bez rewelacji, ale bas lepszy niz w Gtohamie

Miejsce I - Cordial - tu mile zaskoczenie, gra porownywalnie z moim systemowym Copperheadem (po co wydawalem na niego tyle kasy ???)

Na dniach dotrze do mnie wzmak Holdegrona, wtedy sobie poslucham na sluchawkach. Zobaczymy.

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

post-10188-100007848 1170283225_thumb.jpg

post-10188-100007849 1170283223_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

OPLOT ZAMÓWIENIE

Jedna osoba nie zrobiła jeszcze przelewu.

Dzisiaj otrzymałem infirmacje że przesyłka dotrze kurierem jutro.

Wynikło małe spoznienie z winy Helu.

W poniedziałek roześle wszystkim paczki.

pozdr,

Srebro albedo w rurce teflonowej + warkocze z solid core'a w teflonie + warkocze z 7 żyłek w teflonie. Co ciekawe srebro poniewaz sie skonczyło jest użyte tylko na sygnał ... ale gra :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A to coś co mnie zastanawia ... pod względem brzmienia z klonem ... Taśma w teflonie /tak przynajmniej napisal sprzedawca/ 60 solid core plus Drut w teflonie z allegro ale tylko po jednym na sygnał i powrót. Taśma kosztowała 1 zł. za metr. Czasami mam wrażenie że bije kable ze srebrem czasami mi czegoś brakuje ... jest to dziwny interkonekt i nie zagral na starym preampie u Mathiew ... jednak co jakis czas go wpinam i słucham ... i jest ok. pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu dwa w całości ... Silver line 1 oraz Flat line W

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu niespodzianka. Jakiś czas temu jak sie nudzilem zrobiłem z taśmy komputerowej z allegro za jakieś minimalne kwoty kabelek. Był do tej pory wpięty do tunera i sobie tam siedział. Teraz w między czasie jak robilem fotki wpiąłem go między cd a pre ... i mile się zaskoczyłem. Koszt kabla prawie zerowy a poziom napewno nie wybitny ale gra. Zresztą taśmy są ciekawe ... niestety nie mogę znaleźć taśm z przewodnikiem wysokiej klasy i w teflonie ... na razie przynajmniej ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie do końca na temat ale ... bedą głośnikowe po 2 tasmy na kolumęe ... zobaczymy ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.